Εκλογή του καθηγητού Δημοσίου Δικαίου και μέλους της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Institut de France κ. Yves Gaudemet ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 4ης Μαΐου 2017 τον κ. Yves Gaudemet, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Institut de France, ως ξένο εταίρο της στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Yves Gaudemet σπούδασε στη Νομική Σχολή των Παρισίων όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1971. Το 1972 έγινε δεκτός στο διαγωνισμό επιλογής για πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Ραμπάτ, Paris X Nanterre και Paris V και από το 1979 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II Panthéon Assas, όπου δίδαξε, κυρίως, Γενικό Διοικητικό Δίκαιο, Διοικητική Δικαιοσύνη, Δημόσιο Οικονομικό Δίκαιο και Συγκριτικό Δημόσιο Δίκαιο στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά επίπεδα. Επίσης, δίδαξε στην École des Μines των Παρισίων, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ENA), στη Σχολή Ανωτέρων Εμπορικών Σπουδών (École des Hautes Études Commerciales) και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Ιnstitut de Sciences Politiques) των Παρισίων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II, από το 1989 έως το 1994, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Πανεπιστημίων (Conseil National des Universités) (oμάδα Δικαίου), από τo 1994 έως τo 2003, Διευθυντής της Σχολής Διδακτορικών Σπουδών Δημοσίου Δικαίου Georges Vedel του Πανεπιστημίου Paris II, από το 2004 έως το 2010, Διευθυντής του μεταπτυχιακού τμήματος (DΕΑ και κατόπιν Master II) του Πανεπιστημίου Paris II, από τo 2000 έως τo 2010, και Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Paris II.

Ως γενικά αναγνωρισμένος επιστήμονας στους κλάδους του Δημοσίου Δικαίου, διετέλεσε μέλος επιτροπών διαγωνισμών επιλογής για πανεπιστημιακή σταδιοδρομία και επιτροπών διαγωνισμών πρόσβασης και αποφοίτησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA), καθώς και μέλος και Πρόεδρος σε επιτροπές διαγωνισμών επιλογής δικαστών των Διοικητικών Πρωτοδικείων και ανώτατων υπαλλήλων της Πόλης των Παρισίων.

Διατέλεσε μέλος δύο επιτελικών συμβουλίων υπουργείων: υπεύθυνος διεθνών υποθέσεων, από το 1976 έως το 1977, στο γραφείο του Υπουργού των Πανεπιστημίων, και από το 1986 έως το 1987, νομικός σύμβουλος του Υπουργού ΄Ερευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Υπήρξε επίσης μέλος του Γενικού Συμβουλίου των ορυχείων, από το 1985 έως το 2014, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου των διοικητικών πρωτοδικείων και εφετείων και του νομικού συμβουλίου της Πόλης των Παρισίων. Είναι πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Δημόσιων ΄Εργων και της Ανωτάτης Επιτροπής νομικών σπουδών του Πριγκιπάτου του Moνακό. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής έκδοσης πολλών νομικών περιοδικών και διευθυντής της Επιθεώρησης Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στη Γαλλία και το εξωτερικό.

Ο κ. Yves Gaudemet έχει επιβλέψει τη συγγραφή διδακτορικών διατριβών πολλών Ελλήνων σπουδαστών και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε έγκυρα νομικά περιοδικά καθώς και συμβολές σε τιμητικούς τόμους και άλλα βιβλία.

Ειδικότερα το έργο του, πέρα από τις 22 εκδόσεις του βασικού συγγράμματος περί Διοικητικού Δικαίου, περιλαμβάνει μονογραφίες για το διοικητικό δίκαιο των αγαθών, τη δημόσια περιουσία, την απαλλοτρίωση και τα δημόσια έργα. Το βιβλίο αυτό γνώρισε έως τώρα 15 εκδόσεις.

Το δε βιβλίο του περί της διοικητικής οργανώσεως έχει έως τώρα γνωρίσει 16 εκδόσεις και άλλο έργο του περί της δημόσιας υπηρεσίας 12 εκδόσεις.

Ο κ. Υves Gaudemet συνέγραψε επίσης μονογραφίες περί των μεθόδων δικανικής κρίσεως του διοικητικού δικαστή και μετέχει στη συλλογή περί των βασικής σημασίας γνωμοδοτήσεων του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας και περί της ενότητας του Δικαίου.

 

 

Ημερομηνία: 
09/05/2017
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου