Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον Εμμανουήλ Φλωράτο Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2022

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της

τον Εμμανουήλ Φλωράτο

Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 1ης Δεκεμβρίου 2022, εξέλεξε τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Φλωράτο ως Τακτικό Μέλος στην έδρα της «Μαθηματικής Φυσικής» στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο κ. Φλωράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Από το 1970 έως 1973 ήταν υπότροφος του Βασιλικού Ιδρύματος Ερευνών (σήμερα ΕΙΕ) και περάτωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Μαθηματική Φυσική. Το 1973 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ με θέμα στην κβαντική θεωρία πεδίου και επιβλέποντα καθηγητή τον κ.  Φωκίωνα Χατζηιωάννου.

Από το 1976 εργάστηκε σε μεταδιδακτορικές θέσεις και θέσεις επιστημονικού εταίρου σε διακεκριμένα διεθνή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ενώ από το 1983 έως το 2000 ήταν Τακτικός καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής τα έτη 1983-1987 και 1991-1995. Από το 1985 έως 1987 ήταν επίσης μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2000 έως το 2014 υπηρέτησε ως Τακτικός καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα του ΕΚΠΑ.

Από το 1995 έως το 2003 διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ ‘’Δημόκριτος’’, ενώ από το 2003 έως το 2005 υπήρξε Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΦΕ ‘’Δημόκριτος’’.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατά τα έτη 1996 – 2000 και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Παιδείας κατά τα έτη 2016-2019.

Από το 2015 είναι Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών σωματιδίων  του Τμήματος Φυσικής, επιβλέπει διπλωματικές εργασίες  Master  και Διδακτορικά, και επιβλέπει  ερευνητικά προγράμματα στο  Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Το ερευνητικό του έργο αποτελείται από 188 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων 157 έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με κριτές και οι υπόλοιπες σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει συνολικό πλήθος αναφορών 14,899 και  h-index 58 (από τη βάση δεδομένων HEP-INSPIRE),  ο οποίος αντιστοιχεί  σε 95 αναφορές ανά δημοσίευση.

Το όνομα του κ. Φλωράτου έχει συνδεθεί διεθνώς και με τη  στοχαστική κβάντωση της θεωρίας πεδίου και τη θεωρία των σχετικιστικών μεμβρανών (σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό  κ. Ιωάννη  Ηλιόπουλο), καθώς επίσης και με τη θεωρία των κβαντικών ομάδων.

Το έργο και η συνεισφορά του κ. Φλωράτου χαρακτηρίζεται από σκληρή εργασία, αφιλοκέρδεια, όραμα, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, λογοδοσία και μεγάλο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Οι σημαντικότερες εργασίες του  έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στην σύγχρονη  ιστορία του κλάδου της θεωρητικής-μαθηματικής φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων, επειδή έχουν επιβεβαιωθεί από τα μεγαλύτερα πειράματα διεθνώς και  έχουν συμβάλει αποτελεσματικά στην καθιέρωση της μόνης αποδεκτής σήμερα θεωρίας ισχυρών αλληλεπιδράσεων (QCD).

Ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής κος Φλωράτος έχει αφήσει  άριστο αποτύπωμα  σε όλες τις θέσεις που κατείχε ως καθηγητής σε πανεπιστήμια, διευθυντής ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων, μέλος εθνικών συμβουλίων έρευνας, εθνικός εκπρόσωπος στον μεγάλο  ευρωπαϊκό οργανισμό  CERN και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (EURASC).

Έχει τιμηθεί με  την εκλογή του ως μέλος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας (Σταυρός του  Ιππότη του Τάγματος) από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2005.

Έχει  εκλεγεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστήμων (2003), υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Προεδρείου της και έχει  τιμηθεί με το Βραβείο Blaise Pascal της Μαθηματικής Φυσικής  (EURASC) 2004.

 

 

Ημερομηνία: 
01/12/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου