Εκλογή του καθηγητή Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων κ. Hazim J. Safi ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της «Ιατρικής»

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 15ης Ιουνίου 2017 τον κ. Hazim J. Safi, καθηγητή Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της «Ιατρικής» στην Τάξη των Θετικών  Επιστημών.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Ακαδημαϊκού.

Ο Δρ. Safi γεννήθηκε στο Ιράκ, όπου και επεράτωσε τις εγκύκλιες και πανεπιστημιακές του σπουδές. Αρχικά μετεκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο St. James του Λονδίνου. Ακολούθως εκλήθη στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Χιούστον, όπου και απέκτησε την καρδιοχειρουργική ειδικότητα με μέντορα τον μεγάλο καρδιοχειρουργό Καθηγητή Michael DeBakey αλλά και τον εγνωσμένου κύρους Καθηγητή Crawford.

Όταν ο καθηγητής DeBakey απεχώρησε, ο Δρ. Safi τον αντικατέστησε επί βραχύ διάστημα και ακολούθως ανέλαβε την διεύθυνση της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ο Δρ. Safi είναι σήμερα Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Θώρακος, Καρδίας και Αγγείων, και επίσης Διευθυντής της αντιστοίχου μονάδος του Ινστιτούτου Καρδίας-Αγγείων Hermann.

Ο Δρ. Safi είναι μέλος 20 αμερικανικών και διεθνών εταιρειών και Κολλεγίων, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών (FACS, American College of Surgeons) και το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας (Royal College of Surgeons of England).

Ο Καθηγητής Δρ. Safi διακρίνεται για την εξαιρετική χειρουργική δεξιότητά του. Είναι κορυφαίος ειδήμων στην χειρουργική της αορτής και ειδικότερα στην αποκατάσταση πάσης φύσεως ανευρυσμάτων με πείρα 47 ετών. Μάλιστα, τα εγχειρητικά πρωτόκολλα που έχει αναπτύξει είναι σήμερα διεθνώς καθιερωμένα.

Ως προσκεκλημένος ομιλητής ή επισκέπτης Καθηγητής, ο Δρ. Safi φροντίζει με ξεχωριστή αφοσίωση να βελτιώσει την εκπαίδευση νέων χειρουργών διεθνώς με πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και επιδείξεων προηγμένων χειρουργικών τεχνικών.

Παράλληλα με την εξάσκηση των ιατρικών του καθηκόντων, ο Καθηγητής Δρ. Safi έχει να παρουσιάσει αξιοθαύμαστα ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Συγκεκριμένα έχει εκδώσει 1 σύγγραμμα, έχει συγγράψει 26 ειδικά κεφάλαια σε βιβλία και έχει δημοσιεύσει 250 πρωτότυπες εργασίες σε περιοδικά υψηλού κύρους και απηχήσεως, που έχουν λάβει περισσότερες από 13.000 βιβλιογραφικές αναφορές.

Χαρακτηριστικό της πολυσχιδούς ερευνητικής του δραστηριότητος αποτελεί το ασυνήθιστο γεγονός, ότι είναι συν-συγγραφεύς σε δύο εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στο έγκριτο περιοδικό Nature Genetics (με τον τεράστιο δείκτη απηχήσεως 31.6), οι οποίες αφορούν σε μελέτες μοριακής γενετικής και συγκεκριμένα στην ανεύρεση δύο γονιδίων, τα οποία ευθύνονται για τα αορτικά ανευρύσματα.

Ο Δρ. Safi είναι σπουδαίος θεραπευτής με βαθύτατη ανθρωπιά. Ουδέποτε ο ίδιος αναφέρεται στα επιτεύγματά του. Συγκινούν ιδιαίτερα οι επιστολές ασθενών του, που έχουν αναρτήσει αυθορμήτως στο διαδίκτυο, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Ημερομηνία: 
16/06/2017
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου