Εκλογή του καθηγητή οικονομικών κ. Γιάννη Ιωαννίδη ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο των «Οικονομικών Επιστημών»

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 8ης Ιουνίου 2017 τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Οικονομικών, ως αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο των «Οικονομικών Επιστημών» στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1945.  Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου – Μηχανολόγου το 1968.  Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Master of Science το 1970 και αναγορεύτηκε διδάκτωρ (Ph. D.) της Μηχανικής και των Οικονομικών Συστημάτων το 1974.

Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης έχει διαγράψει μια λαμπρή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία σε σημαντικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.  Από το 1995 μέχρι σήμερα είναι καθηγητής οικονομικών και κάτοχος της έδρας Max and Herta Neubauer στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ.  Προηγουμένως, είχε υπηρετήσει ως καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ Virginia Polytechnic Institute and State University (όπου διετέλεσε και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από το 1989 έως το 1995), Boston University, Brown University και University of California, Riverside.  Την περίοδο 1983-1986 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Τα τελευταία χρόνια διδάσκει μακροοικονομική ανάλυση, οικονομική ανάπτυξη και οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των άλλων επιστημονικών του δραστηριοτήτων, ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε Ερευνητικός Εταίρος στο κορυφαίο ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ για τα οικονομικά, το National Bureau of Economic Research, την περίοδο 1982-1993.  Υπήρξε μέλος της ομάδας των επιμελητών (Associate Editors) του The New Palgrave Dictionary of Economics, second edition (Steven N. Durlauf and Laurence E. Blume, General Editors), το οποίο είναι το πληρέστερο λεξικό στον χώρο της οικονομικής επιστήμης παγκοσμίως.  Υπηρέτησε επίσης ως μέλος του MacArthur Foundation Research Network on Social Interactions and Economic Inequality και ως σύμβουλος στο Υπουργείο Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης των, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε άλλα ιδρύματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ελλάδας.  Έχει συμμετάσχει με εργασίες του σε πολύ μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων.

Το νέο αντεπιστέλλον μέλος έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο τόσο στο πεδίο της μακροοικονομικής όσο και της μικροοικονομικής.  Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε θέματα της αγοράς εργασίας, της καταναλωτικής και επενδυτικής συμπεριφοράς των νοικοκυριών, καθώς και θέματα που αφορούν στην μακροοικονομική πολιτική και την περιφερειακή οικονομική.  Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική οικονομία και τη μακροοικονομική, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδρασή τους, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη και τις οικονομικές ανισότητες.  Στον χώρο της μικροοικονομικής, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη συμβολή του στην οικονομική της αγοράς κατοικίας, την αμφίδρομη σχέση της με την αγορά εργασίας και τον ευρύτερο ρόλο της στην ανάπτυξη των αστικών κέντρων και της διεθνούς οικονομίας.

Ο καθηγητής κύριος Ιωαννίδης έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων σε εξέχοντα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.  Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, From Neighborhoods to Nations: The Economics of Social Interactions, εκδόθηκε το 2013 από το Princeton University Press.  Το βιβλίο αυτό έχει επαινεθεί ως σημαντική συμβολή από πολλούς οικονομολόγους, με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια από τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Kenneth Arrow.

Οι περισσότερες εργασίες του κ. Γιάννη Ιωαννίδη έχουν δημοσιευθεί ως άρθρα σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών, μερικά από τα οποία είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο.  Πιο συγκεκριμένα, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα σε περιοδικά με κριτές, μεταξύ των οποίων είναι: American Economic Review, Journal of Economic Literature, Journal of Economic Theory, International Economic Review, Economic Journal, Regional Science and Urban Economics, The Scandinavian Journal of Economics, Journal of Urban Economics, Review of Economics and Statistics και Economic Policy.  Έχει επίσης δημοσιεύσει 25 κεφάλαια και άρθρα σε συλλογικούς τόμους με κριτές και σε πρακτικά συνεδρίων, καθώς και πολλές εργασίες γενικότερου ενδιαφέροντος σε περιοδικά και βιβλία για την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία δεν έπαψε να ασχολείται με την ελληνική οικονομία και τα προβλήματά της, δημοσιεύοντας εργασίες όχι μόνο σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, αλλά και στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο της Ελλάδας.  Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης ασχολείται πιο έντονα με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συγγράφοντας άρθρα και επιστημονικές εργασίες και συμμετέχοντας σε συνέδρια.  Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι διετέλεσε συν-πρόεδρος του Greek Study Group στο Minda de Gunzburg Center for European Studies του Πανεπιστημίου Harvard την περίοδο 2004-2014.

Η σημαντική συμβολή και επίδραση του επιστημονικού έργου του κ. Γιάννη Ιωαννίδη φαίνεται και από τον αριθμό αναφορών και εργασιών του από άλλους ερευνητές.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Google Scholar εντοπίζονται τουλάχιστον 7.112 αναφορές (3.008 από το 2012 και μετά).  Οι βιβλιομετρικοί δείκτες επιρροής είναι ιδιαίτερα υψηλοί: h-index: 37 και i10-index:69.

http://scholar.google.com/citations?hl=en&user=ARZG8KcAAAAJ

 

 

Ημερομηνία: 
08/06/2017
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου