Τρίτος Χρόνος FLARECAST: το σύστημα πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων του μέλλοντος

Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών συντονίζουν το ευρωπαϊκό έργο  FLARECAST, το οποίο υλοποιεί το μελλοντικό σύστημα πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων. Το έργο εισήλθε στο τρίτο και τελικό έτος υλοποίησης και αναμένεται να είναι επιχειρησιακά ενεργό στις αρχές του 2018.

 

Οι εκλάμψεις του Ήλιου επιδρούν δυσμενώς – ή ακόμα και καταστροφικά, σε κάποιες περιπτώσεις – στις διαστημικές υποδομές, τα συστήματα πλοήγησης (GPS, Galileo), ακόμα και σε ραντάρ στην επιφάνεια της Γης.

 

Το έργο FLARECAST καινοτομεί επιχειρώντας να γεφυρώσει το κενό επικοινωνίας ανάμεσα σε επιστήμονες και τελικούς χρήστες του συστήματος πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων. Για το σκοπό αυτό, κατά το διάστημα 12 – 13 Ιανουαρίου 2017 συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας MetOffice στο Exeter εξειδικευμένοι επιστήμονες με εκπροσώπους κυβερνήσεων, διαχειριστών δορυφόρων, αεροπορικών εταιρειών, οργανώσεων και υπηρεσιών. Στόχος ήταν ο από κοινού σχεδιασμός της τελικής μορφής του συστήματος πρόγνωσης.

 

Το έργο FLARECAST απαρτίζουν επιστήμονες από εννέα ερευνητικούς φορείς σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα – Πλαίσιο Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Grant Agreement No. 640216), με συνολικό προϋπολογισμό 2.4 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σύνδεσμοι:

http://flarecast.eu

http://flarecast.eu/media

http://flarecast.eu/industry/first-stakeholder-workshop

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Γενικό Συντονιστή του έργου FLARECAST, Δρ. Μανώλη Κ. Γεωργούλη (τηλ. 210 6597103, e-mail: manolis.georgoulis@academyofathens.gr. )

 

Λεπτομερέστερο δελτίο τύπου παρέχεται εδώ:  https://1drv.ms/b/s!AsexXUOf_m2Eoit5pDgUQobqdj54

Ημερομηνία: 
20/01/2017
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου