Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Δομικής Μηχανικής κ. Alberto Carpinteri

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

 

Αθήνα,  25 Οκτωβρίου 2022

 

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της

τον Καθηγητή Δομικής Μηχανικής κ. Alberto Carpinteri

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 20ης Οκτωβρίου 2022, εξέλεξε τον κ. Alberto Carpinteri, Καθηγητή Δομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τορίνο ως Αντεπιστέλλον Μέλος της, στον Κλάδο «Τεχνικής Μηχανικής» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο κ. Carpinteri έλαβε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο  της Μπολόνιας. Είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων από το ίδιο Πανεπιστήμιο στους τομείς της πυρηνικής φυσικής (1976) και των μαθηματικών (1981). Από το 1986 έως και σήμερα είναι Καθηγητής Δομικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Τορίνο.

Πρόκειται για μια παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητα στο διεθνές στερέωμα της Δομικής Μηχανικής και Σκυροδέματος με σημαντική αναγνώριση του έργου του. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Δομικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου του Τορίνο (1989-1995), ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του μεταπτυχιακού τμήματος Δομικής Μηχανικής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Δομικής Ακεραιότητος των Κατασκευών (2002-2006), Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Μηχανικής της Θραύσεως για Κατασκευές από Σκυρόδεμα (2004-2007), Πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρίας Μηχανικής της Θραύσεως (1998-2005), Αντιπρόεδρος του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρολογίας της Ιταλίας (2006-2009). Διετέλεσε επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Lehigh των ΗΠΑ, Tsinghua και Tongji της Κίνας και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μαλαισίας.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 900 ερευνητικές εργασίες (εκ των οποίων οι 400 σε επιστημονικά περιοδικά) στις περιοχές της μηχανικής της θραύσεως, κοπώσεως, θερμοελαστικότητος, σεισμικής μηχανικής, ενισχυμένου σκυροδέματος, κ.α., είναι δε συγγραφεύς τεσσάρων βιβλίων διεθνούς επιστημονικής κυκλοφορίας και 13 βιβλίων εις την Ιταλικήν. Είναι επίσης επιστημονικός εκδότης 25 βιβλίων. Έχει περισσότερες από 13.000 αναφορές και δείκτη απηχήσεως (h-index) 61 κατά τη βάση δεδομένων Scopus.

Κατά την τελευταία τριακονταετία συνεργάζεται στενά με Καθηγητές και ερευνητές Ελληνικών ΑΕΙ, έδωσε σειρά διαλέξεων και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια που έχουν οργανωθεί στην Ελλάδα.

 

Ημερομηνία: 
25/10/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου