Η Ακαδημία Αθηνών εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για την εκδημία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2023

 

Η Ακαδημία Αθηνών με θλίψη πληροφορήθηκε την εκδημία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μίας προσωπικότητας διεθνούς εμβέλειας που διακρίθηκε για το πολυσχιδές έργο της και για την αξιοθαύμαστη φιλανθρωπική της δράση. Η σταδιοδρομία της υπήρξε πλούσια ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο δημόσιο βίο, θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ως γνωστόν, υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999 και αποτέλεσε ενεργό μέλος πολλών διεθνών κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων ενώ συνεργάστηκε με μη κυβερνητικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση και πολλαπλές τιμητικές διακρίσεις.

Το 2017, η Ακαδημία Αθηνών, της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για την “ενεργό και συνεχώς αυξανόμενη κοινωφελή δράση της” ως Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.  Το εν λόγω μετάλλιο αφιέρωσε η εκλιπούσα στα παιδιά τα οποία μάχονται κατά του καρκίνου και στα όποια η ίδια αφιερώθηκε σε όλο της τον βίο, προσηλωμένη στο όραμά της για την ευεργετική επίδραση της ελπίδας μέσω αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) την είχε τιμήσει επίσης το 2016 για το ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο, ενώ το 2018 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΙΙΒΕΑΑ και στον Σύλλογο “Ελπίδα” όπου προήδρευε, για θέματα εφαρμογής σύγχρονης τεχνολογίας τυποποίησης ιστοσυμβατότητας για δότες μυελού των οστών.

Η Ακαδημία Αθηνών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της και απευθύνει τα  ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τους οικείους της. Η απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη αφήνει αδιαμφισβήτητα ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο δημόσιο βίο, τόσο στην Ελλάδα, την πατρίδα της που εμπράκτως στήριζε, όσο και διεθνώς.

 

Ημερομηνία: 
27/07/2023
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου