Εκλογή του νέου Αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2017 Ακαδημαϊκού κ. Αντωνίου Κουνάδη

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 1ης Δεκεμβρίου 2016 ως Αντιπρόεδρό της για το έτος 2017 τον Ακαδημαϊκό κ. Αντώνιο Κουνάδη. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

 

            Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Αντιπροέδρου

 

     Ο κ. Αντώνιος Κουνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937.    Πολιτικός Μηχανικός και διδάκτωρ του ΕΜΠ, τακτικός καθηγητής Στατικής και Σιδηρών Γεφυρών του Ε.Μ.Π.  Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικών Μηχανικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικών Μηχανικών.  Επισκέπτης καθηγητής σε ξένα Πανεπιστήμια.  Μέλος Ακαδημιών Επιστημών.  Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Niš (Σερβία), του Δημοκριτείου και του Novi Sad (Σερβία).

     Περιοχές ερεύνης: Μη γραμμικά προβλήματα (συνοριακών/αρχικών τιμών) Στατικής/Δυναμικής Αστάθειας συντηρητικών ή μη συστημάτων, φαινόμενα χάους και άλλα φαινόμενα, θεωρία Καταστροφών, βέλτιστη λύση στην ευστάθεια αγαλμάτων επί πολυσπονδυλωτών κιόνων.  Εκδότης τριών ειδικών εκδόσεων του International Journal of Non-Linear Mechanics (2002,2007) και του J. of Meccanica (2014) και των περιοδικών The Open Mechanics Journal και Facta Universitatis.

     Διαλέξεις σε ξένα Πανεπιστήμια και Ακαδημίες. Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Μηχανικής και της Εταιρείας Ερευνών Μεταλλικών Έργων.

     Πρωτεργάτης/Ιδρυτής και Πρόεδρος των ευρωπαϊκών συνεδρίων EURODYN και EUROSTEEL. Πρόεδρος των Παγκόσμιων Συνεδρίων, Πρόεδρος των παγκοσμίων συνεδρίων Mηχανικής IUTAM (1988, 1992, 2000) και της Steering Committee των Συνεδρίων EUROSTEEL, (1995-2011). Aντιπρόεδρος του ΕΓΣΕΤ (1992-1994).  Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Αθηνών.

     Μετάλλιο Blaise Pascal in Engineering της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2010), τιμητική έκδοση του περιοδικού Archives of Applied Mechanics (2012), Δια Βίου Βραβείο Επιτευγμάτων για την συμβολή του στην Μη Γραμμική Δυναμική Ευστάθεια (ΙCCES 2012), έκδοση τιμητικού τόμου (ΕΜΠ, 2005).  Διακεκριμένος Lecturer (Caltech 2014).  Επίτιμος πολίτης-δημότης ελληνικών και ξένων πόλεων.  Μέγας Άρχων Διδάσκαλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.  Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος και του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄, Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής.

     Μελετητής και σύμβουλος μεγάλων τεχνικών έργων.  Πρωτεργάτης στην δημιουργία της ΕΤ-ΜΠΕΤΟΝ.  Επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς και μέλος φιλολογικών συλλόγων.

 

Ημερομηνία: 
01/12/2016
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου