Ρούσσος Χαράλαμπος


Χαράλαμπος Ρούσσος
Ακαδημαϊκός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Εσωτερική Παθολογία

Γεννήθηκε στη Σαντορίνη το 1942. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιθο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Παθολογία. Μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στην Παθολογία των βαρέως πασχόντων και στην Πνευμονολογία στα Πανεπιστήμια John Hopkins, Boston, McGill και Παρισίων (1973-1981). Καθηγητής-Διευθυντής της κλινικής βαρέως πασχόντων του Πανεπιστημίου McGill (1982-1988) και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" (1988-2009).

Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και McGill, κάτοχος των τίτλων Scholar (1979) και Scientist (1984) του MRC του Καναδά, του Υφηγητού Παθολογίας ΕΚΠΑ (1980). Professeur Associé του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας (1987), Καθηγητής επί τιμή του Πανεπιστημίου McGill (1989-). Εταίρος του Royal College of Physicians του Καναδά. Βραβείο Jonathan Ballon της καναδικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1981), Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Ξανθοπούλου-Πνευματικού (2008). Μέλος της American Society of Clinical Investigation, της Fleischner Society, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Πνευμονολογίας της Ευρώπης και Πρόεδρος της αντιστοίχου ευρωπαϊκής εταιρείας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Πρόεδρος ή μέλος Επιτροπών Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, Συντονιστής της Επιτροπής Ξένων Επαϊόντων και Ελλήνων Επιστημόνων για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής σε πολλά διεθνή περιοδικά, επιστημονικός εκδότηςτριών συγγραμάτων στα ελληνικά, πέντε ξενόγλωσσων και 10 συγγραμμάτων μεταφρασμένων στα ελληνικά. Έχει επιβλέψει άνω των 40 διδακτορικών διατριβών εντός και εκτός Ελλάδος.

Συγγραφέας άνω των 500 πρωτοτύπων ξενόγλωσσων εργασιών κυρίως σε θέματα αλληλεπίδρασης κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος. Συγκαταλέγεται μεταξύ των very highly cited Ελλήνων επιστημόνων και ορισμένες μελέτες του, όπως η κόπωση των αναπνευστικών μυών, έχουν χαρακτηρισθεί ως "θεμελιακές". Η πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης του εγκεφαλικού οιδήματος αναγνωρίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση  ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν επιχορηγηθεί. Ιδρυτής και Διοικητικής του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ, Πρόεδρος ή μέλος Συμβουλίων Κοινωφελών Ιδρυμάτων.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2011.

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Πανεπιστημίου 28, 10679 Αθήνα

Φαξ 2103634806
e-mail: croussos@med.uoa.gr