Εκοιμήθη την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κυρός Ιωάννης (Ζηζιούλας) και Ακαδημαϊκός

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  3 Φεβρουαρίου 2023

 

Εκοιμήθη την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κυρός Ιωάννης (Ζηζιούλας) και Ακαδημαϊκός

 

Ο αείμνηστος ιεράρχης και ακαδημαϊκός γεννήθηκε στο Καταφύγιο Κοζάνης το 1931.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπονώντας τη διατριβή του υπό τον τίτλο «Η ενότης της εκκλησίας εν τη θεία ευχαριστία και τω επισκόπω». Διετέλεσε Καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, όπου δίδαξε επί 14 έτη (1973-1987) και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (1984-1998). Δίδαξε, ως Καθηγητής, στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Pώμης. Ήταν επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Bελιγραδίου και του Institut de Théologie Orthodoxe (St. Serge) των Παρισίων, του Πανεπιστημίου της Cluj-Napoca της Ρουμανίας, του Πανεπιστημίου του Münster της Γερμανίας, του Institut Catholique των Παρισίων, μέλος της Διεθνούς Aκαδημίας Θρησκευτικών Eπιστημών των Bρυξελλών, μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του Eλληνικού Aνοιχτού Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε συμπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και της αντίστοιχης Επιτροπής του θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών.  Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Γραφείου Eκπροσωπήσεως του Oικουμενικού Πατριαρχείου στην Aθήνα, από την ίδρυσή του το 2000 έως και το 2014.Υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών μελετών σε πολλές γλώσσες, ενώ αποτέλεσε τον κύριο εκπρόσωπο και εισηγητή της ευχαριστιακής εκκλησιολογίας στη σύγχρονη θεολογική σκέψη. Παράλληλα, ανέπτυξε μία θεολογική προσέγγιση στο πεδίο της οικολογίας.

Είχε λάβει σημαντικές διακρίσεις και συγκεκριμένα τον Aνώτερο Tαξιάρχη του Φοίνικος (2003) για τη συμβολή του στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία, καθώς και τον Σταυρό του Lambeth (2007).

Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1993 και διετέλεσε Πρόεδρός της το 2002.

Τα τακτικά μέλη, το ερευνητικό και το διοικητικό προσωπικό της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την κοίμηση του Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννου, του «σπουδαιότερου θεολόγου του 20ου αιώνος» -κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο- ο οποίος υπήρξε ένα αφοσιωμένο μέλος με πολυετή προσφορά στην Ακαδημία Αθηνών.

Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννου θα τελεστεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η Ακαδημία Αθηνών αναρτά μεσίστιο τη σημαία του Μεγάρου της για τρεις ημέρες από την αναγγελία της κοίμησής του.

 

Ημερομηνία: 
03/02/2023
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου