Δελτία Τύπου

Απεβίωσε ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς

Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2018 ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937.  Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στην Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg.  Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και, ακολούθως, μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972.  Το 1972-1973 παρακολούθησε σχετικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Pratique des Hautes Études, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία την διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε από το 1973 μέχρι το 2015.  Το 1992 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης ως το 2005. To 2016 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Αρχαιολογίας – Μουσειολογίας.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή, 27 Απριλίου, ώρα 2 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ιόνιο Κράτος, 1814-1864. Θεσμοί και κοινωνική διάρθρωση. Νέα έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Κατερίνα Μπρέγιαννη, Ιόνιο Κράτος, 1814-1864. Θεσμοί και κοινωνική διάρθρωση.

Νέα έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα, 2017, 292 σελίδες, ΙSBN :  978-960-404-333-0.

Aπονομή του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Αντώνιος Ν. Κουνάδης απένειμε το Αριστείο των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών στον κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Βασίλειος Πετράκος ανέγνωσε προηγουμένως την Έκθεση απονομής του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών:

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ξένο εταίρο της τον καθηγητή κ. Peter John Barnes στον κλάδο της Ιατρικής

Ο κ. Peter Barnes είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο συχνά αναφερόμενος κλινικός ερευνητής στην Ευρώπη στην έδρα της Ιατρικής έρευνας στην Πνευμονολογία. Δημιούργησε ένα από τα πιο παραγωγικά εργαστήρια στην πνευμονολογική έρευνα στον κόσμο. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του αναδιαμόρφωσαν την αντίληψη και τη θεραπεία των κυριότερων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ξένο εταίρο της τον ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Gottingen κ. Klaus Fittschen

Ο κ. Klaus Fittschen, ομότιμος σήμερα καθηγητής του Πανεπιστημίου του Göttingen, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αρχαιολόγους εκείνους που σφράγισαν με το επιστημονικό έργο και την στιβαρή παρουσία τους καθοριστικά τα τελευταία πενήντα χρόνια την έρευνα της Κλασικής Aρχαιολογίας.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Malcolm Hewitt Wiener στον κλάδο της Ελληνικής Προϊστορικής Αρχαιολογίας

Ο κ. Wiener γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1935 στο Tsingtao της ΒΑ Kίνας και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Harvard (1957) στις κλασικὲς σπουδὲς και της Nομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard (1963). Υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ, μέλος και διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR), ενός μη κομματικού οργανισμού που στοχεύει στην βελτίωση της κατανόησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών υποθέσεων μέσω της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Στο διάστημα αυτό δημοσίευσε πολλά έργα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.

Εγκατάσταση των νέων Αρχών της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.

Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2018 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Προέδρου του νέου έτους κ. Αντωνίου Ν.Κουνάδη και του Αντιπροέδρου κ. Στεφάνου Δ.Ήμελλου.  Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Λουκάς Παπαδήμος θα μιλήσει με θέμα: «Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2017».

     Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου Προέδρου κ. Αντωνίου Ν. Κουνάδη με θέμα:  «Λικνιζόμενοι λόγω σεισμού πολυσπονδυλωτοί κίονες φέροντες βαρέα σώματα.  Ένα ευρηματικό ευσταθές δομικό σύστημα αρχαίας τεχνολογίας».

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου στην Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017:  "Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, Προκλήσεις και Προοπτικές"

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6.00 μ.μ.

Η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών κατά την οποία απονέμονται τα βραβεία της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6 μ.μ.  Η Συνεδρία θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Λουκά Παπαδήμου, με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, προκλήσεις και προοπτικές». 

Ο κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018

Ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018, κατά την σημερινή Συνεδρία της Ολομέλειας. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο κ. Αντώνιος Κουνάδης. Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Αντιπροέδρου.

«Η απόλυτη ανθρώπινη σκέψη»: Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, 12 Δεκεμβρίου 2017

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, Ομότιμου Καθηγητού Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών η κυρία Λυδία Καβράκη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Rice

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες την καθηγήτρια κυρία Λυδία Καβράκη ως αντεπιστέλλον μέλος της, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού,  στον κλάδο της «Επιστήμης των Υπολογιστών –Εμβιομηχανικής».