Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Μηχανικής κ. Ισαάκ Δανιήλ

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα αντεπιστέλλον μέλος της στην Τάξη των Θετικών Επιστημών τον Καθηγητή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern των Η.Π.Α. κ. Ισαάκ Δανιήλ.

Ο Καθηγητής κ. Ισαάκ Δανιήλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934.

Περάτωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλλινόι στο Σικάγο (Πολιτικός Μηχανικός 1960, Διδάκτωρ Μηχανικός 1963).

Διετέλεσε ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ιλλινόι (1957-1982) και Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλλινόι (1982-1986). Από το 1986 μέχρι σήμερα είναι Καθηγητής της  Μηχανικής και Διευθυντής του Κέντρου Ευφυούς Παραγωγής Συνθέτων Υλικών (Intelligent Processing of Composites) στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ, ενώ από το 1998 είναι Καθηγητής της έδρας W. P. Murphy.

Ομιλεί πέραν της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσης, την Ισπανικήν, Γαλλικήν, Ιταλικήν, Εβραϊκήν και Γερμανικήν.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών με έδρα το Saltsburg, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών με έδρα τις Βρυξέλλες, Ξένο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών, Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι αποδέκτης πολλών βραβείων μεταξύ των οποίων τα βραβεία Hetenyi, Lazan, Frocht, Taylor, Theocaris της Διεθνούς Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής, το βραβείο Υπεροχής (Excellence) της Αμερικανικής Εταιρίας Συνθέτων Υλικών. Είναι Εταίρος (Fellow) της Αμερικανικής Ακαδημίας Μηχανικής, της Διεθνούς Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής, της Αμερικανικής Εταιρίας Μηχανολόγων Μηχανικών, της Αμερικανικής Εταιρίας Συνθέτων Υλικών, Επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής (ο αριθμός των επιτίμων μελών δεν ξεπερνά τα 10). Έδωσε πολλές κεντρικές (Plenary) διαλέξεις σε αμερικανικά και διεθνή συνέδρια.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 450 ερευνητικές εργασίες, είναι δε συγγραφεύς 2 βιβλίων διεθνούς επιστημονικής κυκλοφορίας και επιστημονικός εκδότης 5 βιβλίων. Το βιβλίο του Engineering Mechanics of Composite Materials αποτελεί κλασσικό πόνημα για τη διδασκαλία μαθημάτων στα σύνθετα υλικά. Συνοδεύεται από εγχειρίδιο λύσεων των ασκήσεων του βιβλίου που παρέχεται μόνο στον διδάσκοντα. Το επιστημονικό του έργο καλύπτει πολλές περιοχές της μηχανικής και των υλικών με έμφαση στην πειραματική μηχανική και τα σύνθετα υλικά. Στη τελευταία αυτή περιοχή έχει ασχοληθεί με την παραγωγή, χαρακτηρισμό, και μοντελλοποίηση συνθέτων υλικών με πολυμερή, κεραμική και μεταλλική μήτρα, νανο/μικρο-σύνθετα υλικά, μηχανική θραύσεως και αστοχίας, με καταστροφικές μεθόδους και προσδιορισμό της ζωής των κατασκευών. Είναι πρωτοπόρος στις πειραματικές μεθόδους για τον χαρακτηρισμό των υλικών αυτών και έχει αναπτύξει μία νέα θεωρία αστοχίας.

Έχει περισσότερες από 4.000 αναφορές και δείκτη απηχήσεως (h-index) 35 κατά τη βάση δεδομένων Web of Science. 

Ο Καθηγητής κ. Δανιήλ συνεργάζεται στενά με Καθηγητές και ερευνητές Ελληνικών ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΔΠΘ) με τους οποίους έχει από κοινού εκπονήσει εργασίες, μετασχών σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια που έχουν οργανωθεί στην Ελλάδα. Ο ακαδημαϊκός κ. Ε. Γδούτος είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί επί σειρά ετών με τον Καθηγητή κ. Δανιήλ και να εκπονήσουν από κοινού πληθώρα επιστημονικών εργασιών. Είναι Επιστημονικός Εκδότης του βιβλίου “Major Accomplishments in Composite Materials and Sandwich Structures – An Anthology of ONR Sponsored Research,” Springer, 2009, από κοινού με τον Καθηγητή I. M. Daniel και τον Δρα Y. D. S. Rajapakse.

 

 

Ημερομηνία: 
24/05/2018
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου