Ροζάκης Άρης


Άρης Ι. Ροζάκης
Ακαδημαϊκός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Επιστήμη των Σύγχρονων Υλικών: Μάκρο/ Μίκρο/ Νάνο-δομική Αντοχή, Κόπωση

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1975. Έλαβε Πτυχίο Bachelor B.A. και Master of Arts, M.A. στην Επιστήμη Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1978), καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Μηχανική Στερεών Υλικών και Κατασκευών του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ (1982). Το 1982 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). Εκεί, κατέλαβε διαδοχικά θέσεις Αναπληρωτή Καθηγητή (1988), Καθηγητή (1993) και Καθηγητή της  Διακεκριμένης Έδρας «Theodore von Kármán» (2004-σημερα) του Τμήματος Αεροναυπηγικής. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Caltech (2009-2015), καθώς και Διευθυντής (και  Πρόεδρος Τμήματος) των ιστορικών Μεταπτυχιακών Αεροδιαστημικών Εργαστηρίων (GALCIT) (2003-2009). Ως Κοσμήτωρ, ήταν επίσης κάτοχος της διακεκριμένης Έδρας Ηγεσίας «F. Otis Booth».

Το 2005, ήταν Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Γης, Ατμόσφαιρας–Ωκεανού , της École Normale Supérieure των Παρισίων. Το 2008, κατείχε την Έδρα «Astor»,  Διακεκριμένου Επισκέπτη Καθηγητή  στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 2018 κατείχε τις Διακεκριμένες Έδρες «Simpson» στο Πανεπιστήμιο Northwestern, και «Nanyang» στο Nanyang Technological Institute-NTU, στη Σιγκαπούρη.

Eίναι τακτικό Μέλος τόσο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (National Academy of Sciences, NAS), όσο και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (National Academy of Engineering, NAE) των Η.Π.Α. Εκ τούτου, είναι ένας εκ των μόνο ογδόντα εν ζωή επιστημόνων που είναι  μέλη και στα δυο αυτά  παραρτήματα  των Εθνικών Ακαδημιών των Η.Π.Α. Είναι επίσης  Εταίρος της  Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών κι Επιστήμων (American Academy of Arts and Science, AAA&S), της Ακαδημίας Επιστήμων της Νέας Υόρκης (NYAS) της Indian National Academy of Engineering, της Academia Europaea, της Scientiarum et Artium Europaea και της European Academy of Science.

Έχει τιμηθεί από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις με τα κυριότερα βραβεία  των κλάδων Αντοχής και Θραύσης Υλικών, Οπτικής και Σχεδιασμού Οργάνων, Μηχανικής, Αεροδιαστημικής, Μηχανολογίας, Πολιτικών Μηχανικών και Σεισμολογίας. Αναφέρονται ενδεικτικά το Μετάλλιο  Rudolf Kingslake από τη Διεθνή Εταιρεία Οπτικής Μηχανικής (SPIE), το Μετάλλιο Stephen P. Timoshenko από την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανολόγων (ASME), και το Μετάλλιο Theodore von Kármán από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (ASCE). Το 2012 του απονεμήθηκε το παράσημο του Ταξιάρχης του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Commandeur dans l'Ordre des Palmes Académiques) από τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας «για τη διακεκριμένη συνεισφορά του στη Γαλλική Τεχνική Εκπαίδευση». Το 2020 έλαβε το Μετάλλιο Horace Mann (βραβείο Διακεκριμένου Αποφοίτου του Πανεπιστημίου Brown) και το 2023 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Illinois των ΗΠΑ.

Η έρευνα του βρίσκεται στο σύνορο  μεταξύ  καθαρής Επιστήμης και Τεχνολογίας.  Περιλαμβάνει πληθώρα κλιμάκων μήκους και χρόνου, από την κλίμακα των (sub-μm) μικρών του μέτρου (Αξιοπιστία Λεπτών Μεμβρανών, Μαγνητο–Καμπτοηλεκτρικών υλικών και συσκευών) έως αυτήν των (105m) εκατοντάδων χιλιομέτρων (μήκη Διάρρηξης Σεισμικού Ρήγματος) και από νανο-δευτερόλεπτα (Προσκρούσεις Υπερταχύτητας στο Διάστημα), έως έτη (Έρποντας Ρήγματα και Τεκτονικές Διαδικασίες).  Είναι γνωστός για τον σχεδιασμό νέων οπτικών μεθόδων για την διερεύνηση της δυναμικής αστοχίας των υλικών και για την πειραματική ανακάλυψη του φαινομένου των καταστροφικών,  “υπερ-διατμητικών” σεισμών, κατά την διάρκεια των οποίων οι σεισμικές διαρρήξεις διαδίδονται κατά μήκος του ρήγματος  με ταχύτητες  ανώτερες της ταχύτητας  του διατμητικού κύματος του περιβάλλοντος φλοιού. Έχει δημοσιεύσει  (220) εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και είναι κάτοχος 13 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επέβλεψε 28 διδακτορικούς φοιτητές και έχει καθοδηγήσει 19 μεταδιδακτορικούς ερευνητές. 25 εξ αυτών είναι καθηγητές πανεπιστήμιων ανά τον κόσμο. Διατέλεσε πρόεδρος και μέλος πολυάριθμων συμβουλίων και έχει ιδρύσει δυο νεοφυής τεχνικές εταιρίες.

 

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας