Κοσμόπουλος Μιχαήλ


Κοσμόπουλος Μιχαήλ
Ακαδημαϊκός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Προϊστορική Αρχαιολογία (με έμφαση στην Εποχή του Χαλκού)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963.  Σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και κλασσικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV,  και Washington University του St. Louis.   Το 1989 διορίσθηκε Επίκουρος Καθηγητής Κλασσικών Σπουδών του  Πανεπιστημίου της Πολιτείας Manitoba του Καναδά και ακολούθως  προήχθη σε Αναπληρωτή (1993) και Τακτικό (1997) Καθηγητή. Το 2001 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Αρχαιολογίας στη διακεκριμένη έδρα («Endowed Chair») Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Missouri του St.Louis των ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Έχει τιμηθεί με πολλαπλά βραβεία διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια Manitoba και Missouri, καθώς  με το «Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία της Αρχαιολογίας» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. Ως Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών εγκαθίδρυσε νέα πανεπιστημιακά προγράμματα και πτυχία ελληνικών σπουδών, ίδρυσε τα Κέντρα Ελληνικού Πολιτισμού των Πανεπιστημίων Manitoba και Missouri, και δημιούργησε προγράμματα σπουδών ξένων φοιτητών στην Ελλάδα. Έχει εργασθεί έντονα και αποτελεσματικά για την  προάσπιση και διάδοση των ελληνικών θεμάτων στο εξωτερικό. 

Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές πολλών αρχαιολογικών θέσεων στην Ελλάδα  (Μυκήνες, Επίδαυρος, Αρχαία Κόρινθος, Πύλος, Ιθάκη) και στην Ουκρανία (Ολβία Ποντική).  Από το 1989 μέχρι το 1995 διηύθυνε Επιφανειακές Έρευνες στον Ωρωπό. Το 1994 και 1995 πραγματοποίησε στρωματογραφική ανασκαφή στο μεγάλο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην Ελευσίνα. Από το 1999 διευθύνει τη σημαντική  ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας.

Το πλούσιο συγγραφικό-ερευνητικό του έργο καλύπτει την Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο, με έμφαση στη μυκηναϊκή εποχή. Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του παρασήμου του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, του βραβείου «Canada Rh Award for Outstanding Contributions to Scholarship and Research in the Humanities» στον Καναδά, του βραβείου «Trustees Award» της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών του St. Louis στις Η.Π.Α., ενώ η Αμερικανική Γεωγραφική Υπηρεσία (National Geographic Society) τον έχει ονομάσει Επίτιμο Εξερευνητή («Featured Explorer»).  Είναι Τακτικό Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών («Academy of Arts and Sciences») των Η.Π.Α. της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών («European Academy of Sciences and Arts”») και της Βασιλικής Ακαδημίας («Royal Society») Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Επιστημών του Καναδά.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2023.

 

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας