Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή κ. Μιχαήλ Β. Κοσμόπουλου ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 19.00

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία υποδοχής του κ. Μιχαήλ Β. Κοσμόπουλου, Καθηγητή Αρχαιολογίας και κατόχου της Διακεκριμένης Έδρας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Missouri-St Louis των ΗΠΑ, ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.  Κατά την τελετή υποδοχής, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Μιχάλης Τιβέριος, θα παρουσιάσει τον Καθηγητή κ. Μιχαήλ Β. Κοσμόπουλο, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα: «Μύθοι, Μνήμη και Μνημεία: Αρχαιολογία και η Γένεση των Ομηρικών Επών».

Πέρας προσελεύσεως 18:45.

 

Η συνεδρία θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20240611

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχαήλ Β. Κοσμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και κλασσικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV και Washington University του St. Louis. Το 1989 διορίσθηκε Επίκουρος Καθηγητής Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Manitoba του Καναδά και ακολούθως προήχθη σε Αναπληρωτή (1993) και Τακτικό (1997) Καθηγητή. Το 2001 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Αρχαιολογίας στη διακεκριμένη έδρα «Hellenic Government-Karakas Foundation Professorship in Greek Studies» του Πανεπιστημίου Missouri του St.Louis των ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

 

Η ειδικότητά του είναι η Προϊστορική Αρχαιολογία με έμφαση στην Εποχή του Χαλκού, επί της οποίας έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία και επιστημονικές μελέτες. Έχει ανασκάψει σε πολλές θέσεις στην Ελλάδα και την Ουκρανία και από το 1999 διευθύνει την ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας. Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του παρασήμου του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του τίτλου του Επίτιμου Εξερευνητή από την Αμερικανική Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία. Είναι Τακτικό Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των Η.Π.Α., της Βασιλικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Επιστημών του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, Αντεπιστέλλον (2019) και Τακτικό (2023) μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Μύθοι, Μνήμη και Μνημεία: Αρχαιολογία και η Γένεση των Ομηρικών Επών

Στην ομιλία αυτή αναλύεται η σχέση ιστορίας, μυθολογίας και επικής ποίησης. Πώς ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα αποκτούν μυθικές διαστάσεις και ενσωματώνονται στην ποίηση και τη λογοτεχνία;  Η ομιλία επικεντρώνεται στη σχέση αρχαιολογίας και Ομηρικών επών και εξετάζει τις διαδικασίες με τις οποίες πανάρχαια ιστορικά στοιχεία επέζησαν μέσα από τους αιώνες μέσω της προφορικής παράδοσης και της συλλογικής μνήμης πριν ενσωματωθούν στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

 

Ημερομηνία: 
11/06/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις