Δελτία Τύπου

Εκλογή του ομότιμου καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών κ. Γεωργίου Δάσιου ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο των Μαθηματικών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Ανάλυση»

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 15ης Ιουνίου 2017 τον κ. Γεώργιο Δάσιο, ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως αντεπιστέλλον μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο των Μαθηματικών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Ανάλυση» στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Ακαδημαϊκού.

Εκλογή του καθηγητή Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων κ. Hazim J. Safi ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της «Ιατρικής»

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 15ης Ιουνίου 2017 τον κ. Hazim J. Safi, καθηγητή Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της «Ιατρικής» στην Τάξη των Θετικών

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Ακαδημαϊκού.

Εκλογή του καθηγητή οικονομικών κ. Γιάννη Ιωαννίδη ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο των «Οικονομικών Επιστημών»

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 8ης Ιουνίου 2017 τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Οικονομικών, ως αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο των «Οικονομικών Επιστημών» στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ κ. ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Η Ακαδημία Αθηνών εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την εγκληματική ενέργεια εναντίον του Προέδρου της κ. Λουκά Παπαδήμου, που πρόσφερε πολλά στην επιστήμη και στη χώρα.  Το γεγονός αποτελεί μέρος της μεγάλης δοκιμασίας που υφίσταται ο ελληνικός λαός και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους ενωμένους.

Υποδοχή του Ξένου Εταίρου κ. Richard Janko, Τρίτη 16 Μαΐου 2017, ώρα 20:00

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί η  υποδοχή  του Ξένου Εταίρου κ. Richard Janko, καθηγητού Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Ann Arbor).
Το νέο μέλος θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Λουκάς Παπαδήμος και, στη συνέχεια, ο Ακαδημαϊκός κ. Αντώνιος Ρεγκάκος θα παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο του.
Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Richard Janko με θέμα: «Αρχαία βιβλία, καινούργιες τεχνολογίες. Οι πάπυροι του Δερβενίου και του Ηρακλείου Ιταλίας».

Επισυνάπτεται σύντομα βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου Ακαδημαϊκού

Ομιλία του κ. Αλέξη Αλεξανδρή, πρέσβη επί τιμή, με θέμα «Από τη συρρίκνωση στη νέα πραγματικότητα (1922-2017): ο επανακαθορισμός της θέσης της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης», Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, ώρα 19:00

      Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Αλέξη Αλεξανδρή, Πρέσβη επί τιμή, με θέμα «Από τη συρρίκνωση στη νέα πραγματικότητα (1922-2017): ο επανακαθορισμός της θέσης της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης». Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Εκλογή του καθηγητού Δημοσίου Δικαίου και μέλους της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Institut de France κ. Yves Gaudemet ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 4ης Μαΐου 2017 τον κ. Yves Gaudemet, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Institut de France, ως ξένο εταίρο της στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Αναθεωρημένη έκδοση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κανόνων Ηθικής στην Επιστημονική Έρευνα (European Code of Conduct for Research Integrity)

Η ALLEA (All European Academies), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ακαδημιών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, δημοσίευσε στις 27.3.2017  την αναθεωρημένη έκδοση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κανόνων Ηθικής στην επιστημονική έρευνα που χρησιμεύει στην Ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα σαν πλαίσιο αναφοράς για αυτορρύθμιση σε όλους τους επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς κλάδους

Επισυνάπτεται ο Κώδικας

Τα διαστημόπλοια Voyager 1, Voyager 2 και Cassini αποκαλύπτουν τη δομή και το σχήμα της Ηλιόσφαιρας

Η Ακαδημία Αθηνών, συμμετέχει ενεργά στην έρευνα των ορίων του ηλιακού μας συστήματος μέσω των ερευνητών του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας και του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Σταμάτιου Μ. Κριμιζή, επικεφαλής του Γραφείου και των πειραμάτων LECP στα Voyager 1 και 2, αλλά και του πειράματος ΜIMI στο Cassini (έως το έτος 2015).

 

Διάλεξη Jon Hesk (Πέμπτη, 27/4) - Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ Ακαδημίας Αθηνών

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του, σας προσκαλεί στη διάλεξη:

Jon Hesk (Senior Lecturer in Greek & Classical Studies, University of St Andrews):

The Interrogation of Heuristics and Biases in Greek Drama

Εκδήλωση του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού σας προσκαλεί στην παρουσίαση της επιστημονικής δραστηριότητάς του κατά τη διετία 2015-2016.

Επισυνάπτεται Πρόσκληση - Πρόγραμμα

Εκλογή του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας κ. Robert Parker ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 6ης Απριλίου 2017 τον κ. Robert Parker, καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως ξένο εταίρο της στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

 

Ομιλία του Γενικού Γραμματέως κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου για τον Βίο και το Έργο του Ακαδημαϊκού Χρήστου Καρούζου, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, ώρα 11.00

 "Επέτειος 50 χρόνων από τον θάνατο του Χρήστου Καρούζου", από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειο Χ. Πετράκο.

Τετραήμερο Σεμινάριο EpiDoc, 2-5/5/2017

2 Μαΐου – 5 Μαΐου 2017, 9:00-17:00

Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28

Στο πλαίσιο δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Humanities at Scale – DARIAH-EU η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει εργαστήριο παρουσίασης και εκμάθησης του ψηφιακού εργαλείου EpiDoc.
To EpiDoc είναι μια διεθνής, συνεργατική προσπάθεια που παρέχει οδηγίες και εργαλεία για τη χρήση του προτύπου TEI XML για την κωδικοποίηση επιγραφών, παπύρων και άλλων αρχαίων κειμένων. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημοσίευση ψηφιακών εκδόσεων κειμένων, όπως Inscriptions of Aphrodisias, Tripolitania, Duke Databank of Documentary Papyri, Digital Corpus of Literary PapyriEAGLE Europeana Project.
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο EpiDoc επικεντρώνεται .........

Εκλογή του καθηγητού κ. Ζdeněk Bažant και του Λόρδου Rowan D. Williams ως Ξένων Εταίρων της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 16ης Μαρτίου 2017 τον καθηγητή της Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ κ. Ζdeněk Bažant ως ξένο εταίρο της στην Τάξη των Θετικών Επιστημών και τον Σεβασμιώτατο και Εντιμότατο Λόρδο Rowan D. Williams του Oystermouth ως ξένο εταίρο της στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα των  νέων Ακαδημαϊκών:      

Σεμινάριο:"Thesaurus building-Introducing THEMAS, a tool for multilingual thesaurus building"

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, 10:00-17:00
Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28

Η Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Humanities at Scale – DARIAH-EU, διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Thesaurus building – Introducing THEMAS, a tool for multilingual thesaurus building» («Ανάπτυξη θησαυρών – Παρουσίαση του εργαλείου ΤΗΕΜΑS για την ανάπτυξη πολύγλωσσων θησαυρών»).
Ειδικότερα, μετά την παρουσίαση μεθοδολογικών και θεωρητικών ζητημάτων που αφορούν τη συγκρότηση πολύγλωσσων θησαυρών, το σεμινάριο θα εστιαστεί ..............

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00.

Κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00, θα μιλήσει ο Ακαδημαϊκός κ. Άγγελος Δεληβορριάς με θέμα: «Ο Ελληνικός Πολιτισμός της προεπαναστατικής περιόδου ως βασικός συντελεστής του αγώνα της ανεξαρτησίας».

Θα ακολουθήσουν η απονομή του Αριστείου των Γραμμάτων, καθώς και η προκήρυξη  του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειο Χ. Πετράκο.

Υποδοχή του Αντεπιστέλλοντος Μέλους κ. Αντωνίου Γ. Μίκου, Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί η  υποδοχή  του Αντεπιστέλλοντος Μέλους κ. Αντωνίου Γ. Μίκου, Καθηγητού Εμβιομηχανικής, Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Rice.

Εκλογή του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μανόλη Κορρέ ως Τακτικού Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιστορία αρχαίας αρχιτεκτονικής-Αναστήλωσις»

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 23ης Φεβρουαρίου 2017 τον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μανόλη Κορρέ ως τακτικό μέλος της στην έδρα  «Ιστορία αρχαίας αρχιτεκτονικής-Αναστήλωσις» στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Ακαδημαϊκού

Ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:00

     Το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών τιμώντας τον ιδρυτή του ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, οργανώνει όπως κάθε χρόνο την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών. Θα μιλήσει ο καθηγητής μεσαιωνικής τέχνης του Πανεπιστημίου του Fribourg κ. Michele Bacci με θέμα «Βενετο-βυζαντινές αλληλεπιδράσεις στη ζωγραφική εικόνων (1280-1450)».