Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή Hans-Joachim Gehrke ως ξένου εταίρου στην Ακαδημία Αθηνών

 

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί διαδικτυακά η συνεδρία υποδοχής, του κ. Hans-Joachim Gehrke, Ομότιμου Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Freiburg της Γερμανίας, ως ξένου εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διεξαγωγή της τελετής υποδοχής, παρουσία του Γενικού Γραμματέως κ. Χρήστου Ζερεφού, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ρεγκάκος θα παρουσιάσει τον Καθηγητή Gehrke, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «Πόλις και παιδεία».

Η τελετή θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20220524

Ο κ. Hans-Joachim Gehrke, ομότιμος καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, αναγορεύθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας το 1973 στο Πανεπιστήμιο του Göttingen με μια εργασία για τον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό Φωκίωνα, και υφηγητής της Αρχαίας Ιστορίας το 1982 στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τη μονογραφία "Στάσις. Μελέτες για τους εμφυλίους πολέμους στα ελληνικά κράτη του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.". Υπηρέτησε ως βοηθός και υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Göttingen και τακτικός καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στo Πανεπιστήμιo του Würzburg και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου από το 1982 έως το 1987, ενώ από το 1987 έως το 2011 κατείχε την έδρα της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg.

Διετέλεσε επί τριετία Πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο (2008-2011), είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Χαϊδελβέργης, της Γερμανικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημόνων Leopoldina, μέλος της Academia Europea, επίτιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και του Πανεπιστημίου του Μονάχου, επισκέπτης καθηγητής στο περιώνυμο Collège de France, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδότης ή μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής πολυάριθμων επιστημονικών περιοδικών - μεταξύ των οποίων τα δύο κορυφαία αρχαιογνωστικά περιοδικά Gnomon και Klio - και, τέλος, μέλος των Δ.Σ. πολυάριθμων Επιστημονικών Εταιριών και ιδρυμάτων, όπως λ.χ. της Deutsche Forschungsgemeinschaft, Αντιπρόεδρος της Gerda-Henkel-Stiftung και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι.

Το εντυπωσιακό σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα επιστημονικό έργο του Hans-Joachim Gehrke, που περιλαμβάνει 16 μονογραφίες, 208 άρθρα, συμβολές σε συλλογικούς τόμους και βιβλιοκρισίες, και την (συν)επιμέλεια 19 τόμων, περιστρέφεται γύρω από την ελληνιστική εποχή, αλλά και την ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μεσογείου, τις κοινωνικές συγκρούσεις στην αρχαιότητα, τις διαπολιτισμικές σχέσεις, τις ιστορικές μεθόδους και έννοιες, τις συλλογικές ταυτότητες και την αρχαία πολιτική θεωρία.

 

 

Ημερομηνία: 
20/05/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις