Πίνακας οίκοθεν τιμητικών διακρίσεων Ακαδημίας Αθηνών 2020


ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΜΕΝΩΝ

 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), (1889), ιδιαίτερη Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτουσα κλάδους γεωδαισίας και γεωφυσικής, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 130 χρόνων αδιάλειπτης γεωγραφικής υποστήριξης της χώρας. 

2. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) (έτος ιδρύσεως 1950) για την επί 70 έτη συνεχή λειτουργία της, σε σειρές 9μηνων κύκλων σπουδών, μεταπτυχιακών σπουδών και διαδικτυακών προγραμμάτων, με σκοπό την επιμόρφωση των ανωτέρων αξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Δημόσιας Διοίκησης σε στρατηγικά και αμυντικά θέματα αιχμής.

3. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή Κλινικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Manchester και Συμπεριφεριολογικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, κ. Γεώργιο  Κήτα για το σημαντικό του έργο στην ανάδειξη της δυναμικής της Ρευματολογίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα με την έκδοση του διεθνώς αναγνωρισμένου διαδικτυακού περιοδικού "Mediterranean Journal of Rheumatology".

 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

1. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Γιάννη Α. Μπίρη για το βιβλίο του «Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία. Οχυρωματικές θέσεις ανά τους αιώνες. Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» (Εκδόσεις Ελευθερία, Καλαμάτα 2020), που αποτελεί συμβολή στην έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Πελοποννήσου.

2. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο «Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό – από της απαρχές της Λατινικής γραμματείας μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα» (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2019), που αποτελεί ορόσημο στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς και στους δύο επιμελητές του έργου, καθηγητές κ. Δημήτριο Νικήτα και Λεωνίδα Τρομάρα (μετά θάνατον). 

3. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020) και τους δύο συντελεστές του, τον φωτογράφο κ. Robert Α. McCabe και τη δημοσιογράφο κυρία Κατερίνα Λυμπεροπούλου. 

4. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην καθηγήτρια φιλολογίας κυρία Δήμητρα Παντελιά-Γριτσοπούλου, για το πρόσφατο ογκώδες σύγγραμμά της «Οι Κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας» και τον σχολιασμό τους (Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού, Θεσσαλονίκη 2019).

5. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον διαπρεπή Έλληνα ιστορικό κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλο, για το σύνολο του συγγραφικού του έργου και την προσφορά του στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία.

 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία  Καρίνα Λάμψα και κ. Ιακώβ Σιμπή, για το βιβλίο τους «Η Διάσωση-  Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής», (Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ,  β΄ έκδοση εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, 2021).

2. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως,  στην κυρία Αννίτα Π. Παναρέτου, για το ιστορικό και θεματικό βιβλίο–χρονικό της «”Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου …” - Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941 – 1945» (Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Αθήνα 2020).

3. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου, για το πολύτιμο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο.

4. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, για την επί εκατονταετία αδιάλειπτη και συνεχιζόμενη εθνική δράση του στον κοινωνικό τομέα, με έμφαση στην υπεράσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών.

5. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο Συριανών, για την αξιοσημείωτη κοινωνική, πολιτιστική και φιλανθρωπική του δράση.  

6. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Τσοτύλιο Γυμνάσιο Δυτικής Μακεδονίας, για την μέγιστη και πολυτιμότατη, επί 150 έτη, προσφορά του στην Παιδεία, την Κοινωνία, και το Έθνος γενικότερα.