Δελτία Τύπου

Ο ταχύπους Αχιλλεύς και η θεμελίωση της διαφωνίας (Swift-footed Achilles and the founding of dissent), Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, 17.00

Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 17:00, στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Elton Barker, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασσικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (The Open University)  της Μεγάλης Βρετανίας στην αγγλική γλώσσα με θέμα: Swift-footed Achilles and the founding of dissent (Ο ταχύπους Αχιλλεύς και η θεμελίωση της διαφωνίας).

Εγκατάσταση των νέων Αρχών της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.

Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2018 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Προέδρου του νέου έτους κ. Αντωνίου Ν.Κουνάδη και του Αντιπροέδρου κ. Στεφάνου Δ.Ήμελλου.  Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Λουκάς Παπαδήμος θα μιλήσει με θέμα: «Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2017».

     Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου Προέδρου κ. Αντωνίου Ν. Κουνάδη με θέμα:  «Λικνιζόμενοι λόγω σεισμού πολυσπονδυλωτοί κίονες φέροντες βαρέα σώματα.  Ένα ευρηματικό ευσταθές δομικό σύστημα αρχαίας τεχνολογίας».

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου στην Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017:  "Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, Προκλήσεις και Προοπτικές"

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6.00 μ.μ.

Η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών κατά την οποία απονέμονται τα βραβεία της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6 μ.μ.  Η Συνεδρία θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Λουκά Παπαδήμου, με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, προκλήσεις και προοπτικές». 

Ο κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018

Ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018, κατά την σημερινή Συνεδρία της Ολομέλειας. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο κ. Αντώνιος Κουνάδης. Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Αντιπροέδρου.

«Η απόλυτη ανθρώπινη σκέψη»: Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, 12 Δεκεμβρίου 2017

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, Ομότιμου Καθηγητού Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σεμινάριο Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας 7 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία της κ. Αικατερίνης – Νίνας Καρβούνη, Λέκτορος Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: Κόιντος Σμυρναίος: οι Μεθ΄ Όμηρον λόγοι, τα ομηρικά έπη, και ο τρωικός μυθολογικός κύκλος.

Επιστημονική εκδήλωση "Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη"

Επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017, στην Ακαδημία Αθηνών με ομιλίες του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμου και των Ακαδημαϊκών κ.κ. Χρήστου Ζερεφού, Λουκά Χριστοφόρου και Δημήτριου Θάνου.

Εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών η κυρία Λυδία Καβράκη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Rice

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες την καθηγήτρια κυρία Λυδία Καβράκη ως αντεπιστέλλον μέλος της, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού,  στον κλάδο της «Επιστήμης των Υπολογιστών –Εμβιομηχανικής».

«Μεγάλοι σεισμοί και παλιρροιακά κύματα στην Ελλάδα»: Υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, Καθηγητού Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

 

Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας το 2030 με ορίζοντα το 2050

Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας το 2030 με ορίζοντα το 2050.  Στην συνάντηση αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΔΕΔΔΗΕ, του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, της  Flow Energy, της Medgas & More Services LTD, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Επιστήμης στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο  Τεχνολογίας  της Ζυρίχης, ο Ανώτερος Εμπειρογνώμονας για τη Μεταρρύθμιση του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας του US/TRB (US National Academies), ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, o πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.Σκοπός της Ομάδας Εργασίας ήταν.....

Υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

«Αυτοάνοσα νοσήματα: επιστημονικό ταξίδι 45 ετών»

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, Καθηγητού Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ζωή δοσμένη με σύμβαση. Homo factor. Παρένθετη μητέρα

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του αντεπιστέλλοντος μέλους της κ. Λάμπρου Κοτσίρη, με θέμα Ζωή δοσμένη με σύμβαση.  Homo factor. Παρένθετη μητέρα.

Επιτόπιες έρευνες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:00, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Επιστημονική Ημερίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: Επιτόπιες έρευνες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κατά τα έτη 2011-2015.

Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Hazim J. Safi, Καθηγητού Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Πανεπιστημίου του Τέξας, 7 Νοεμβρίου 2017

«Σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις στην αορτή: Από το παρελθόν στο μέλλον»
«Complex aortic repair: Lessons from the past and outlook for the future»

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Hazim JSafi, Καθηγητού Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Σεμινάριο Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας 2 Νοεμβρίου 2017

Την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:00, στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Μιχαήλ Πασχάλη, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Οι σχέσεις του ρωμαϊκού έπους με το ελληνικό έπος της ύστερης αρχαιότητας: πέρα από τη φιλολογική διαμάχη.

"Η Μνήμη είναι πάντα χρέος". Ομιλία του Γενικού Γραμματέως κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Βασίλειος Πετράκος με θέμα "Η Μνήμη είναι πάντα χρέος". Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 μ.μ.

Ομιλία του Καθ. κ. Χρ. Τσάγγαλη με θέμα "Το ησιόδειο έπος ειδολογικά και ερμηνευτικά ζητήματα", Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17:00

Την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17:00, στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Χρήστου Τσαγγάλη, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα Το ησιόδειο έπος: ειδολογικά και ερμηνευτικά ζητήματα.