Ανακοινώσεις

Ερευνητικό σεμινάριο TransMonEA με θέμα “National and International Actors in the Economy of the Interwar Southeastern Europe”, 26/11/2021

 

Συνάντηση των Ερευνητικών Σεμιναρίων του TransMonEA project (Ακαδημίας Αθηνών/ΕΛΙΔΕΚ).

TransMonEA Research Seminar Currency, Crises Representations of Money and of Economy. 2nd Thematic Cycle 2021-2022 International Institutions and Experts’ Networks: Modern State and Actors of Rationalization 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, 17.00-19.00 (γλώσσα σεμιναρίου, αγγλική).

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "In the time of the plague: rupture and synchrony in Homer's Iliad 1, Sophocles' Oedipus the King, and Thucydides' book 2" (Pantelis Michelakis, 25/11/2021)

To Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (2021-2022), σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη:
Pantelis Michelakis (Reader in Classics, University of Bristol) In the time of the plague: rupture and synchrony in Homer's Iliad 1, Sophocles' Oedipus the King, and Thucydides' book 2
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 5.00-7.00 μ.μ.

«Αναγέννηση του ήπατος και η "κυβερνητική" του γενετικού κώδικα»: Διαδικτυακή Εισόδιος Τελετή νέου αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Μιχαλόπουλου (23/11/2021)

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 από τον ιστότοπο της Ακαδημίας θα μεταδοθεί διαδικτυακά η τελετή Υποδοχής στην Ακαδημία Αθηνών του κ. Γεωργίου Μιχαλόπουλου, Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής και Εργαστηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας «ύμνησαν» την Ελληνική Διασπορά.

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσαν με επιτυχία την Ημερίδα με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα», η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Διασπορά.

Climathon Πειραιά 2021-20 & 21 Νοεμβρίου 2021-Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ενεργειών των δήμων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνδιοργάνωση με την Ακαδημία Αθηνών.

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Νοεμβρίου 2021, το Climathon έρχεται στον Πειραιά (Blue Lab Piraeus) και συνδιοργανώνεται από το ΕΚ Αθηνά, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Έρευνας και Καινοτομίας (EIT Climate-KIC Hub Greece), το Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN Greece), το ερευνητικό κέντρο ReSEES στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το ερευνητικό κέντρο LEEM στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΠΑΠΕΙ), την Ακαδημία Αθηνών, το Sporos Platform, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), το Blue Lab στον Πειραιά, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), το Blue Generation Project και το δίκτυο ΠΡΑΞΗ. υπό την αιγίδα του Πειραιά plus και του Δήμου Πειραιά και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Χορηγοί αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο όμιλος επιχειρήσεων ΑΠΟΨΗ, η Eunice Energy Group και το Blue Lab στον Πειραιά.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Γεώργιο Γιαννάκη Διακεκριμένο Καθηγητή Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών και Διευθυντή του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Η.Π.Α.

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Νοεμβρίου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, από  Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, τον διακεκριμένο Καθηγητή Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών και Διευθυντή του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Η.Π.Α. κύριο Γεώργιο Γιαννάκη.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Sadis Matalon, Διακεκριμένο Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αντιπρόεδρο Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Νοεμβρίου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, από  επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο της «Φυσιολογίας», τον διακεκριμένο Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αντιπρόεδρο Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ και Διευθυντή του Τομέα Μοριακής και Μεταφραστικής Βιοϊατρικής του ίδιου Τμήματος, κύριο Sadis Matalon.

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «Αριστοτέλης περί κωμωδίας. Σημειώσεις στα περιθώρια του ανεύρετου δευτέρου βιβλίου της Ποιητικής» (Ιωάννης Κωνσταντάκος, 10/11/2021)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας 2021-2022 στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, 5-7μμ, με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Κωνσταντάκο, καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (ΕΚΠΑ) και θέμα: «Αριστοτέλης περί κωμωδίας. Σημειώσεις στα περιθώρια του ανεύρετου δευτέρου βιβλίου της Ποιητικής».

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας» (Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, 10/11/2021)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας σας προσκαλεί στη ΔΕΥΤΕΡΗ διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ που φιλοξενεί ανακοίνωση του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αμφιλόχιου Παπαθωμά, με τίτλο «Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας».

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "Δουλεία και δίκαιο. Η περίπτωση της απελευθέρωσης των δούλων" (Ηλίας Αρναούτογλου, 11/11/2021)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Freedom & Unfreedom in the Ancient World), σας προσκαλεί στη διάλεξη: Ηλίας Αρναούτογλου (Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου, Ακαδημία Αθηνών): Δουλεία και δίκαιο. Η περίπτωση της απελευθέρωσης των δούλων, Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021, 5-7μμ

Ημερίδα: "Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα", 15/11/2021

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνουν Ημερίδα αφιερωμένη στην Ελληνική Διασπορά, με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα».

"Monetary Integration and Disintegration in the Interwar Europe: Τhe Impact of the Great Depression, from Institutional Agency to Local Conditions": Διημερίδα 1η και 2α Νοεμβρίου 2021

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος TransMonEA, Ακαδημία Αθηνών-ΕΛΙΔΕΚ, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διημερίδα την 1η και 2α Νοεμβρίου 2021 με θέμα : ‘Monetary Integration and Disintegration in the Interwar Europe: Τhe Impact of the Great Depression, from  Institutional Agency to Local Conditions’’.