«Thoracic aortic aneurysm: reading the enemy’s playbook», Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Ιωάννη Ελευθεριάδη, Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Νοεμβρίου 2019

 

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την  Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Ιωάννη Ελευθεριάδη, καθηγητού Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Yale.

Το νέο μέλος θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Δ. Ήμελλος και στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός κ. Αθανάσιος Φωκάς θα παρουσιάσει το επιστημονικό του έργο. Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Ιωάννη Ελευθεριάδη στην αγγλική γλώσσα με θέμα:

«Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: αποκρυπτογραφώντας την στρατηγική του εχθρού»,

«Thoracic aortic aneurysm: reading the enemy’s playbook».

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του κυρίου Ιωάννη Ελευθεριάδη.

Ο Dr. Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες. Μιλάει Ελληνικά παιδιόθεν και παραμένει ανέκαθεν υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Το 1976 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Yale, όπου ειδικεύθηκε στην γενική χειρουργική και την καρδιοθωρακική. Αφού ολοκλήρωσε την ειδικότητά του εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Yale. To 2006 αναγορεύθηκε καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στην Έδρα William W. L. Glenn, εις μνήμην του μέντορά του, Dr. Glenn. Διετέλεσε διευθυντής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο πανεπιστήμιο Yale, καθώς και στο νοσοκομείο Yale-New Haven επί δεκαπέντε χρόνια, έως ότου αναλάβει, το 2011, ιδρυτικός διευθυντής του εξειδικευμένου διεπιστημονικού κέντρου του πρώτου «Ινστιτούτου Αορτής», στο νοσοκομείο Yale-New Haven, το οποίο διαθέτει α) μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της ανευρυσματικής θωρακικής αορτής, β) μεγάλη βάση δεδομένων για ασθενείς με αορτική νόσο (πάνω από 5.000 ασθενείς) και γ) τράπεζα ιστών από δείγματα αορτής (πάνω από 2.000 ασθενείς).

Είναι ένας από τους κλινικά πιο ενεργούς ακαδημαϊκούς καρδιοχειρουργούς των ΗΠΑ. Χειρουργεί σε όλο το φάσμα της καρδιακής και θωρακικής χειρουργικής. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε επεμβάσεις βλαβών της αριστερής κοιλίας, ιδιαίτερα στην μεταμοσχευτική παράκαμψη των στεφανιαίων αρτηριών, την ανευρυσματεκτομή της αριστερής κοιλίας και την μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.

Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ιατρών στην καρδιοχειρουργική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και είκοσι Ελλήνων ιατρών, οι οποίοι υπηρετούν το Ιατρικό Σύστημα της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα ως επισκέπτης χειρουργός. Λόγω της τεράστιας προσφοράς του, κλινικής, διδακτικής και ερευνητικής, προσκαλείται ως κύριος ομιλητής ή Επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα σημαντικά συνέδρια του κλάδου του και πανεπιστημιακά νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Δίνει συχνότατα διαλέξεις στην Ελλάδα, και μάλιστα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 είχε προγραμματιστεί να δώσει τρεις διαλέξεις.

Έχει συγγράψει πάνω από 400 επιστημονικά άρθρα στην ευρεία περιοχή της μελέτης της καρδιάς και του θώρακα. Η έρευνά του είναι πρωτότυπη και πρωτοποριακή. Χρηματοδοτείται από το National Science Foundation και εστιάζει α) σε νέες τεχνικές μεταμόσχευσης καρδιάς και β) στις γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για τα ανευρύσματα θωρακικής αορτής και στην προστασία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από την υποθερμία. Το έργο του μνημονεύεται από 11.000 άλλους ερευνητές και έχει συντελεστή απήχησης h:50 (Scopus 1/2019)

Ειδικότερα η έρευνά του ανέδειξε ή ανέπτυξε:

1) ότι η παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (CABG) είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε ασθενείς με χαμηλό κλάσμα εξώθησης (καρδιακή ανεπάρκεια). Αυτό  συνέβαλε ώστε το CABG να εφαρμόζεται σήμερα ευρέως και με ασφάλεια στους ασθενείς αυτούς, σώζοντας πολλές ζωές και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Η επέμβαση αυτή, λόγω υψηλού κινδύνου θανάτου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εθεωρείτο ότι αντενδείκνυται.

2) ότι το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής έχει οικογενή και κληρονομική βάση.

3) την τεχνική «complication-specific» για τη διατομή της κατιούσης αορτής τεχνική η οποία χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως.

4) το μέγεθος του διαχωρισμού ή της ρήξης του αορτικού ανευρύσματος.

5) τα επιστημονικά κριτήρια για την χειρουργική επέμβαση των αορτικών ανευρυσμάτων (διάμετρος > 5,5 cm).

6) αιματολογική δοκιμασία «signature RNA» για την ανακάλυψη ασθενών με ασυμπτωματικό ανεύρυσμα αορτής.

7) τις βιο-μηχανικές ιδιότητες της ανθρώπινης ανευρυσματικής αορτής.

8) ότι η αθλητική δραστηριότητα υψηλής έντασης, σε νεαρούς αθλητές, δύναται να προκαλέσει διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής.

9) ότι οι μεταλλοπρωτεϊνάσες συμβάλλουν στην καταστροφή του αορτικού τοιχώματος.

10) ότι η βαθιά υποθερμική διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος, για την επέμβαση του αορτικού τόξου, είναι αποτελεσματική, αλλά και ασφαλής.

11) νέο καθετήρα σπονδυλικής ψύξης για την προστασία του νωτιαίου μυελού κατά την διάρκεια της αορτικής χειρουργικής.

Επιπρόσθετα στο συγγραφικό έργο του Dr. Ελευθεριάδη περιλαμβάνονται τα ακόλουθα βιβλία House Officer Guide to ICU Care (1st, 2nd and 3rd Editions), Advanced Treatment Options For The Failing Left Ventricle, Diseases of the Aorta, Your Heart: The Owner’s Guide, The Woman’s Heart, και Αcute Aortic Disease. Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο για το ευρύ κοινό με τίτλο Extraordinary Hearts (Penguin), στο οποίο διηγείται δέκα εμπνευσμένες και παιδαγωγικές ιστορίες ασθενών. Επίσης πρόσφατα, ο Dr. Ελευθεριάδης εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο μυθοπλασίας με τίτλο Transplant, ένα ιατρικό θρίλερ μυστηρίου, το οποίο συμπεριελήφθη στη λίστα των φιναλίστ του διαγωνισμού Next Generation Indie Book Award για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς μυθιστορημάτων.

Ημερομηνία: 
03/12/2019
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις