Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε την κυρία Ρένα Μπίζιου Αντεπιστέλλον Μέλος της στον κλάδο της «Βιοϊατρικής Μηχανικής»

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα, Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, την κυρία Ρένα Μπίζιου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο της «Βιοϊατρικής Μηχανικής».

Η κυρία Ρένα Μπίζιου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης και στο Ινστιτούτο της Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στην Pasadena. Επίσης, έλαβε το πτυχίο της στην Βιοϊατρική Τεχνολογία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης.

Η Καθηγήτρια κυρία Ρένα Μπίζιου είναι μία από τους πιο σημαντικούς και πρωτοπόρους επιστήμονες στον τομέα των βιοϋλικών και της εμβιομηχανικής, μία από τους οραματιστές των σύγχρονων βιοϋλικών, των βιοϊατρικών επιστημών και της μηχανικής. Συγχρόνως, εξαιρετική είναι η προσφορά της στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση της νέας γενεάς. Η επίδρασή της σε ιατρικά και εκπαιδευτικά θέματα εκτείνεται πολύ πέρα από τα αμερικανικά Πανεπιστήμια όπου ήταν Καθηγήτρια. Πράγματι, έχει επιδράσει στην εκπαίδευση στην Αμερική (BME STEM Awards), στην Ευρώπη (επισκέπτρια Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια των Παρισίων, του Πόρτο, και του Γκέτενμποργκ), στην Κίνα (επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sichuan και στο Πεκίνο), καθώς επίσης και στην Ελλάδα.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένη για την έρευνα στα βιοϋλικά και την κυτταρική μηχανική με περισσότερες από 14.600 ετεροαναφορές και H = 65. Ιδιαιτέρως γνωστή είναι η έρευνά της σε βιοϊατρικά υλικά σχεδιασμένα να ελέγχουν, να διαμορφώνουν και να κατευθύνουν διάφορες επιθυμητές και ταχείες κυτταρικές / μοριακές αντιδράσεις στη διεπιφάνεια ιστού / εμφυτεύματος. Επίσης, πρωτοποριακή είναι η συμβολή της στην τροποποίηση των επιφανειών των υλικών με βιοδραστικές μοριακές αλύσους και ενώσεις.

Η Καθηγήτρια κυρία Ρένα Μπίζιου καθιέρωσε τους οστεοβλάστες ως ένα σημαντικό in vitro μοντέλο για τη διερεύνηση της κυτταρικής συμβατότητας βιοϋλικών για ορθοπεδικές / οδοντικές εφαρμογές. Έχει δημιουργήσει μια σειρά από μοναδικές τεχνικές και πειράματα για τον έλεγχο της βιοσυμβατότητας (cytocompatibility) των υλικών χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα καλλιεργειών κυττάρων. Σημαντικές είναι οι μελέτες της σχετικά με την επίδραση της πίεσης (παρατεταμένης και κυκλικής) στις λειτουργίες των κυττάρων από το αγγειακό σύστημα (ενδοθηλιακά κύτταρα και κύτταρα soft tissue) και από το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Έχει πρωτοπορήσει στην χρησιμοποίηση μηχανικών και βιοφυσικών ερεθισμάτων για την προώθηση των στόχων μηχανικής των οστών. Σημαντικές είναι επίσης οι μελέτες της αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών και κυττάρων σε νανοκλίμακα.

Η συνεισφορά της κυρίας Ρένας Μπίζιου στην εκπαίδευση φοιτητών και σπουδαστών έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Κατέχει την έδρα διακεκριμένης Καθηγήτριας Lutcher Brown στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UTSA) και διανύει σήμερα την 38η χρονιά ως Καθηγήτρια Πανεπιστήμιων: 25 χρόνια (Ιανουάριος 1981-Δεκέμβριος 2005) στο Πολυτεχνείο Rensselaer (RPI), Troy, Νέα Υόρκη, και 13 χρόνια (Ιανουάριος 2006 - σήμερα) στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UTSA). Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, το βιβλίο της «Εισαγωγή στις Αλληλεπιδράσεις Ιστού-Βιολογικών Υλικών» έχει γίνει πρότυπο εγχειρίδιο στον τομέα βιοϊατρικών υλικών και «υιοθετήθηκε» ως βασικό εγχειρίδιο από πολλά Τμήματα Βιοϊατρικής Μηχανικής στην Αμερική και την Ευρώπη.

Έχει συγγράψει δύο βιβλία: "Εισαγωγή στις αλληλεπιδράσεις ιστού-βιολογικών υλικών", με τους καθηγητές Kay C. Dee, David A. Puleo, (John Wiley, Hoboken, NJ, 2002) και "Biological Interactions on Materials Surfaces: και απαντήσεις ιστών", με τον Α, D. Puleo, (Springer, New York, ΝΥ, 2009).

Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στους οργανισμούς AIMBE (American Institute of Medical and Biological Engineering), BMES (Biomedical Engineering Society), SFB (Society for Biomaterials) και AIChE (American Institute of Chemical Engineers). Έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εκπαίδευση και κατεύθυνση των γυναικών που επιθυμούν να επιδιώξουν βιοϊατρική έρευνα, όπως αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα βραβεία με τα οποία τιμήθηκε. Η Καθηγήτρια κυρία Ρένα Μπίζιου ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες bioengineers στον τομέα. Ήδη από το 1974 έδινε μάχες στο AIChE, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών για καλύτερη αντιπροσώπευση των γυναικών στον τομέα.

Ενδεικτικό της μεγάλης συμβολής της Καθηγήτριας κυρίας Ρένας Μπίζιου είναι το ότι το 2016 εκλέχθηκε τακτικό μέλος στην Εθνική Ιατρική Ακαδημία (NAM), ενώ το 2017 εξελέγη τακτικό μέλος στην Ακαδημία Ιατρικής, Μηχανικής και Επιστήμης του Τέξας (TAMEST). Το έτος 2019 εξελέγη τακτικό μέλος στη Διεθνή Ακαδημία των Ιατρικών και Βιολογικών Μηχανικών (IAMBE).

Η Καθηγήτρια κυρία Ρένα Μπίζιου έχει λάβει το Βραβείο Founders Award που αποτελεί τη σημαντικότερη αναγνώριση της Εταιρείας για τα Βιοϋλικά (Society for Biomaterials). Από τον ίδιο Οργανισμό έχει λάβει, επίσης, το Clemson Award για Βασική Έρευνα στα Βιοϋλικά. Το American Society of Engineering Education της απένειμε το Βραβείο Theo Pilkington για την Βιοϊατρική Μηχανική. Επίσης, το 2018 έλαβε το American Institute of Medical and Biological Engineering Excellence στο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) Education Award, που είναι το σημαντικότερο βραβείο στην Αμερική σ’ αυτόν τον χώρο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 έλαβε το Βραβείο Αριστείας Βιοϊατρικών Επιστημών, από το Ίδρυμα Επιφανειών σε Βιοϊατρικά Υλικά.

Έχει αναγνωριστεί και διακριθεί για τη σημαντική συμβολή της στην έρευνα της θεωρίας και των εφαρμογών της κυτταρικής μηχανικής, της μηχανικής των ιστών, των αλληλεπιδράσεων κυττάρων / βιοϋλικών και της επιφανειακής τροποποίησης βιοϋλικών, καθώς επίσης, και για την σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοποριακή συνεισφορά της στην εκπαίδευση, τη διδασκαλία, την κατάρτιση και την καθοδήγηση περισσοτέρων από 3.500 φοιτητές.

Επίσης, προσφάτως, εξελέγη μέλος της National Academy of Inventors of the USA. Στις 23 Απριλίου 2020 θα απονεμηθεί στην κυρία Μπίζιου το βραβείο DISTINGUISHED ENGINEERING ALUMNA AWARD OF THE UNIVERSITY OF MASSACHUSETTS.

 

Ημερομηνία: 
20/02/2020
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου