Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιο Παυλόπουλο

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  13 Οκτωβρίου 2022

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της

τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και

Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ

κ.  Προκόπιο Παυλόπουλο

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 13ης Οκτωβρίου 2022, εξέλεξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιο Παυλόπουλο ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα Δημοσίου Δικαίου στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με την όλη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, το πλούσιο και υψηλού επιπέδου συγγραφικό και διδακτικό του έργο, αναδείχθηκε, χωρίς αμφιβολία, σε εξέχοντα επιστήμονα του Δημοσίου Δικαίου. Επιπροσθέτως, είναι άξια μνείας η πολιτική του σταδιοδρομία, που είχε ως αποκορύφωμα την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Πολιτείας, την οποία υπηρέτησε από το 2015 έως το 2020 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1950. Το 1968 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1973. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II, όπου το 1974 πήρε το DEA de Droit Public και το 1977 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ (Doctorat d' État) του ως άνω Πανεπιστημίου. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής (1986) στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1982 διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (1983) και του Αναπληρωτή Καθηγητή (1985), εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής, το 1989. Μετά το τέλος της θητείας του, το 2017, του απονεμήθηκε ο τίτλος τόσο του Ομότιμου όσο και του Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, διακρίθηκε για την παρουσία του στον πολιτικό στίβο σε μία σειρά από αξιώματα. Κατά το διάστημα 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών. Τη 18η Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 233 ψήφους επί 300 και ολοκλήρωσε την θητεία του την 13η Μαρτίου 2020.

Ο κ. Παυλόπουλος έχει παρουσιάσει πλούσιο συγγραφικό έργο στο πεδίο της νομικής επιστήμης, το οποίο συντίθεται από βιβλία, άρθρα και γνωμοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 31 συγγράμματα και μελέτες και πλειάδα άρθρων στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες, ιδίως στην αγγλική και γαλλική. Πέραν τούτων, στον τόμο «Έντυπος Λόγος» (εκδ. Λιβάνη, Αθήνα, 2003, σελ. 469) έχει συγκεντρώσει άρθρα του, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο μεταξύ των ετών 1987 και 2003 και διαιρούνται σε τρεις ενότητες: «Πολιτική», «Κοινωνία» και «Θεσμοί».

Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα εννέα Κρατών καθώς και με το Χρυσό Παράσημο του Ολυμπιακού Τάγματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης του έχουν απονεμηθεί ανώτατες Εκκλησιαστικές διακρίσεις εκτός και εντός Ελλάδας.

 

Ημερομηνία: 
13/10/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου