Βασιλάκος Σπυρίδων


Βασιλάκος Σπυρίδων
Ερευνητικό Προσωπικό

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα και σπούδασε Μαθηματικά στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στη συνέχεια έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αστρονομία και Διδακτορικό στην Αστροφυσική Κοσμολογία από το τμήμα Φυσικής του Παν/μιου Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η διδακτορική του διατριβή απέσπασε το βραβείο της καλύτερης διατριβής για το έτος 2000 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παν/μιου Cambdridge UK (Aπρίλιος 1998) με ενίσχυση από το Βρετανικό Συμβούλιο και στη συνέχεια υπήρξε υπότροφος του Ολλανδικού Κράτους με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής Αστροφυσικής NOVA. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Imperial College London (UK), στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Παν/μίου Groningen (Ολλανδία) και επισκέπτης καθηγητής στο Παν/μιο της Βαρκελώνης (Ισπανία).

Έχει υπάρξει βοηθός στη διδασκαλία των Μαθηματικών και Αστροφυσικής στο Imperial College London ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της Κοσμολογίας στους προπτυχιακόυς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του Παν/μιου Αθηνών. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές σε θέματα που άπτονται του χώρου της Κοσμολογίας και της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους και έχει πάρα πολλές αναφορές στο έργο του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Βαρύτητας, Σχετικότητας και Κοσμολογίας και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας. Τα έτη 2013, 2014 και 2017 τιμητικές διακρίσεις στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό έρευνας βαρύτητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ: ''2013, 2014 and 2017 Essay Competition of Gravity Research Foundation''.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Θεωρητική και Μαθηματική Κοσμολογία, με τον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας σε Κοσμολογικές κλίμακες καθώς και με τη μελέτη των συνθηκών που επικρατούν στο πρώιμο Σύμπαν.

Εκτεταμένο βιογραφικό στην αγγλική, σε μορφή αρχείου PDF είναι διαθέσιμο εδώ.

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση:
Σωρανού Εφεσίου 4, 115 27 Αθήνα
Τηλ. 210 6597 248

Fax: 210 6597 602
e-mail: svasil@academyofathens.gr