Εγκατάσταση της Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα και του Αντιπροέδρου κυρίου Λουκά Γ. Χριστοφόρου

 

Κατά τη δημόσια  συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020, ώρα 7 μ.μ.  θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση της Προέδρου κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα και του Αντιπροέδρου κυρίου Λουκά Γ. Χριστοφόρου για το τρέχον έτος.

Η κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Στέφανος Δ. Ήμελλος θα μιλήσει με θέμα: « Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2019 ».

Θα ακολουθήσει ομιλία της νέας Προέδρου κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα με θέμα: «Προβλήματα της ποινικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα και οι νέοι ποινικοί κώδικες».

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα της Προέδρου κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στην Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στο Ινστιτούτο Μάξ Πλάνκ Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου του Φράιμπουργκ. Η Νομική Σχολή της Βόννης την ανακήρυξε το 1961 διδάκτορα του Ποινικού Δικαίου. Το 1962 ανέλαβε βοηθός της Β’ έδρας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1971 εξελέγη υφηγήτρια του Ποινικού Δικαίου, εν συνεχεία έλαβε εντολή διδασκαλίας, το 1979 έγινε έκτακτη Καθηγήτρια και το 1986 Καθηγήτρια Α’ βαθμίδας του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δικηγόρος Αθηνών επί ποινικών υποθέσεων (1962-2008).

Το 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και εν συνεχεία βουλευτής Α’ Αθηνών έως τον Σεπτέμβριο 2009. Διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας (1989), Υπουργός Πολιτισμού (1990-1992), Υπουργός Δικαιοσύνης (1992-1993) και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2004-2007). Εισηγήτρια σημαντικών νομοσχεδίων με ενεργό συμμετοχή στις Αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Ως Πρόεδρος της Βουλής προώθησε σημαντικά την κοινοβουλευτική συνεργασία με Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ασίας, της Αφρικής, της Ν. Αμερικής (Χιλή) και με τον απόδημο Ελληνισμό. Έχει συνεργασθεί με Διεθνείς Οργανισμούς, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά την σύνταξη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διευθύνει από το 1976 το περιοδικό Ποινικά Χρονικά για τις Ποινικές Επιστήμες και την δικαστηριακή πρακτική.

Έχει τιμηθεί με παράσημα και μετάλλια της Ελληνικής Δημοκρατίας και ξένων Κοινοβουλίων και Αρχηγών Κρατών.

Κύρια αυτοτελή έργα: Täterschaft und Teilnahme nach deutschem und griechischem Strafrecht. Eine rechtsvergleichende Untersuchung (Βόννη 1961), Η ποινική ευθύνη εκ των κυκλοφοριακών παραβάσεων. Βασικαί αρχαί του κυκλοφοριακού Ποινικού Δικαίου (Αθήνα 1965, Βραβείο Δικηγορικού Συλλόγου), Τα αξιολογικά στοιχεία της αντικειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος (Αθήνα 1971), Η παράσταση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. Τεύχος Α’. Νομική φύση και νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος (Αθήνα 1982), Θεωρία και Πράξη του Ποινικού Δικαίου. Μελέτες, Γνωμοδοτήσεις, Σχόλια στη Νομολογία (Αθήνα 2004), Συστηματική ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα. Άρθρα 45-49 Π.Κ. Εισαγωγή, άρθρο 48 Π.Κ. (Αθήνα 1998-2005). Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και σχόλια στην νομολογία και έχει κάνει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια.

Το 2008  εξεδόθη τιμητικός τόμος με τίτλο Ποινικές Επιστήμες. Θεωρία και πράξη. Προσφορά τιμής στην Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, με διεθνή συμμετοχή Πανεπιστημιακών, Δικαστικών και άλλων Νομικών (εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα).

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2010.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η είσοδος στην Ακαδημία, λόγω στενότητος χώρου, θα επιτραπεί μόνο στους  φωτορεπόρτερς  του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και στον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο.

 

 

 

Ημερομηνία: 
08/01/2020
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου