Οικονόμου Ανδρομάχη


Ανδρομάχη Οικονόμου
Ερευνήτρια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σπουδές
     Γεννήθηκε στις Ερυθρές Αττικής. Το 1982 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην  Εθνολογία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από όπου έλαβε το 1991 το διδακτορικό της.

Επαγγελματική δραστηριότητα
     Το διάστημα 1988-2002 εργάστηκε ως προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος ΕΤΒΑ (σήμερα ΠΙΟΠ). Δίδαξε (2001-2003) κοινωνική ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΔ 407/80 σε θέση αναπληρωτή καθηγητή).
Εργάζεται ως κύρια ερευνήτρια (Β΄ βαθμίδας) στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Είναι Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Δημοσιεύσεις
     Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει γράψει το σενάριο σε δύο εθνογραφικά ντοκιμαντέρ (το ένα σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαστάθη). Εχει συγγράψει τα κείμενα και έχει συνεργαστεί στη δημιουργία  τεσσάρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα του λαϊκού πολιτισμού.

Μουσεία
      Εχει συμμετάσχει και έχει συντονίσει την έρευνα και την οργάνωση τριών μονοτεχνικών εθνογραφικών μουσείων (Μουσείο Μετάξης, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Ελαιόλαδου) στα πλαίσια του μουσειακού προγράμματος του ΠΤΙ.ΕΤΒΑ.

Επιστημονικές εταιρείες
      Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας (2000-2002 και 2006-2008) και επί σειρά ετών σε διάφορες θέσεις  του Διοικητικού  Συμβουλίου. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Εθνολογία.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα
      Πεδία  θεωρητικού και ερευνητικού της ενδιαφέροντος αποτελούν: ο υλικός πολιτισμός, η οικονομική ανθρωπολογία, η ανθρωπολογία του χώρου, η πολιτισμική οικολογία, η μουσειολογία και η αστική ανθρωπολογία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Στ. Νομικός – Μάχη Οικονόμου: Έρευνα εντοπισμού υδροκίνητων εγκαταστάσεων (περιοχή Δημητσάνας) Αθήνα 1989, (πολυγραφ.) εκδ. ΠΤΙ.ΕΤΒΑ,  σ. 81. 

Η σηροτροφία στο Σουφλί , εκδ. ΠΤΙ.ΕΤΒΑ, Αθήνα 1993 (σε συνεργασία με τους: Στ. Παπαδόπουλο, Π. Γκαγκούλια, Μ. Ρηγίνο, Α. Λούβη).

 Φύση, τεχνολογία και κοινωνία στις ορεινές κοινότητες του Κιθαιρώνα, εκδ. Οδυσσέας, Αθήνα 2007.

Α. Οικονόμου, Ε. Αλεξάκης, Ε. Κοπάση, Μ. Παπαπαύλου, Μ. Παπαχριστοφόρου, Οι Ρομά στην Ελλάδα, εκδ. Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας Αθήνα 2002.

 Ε. Αλεξάκης, Μ. Κατσιλιέρη, Α. Οικονόμου, Όψεις της ανθρωπολογικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα, εκδ. Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας Αθήνα 2002.

Ε. Αλεξάκης, Μ. Βραχιονίδου, Α. Οικονόμου, Ανθρωπολογία και συμβολισμός στην Ελλάδα, εκδ. Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας Αθήνα 2008.

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

Ηπίτου 3, 10557 Αθήνα

Τηλ. 210 3664 764

e-mail: mahioiko@academyofathens.gr