Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Τεχνολογικά επιτεύγματα στην αρχαία Ελλάδα» (8/6/2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στην 9η διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ, μηνιαίας σειράς διαλέξεων με θέματα, τα οποία αναδεικνύουν τη «συγχρονικότητα» και διαχρονικότητα του αρχαίου πολιτισμού.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοινώσεις του Κώστα Κοτσανά (Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) και της Μαρίας Γερολέμου (University of Exeter). Ο γενικός τίτλος του κύκλου διαλέξεων είναι «Τεχνολογικά επιτεύγματα στην αρχαία Ελλάδα». Συντονιστές της εκδήλωσης είναι η Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και ο Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.

Όσες/οι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά πρέπει να συμπληρώσουν την πιο κάτω ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να λάβουν τον σχετικό σύνδεσμο Zoom:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyl_A4TQsNoClYUNGmZptbXT4-OTwHirkMk0HjNKHmNJA0_w/viewform

Όλες/οι ευπρόσδεκτες/οι!

 

Παρατίθενται πιο κάτω αναλυτικές περιλήψεις των δύο κεντρικών θεματικών ανακοινώσεων της εκδήλωσης.

 

Κώστας Κοτσανάς (Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας)

Ανθρωπόμορφη ρομποτική τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα

Το φιλολογικό ενδιαφέρον για αυτοελεγχόμενα ανθρωποειδή ρομπότ πρωτοεμφανίζεται ήδη από την εποχή του Ομήρου. Σύμφωνα με τον μύθο, ο τεχνίτης θεός Ήφαιστος κατασκεύασε τις χρυσές αυτόματες υπηρέτριες (που διέθεταν εξυπνάδα, ομιλία και δύναμη), ενώ ο πολυμήχανος Δαίδαλος τις αυτόματες Αριάδνη (με τον χορό της) και Αφροδίτη. Όμως, το γνωστότερο μυθικό ανθρωποειδές της αρχαιότητας ήταν ο χάλκινος γίγαντας Τάλως, ένας άγρυπνος φύλακας της Κρήτης. Ιστορικά λειτουργικά ρομπότ πρωτοεμφανίζονται κατά την ελληνιστική περίοδο, με σημαντικότερη την αυτόματη θεραπαινίδα (ένα λειτουργικό ρομπότ-υπηρέτρια) του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αι. π.Χ.), την oπoία περιγράφει στο τεχνικό σύγγραμμά του Πνευματικά. Δύο προγραμματιζόμενες αυτοκινούμενες και αυτολειτουργούμενες συσκευές, η μηχανική «τηλεόραση» και το αυτοκινούμενο όχημα-κουκλοθέατρο, που περιγράφει με εξαιρετικές λεπτομέρειες ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (1ος αι. μ.Χ.) στο μνημειώδες τεχνικό σύγγραμμά του Περί Αυτοματοποιητικής, καταδεικνύουν το υψηλότατο επίπεδο ρομποτικής τεχνολογίας της ελληνιστικής περιόδου.

 

Μαρία Γερολέμου (University of Exeter)

Αυτοματισμοί και θαύματα στην ελληνιστική εποχή

Με την εμφάνιση της μηχανικής στην ελληνιστική περίοδο ξεκινά μία νέα εποχή τεχνικού αυτοματισμού, μία εποχή που ασχολείται πρωτίστως με έναν τύπο αυτοματισμού που είναι εγγενής στην ίδια τη μηχανή. Από την ελληνιστική περίοδο τα κείμενα εστιάζουν όχι τόσο στον κατασκευαστή που χειρίζεται τη διαδικασία αυτοματισμού, αλλά στην ίδια τη διαδικασία αυτοματισμού της οποίας ο κατασκευαστής είναι απλώς ένα μέρος. Αυτός ο νέος τύπος τεχνικού αυτοματισμού βασίζεται στην αρχή ότι η μηχανική διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της χρήσης διαφόρων καλά κρυμμένων μηχανισμών, εργαλείων και υλικών. Η ομιλία θα περιγράψει αρχικά αυτό το νέο τύπο αυτοματισμού, μελετώντας περιπτώσεις τεχνικών αυτομάτων από την κλασική και την ελληνιστική περίοδο. Θα συζητήσει επίσης πώς αυτός προσλαμβάνεται από το κοινό της ελληνιστικής περιόδου. Θα υποστηρίξει ότι o ελληνιστικού τύπου αυτοματισμός καλλιεργεί ένα είδος κοινού το οποίο αναζητά την πραγματική αιτία πίσω από τη μηχανική λειτουργία και το μηχανικό θαύμα.

 

 

Ημερομηνία: 
08/06/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις