Διπλή παρουσία της Ακαδημίας Αθηνών στα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά Science και Nature

07/07/2008

Το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, είναι από την έναρξη της λειτουργίας του ενεργά δραστηριοποιημένο σε ένα σημαντικό αριθμό διαστημικών αποστολών. Με ιδιαίτερη χαρά θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι την εβδομάδα από 4 ως 11 Ιουλίου, τα δύο μεγαλύτερης κυκλοφορίας διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το Nature και το Science, έχουν εκτενή αφιερώματα και ειδικά αφιερωμένο εξώφυλλο, σε δύο από τις διαστημικές αποστολές που το Γραφείο μας συμμετέχει.
Πιο συγκεκριμένα: Το περιοδικό Nature αφιερώνει στο τρέχον τεύχος του (http://www.nature.com/nature/journal/v454/n7200/) 5 άρθρα σχετικά με το πέρασμα του διαστημοπλοίου Voyager 2 από το κρουστικό κύμα παύσης (termination shock) της ηλιόσφαιρας. Στις 30 Αυγούστου 2007, μετά από 30ετές ταξίδι και έχοντας διασχίσει τις μαγνητόσφαιρες τεσσάρων πλανητών, το Voyager 2 άρχισε να εισέρχεται στο κρουστικό κύμα παύσης, την επιφάνεια δηλαδή που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του Ήλιου μας με τον υπόλοιπο Γαλαξία, και πιο συγκεκριμένα από την απότομη επιβράδυνση του ηλιακού ανέμου καθώς αυτός συγκρούεται με το μεσοαστρικό υλικό που τον περιβάλλει. Με όλα του τα όργανα σε εξαιρετική κατάσταση, το Voyager 2 καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την πολύπλοκη δομή αυτής της επιφάνειας αποστέλλοντας πληροφορίες από την μεγαλύτερες αποστάσεις που έχει ποτέ φτάσει ανθρώπινη κατασκευή, περίπου 12,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Σημειωτέον ότι το Voyager 1 ξεπέρασε το κρουστικό κύμα το Δεκέμβριο 2004 και τώρα βρίσκεται σε απόσταση 16 δισεκατομμυρίων χλμ. από τη Γη.
Εκτός από τα επιστημονικά άρθρα που συνοψίζουν τα επιστημονικά συμπεράσματα από το όριο της ηλιόσφαιρας, στο Nature μπορεί κανείς να βρει τρεις σύντομες ενδιαφέρουσες μαρτυρίες-αναμνήσεις σχετικά με την αποστολή, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Σ. Κριμιζή, επικεφαλής ερευνητή του οργάνου LECP και επόπτη σήμερα του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (http://www.nature.com/news/2008/080702/full/454024a.html)
Στο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε (3 Ιουλίου 2008), το περιοδικό Science (www.sciencemag.org), αφιερώνει, εκτός από το εξώφυλλό του, και ένα μεγάλο μέρος του (11 άρθρα) στο πρόσφατο πέρασμα του διαστημοπλοίου MESSENGER από τη μαγνητόσφαιρα του Ερμή. Στις 14 Ιανουαρίου 2008, το διαστημόπλοιο MESSENGER (http://messenger.jhuapl.edu/), πραγματοποίησε την πρώτη του κοντινή διάβαση από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, περνώντας περίπου 200 χλμ. πάνω από την επιφάνειά του. Οι πρώτες μετρήσεις του MESSENGER, αποκάλυψαν νέα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τα ιδιαίτερα δομικά χαρακτηριστικά του Ερμή (ατμόσφαιρα, επιφάνεια, μαγνητικό πεδίο) και τους φυσικούς μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα στο περιβάλλον του. Εκτός από τα ενδιαφέροντα νέα επιστημονικά αποτελέσματα, στην ιστοσελίδα του περιοδικού Science(http://www.sciencemag.org/cgi/content/short/321/5885/58) , παρουσιάζονται και υψηλής ανάλυσης εικόνες της επιφάνειας του Ερμή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποστολή MESSENGER αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη σύγχρονη διαστημική τεχνολογία. Οι σχεδιαστές και οι τεχνικοί του MESSENGER αντιμετώπισαν με επιτυχία ιδιάζουσες και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο, ώστε η ακτινοβολία που δέχεται το διαστημόπλοιο εκεί να είναι σχεδόν 11πλάσια από την αντίστοιχη στη Γη.
Ο Ακαδημαϊκός Σ. Μ. Κριμιζής, είναι συνεργάτης ερευνητής στην αποστολή MESSENGER, υπεύθυνος για τον Ανιχνευτή και Φασματογράφο Ενεργητικών Σωματιδίων (Energetic Particle and Plasma Spectrometer), και συμμετέχει σε τρία από τα άρθρα. Επί πλέον το διαστημόπλοιο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά τη θητεία του ως διευθυντού διαστημικών αποστοστολών στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. O καθηγητής Κριμιζής παρουσίασε το πρόγραμμα του MESSENGER και τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Science, σε δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών την 20η Μαΐου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την συμμετοχή του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών στις αποστολές Voyager 1,2 και MESSENGER, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δρα. Ν. Σέργη, επιστημονικό συνεργάτη του Γραφείου Διαστημικής.
(e-mail: nsergis@phys.uoa.gr, τηλ: 210 6597639 και 210 6597800).

Επικοινωνία με τον καθηγητή Κριμιζή στο email:
tom.kimigis@jhuapl.edu ή skrimizis@academyofathens.gr