Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε την Καθηγήτρια κυρία Ευαγγελία Αθανασούλα αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της Δυναμικής Αστρονομίας

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες την Καθηγήτρια κυρία Ευαγγελία Αθανασούλα αντεπιστέλλον μέλος της εξ Ελλήνων Επιστημόνων του Εξωτερικού στον κλάδο της Δυναμικής Αστρονομίας.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα της κυρίας Ευαγγελίας Αθανασούλα:

Η κυρία Ευαγγελία Αθανασούλα έλαβε το διδακτορικό της το 1974 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δεύτερο διδακτορικό το 1978 (Thèse d'État) από το Πανεπιστήμιο της Franche-Comté της Γαλλίας. Ακολούθως υπήρξε Astronomer (ισοδύναμο με θέση καθηγητή) στο Αστεροσκοπείο της Besançon μέχρι το 1983 και κατόπιν στο Αστεροσκοπείο και στο Laboratoire d’ Astrophysique της Μασσαλίας από το 1983 μέχρι το 2016. Έκτοτε είναι ομότιμος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Aix-Marseille.

Έχει πλουσιότατο επιστημονικό έργο στον τομέα της Δυναμικής Αστρονομίας με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία και εξέλιξη των γαλαξιών. Έχει δημοσιεύσει 224 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 29 άρθρα επισκοπήσεως (reviews) και είναι εκδότης (editor) 4 βιβλίων. Το έργο της έχει πολύ σημαντική διεθνή αναγνώριση (πάνω από 13000 αναφορές, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς αναφορών στον τομέα αυτόν διεθνώς).

Έχει λάβει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το βραβείο Brouwer της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, το οποίο είναι η ανώτατη διάκρισις στον Τομέα της Δυναμικής Αστρονομίας. Είναι συνεκδότης του περιοδικού Monthly Notices of the Royal Astronomical Society της Αγγλίας, το οποίον είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα αστρονομικά περιοδικά στον κόσμο.

 

 

Ημερομηνία: 
06/03/2020
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου