Νέα


Ανακοινώσεις Μαΐου 2023

Συμμετοχή του ΚΕΝΔΙ-ΙΛΝΕ Ακαδημίας Αθηνών στο συνέδριο AMGL43

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των ερευνητών του ΚΕΝΔΙ-ΙΛΝΕ στο πλαίσιο της 43ης Ετήσιας Συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) κατά το διάστημα 4-7 Μαΐου 2023. Προσκεκλημένη ομιλήτρια διατέλεσε η Διευθύνουσα το ΚΕΝΔΙ-ΙΛΝΕ, Ιώ Μανωλέσσου. Αναλυτικά οι ομιλίες των εκπροσώπων του κέντρου παρουσιάζονται κάτωθι:

Ιώ Μανωλέσσου (Ερευνήτρια Α’): «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: πρόοδος, προβλήματα και προοπτικές στον 21ο αι.»

Συμεών Τσολακίδης (Ερευνητής Γ’) σε συνεργασία με τους Δήμητρα Μελισσαροπούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Αγγελική Ράλλη (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Οι αρχειακές πηγές στην υπηρεσία της γλωσσικής αλλαγής: νέα δεδομένα για την εξέλιξη του νεοελληνικού παρακειμένου»

Γεώργιος Χαιρετάκης (Ερευνητής Γ’): «Τα αριθμητικά στις νεοελληνικές διαλέκτους: συγχρονική και διαχρονική προσέγγιση»

Γεώργιος Χαιρετάκης (Ερευνητής Γ’) σε συνεργασία με την Αγγελική Ράλλη (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Η σύνθεση στην κρητική διάλεκτο»

Πατήστε εδώ για το πρόγραμμα του συνεδρίου

Πατήστε εδώ για το βιβλίο περιλήψεων


Ανακοινώσεις Δεκεμβρίου 2022

Nέα εκδήλωση του Κέντρου

Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στις 17.30, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, διεξάγεται Ημερίδα Παρουσίασης Ερευνητικού Έργου σχετικά με την ελληνική γλώσσα στην Μικρά Ασία, η οποία συνδιοργανώνεται από το Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – Ιστορικό Λεξικό (ΚΕΝΔΙ-ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών και το Cambridge Centre for Greek Studies του Πανεπιστημίου του Cambridge. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, και κατόπιν θα παρουσιαστούν ερευνητικά προγράμματα του ΚΕΝΔΙ και του Cambridge Centre αναφορικά με τις νεοελληνικές διαλέκτους της Μικράς Ασίας (Καππαδοκίας, Πόντου, Σμύρνης κ.ά.). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω Ζοοm.