Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021


 

Η Ακαδημία Αθηνών πραγματοποίησε Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία για την Απονομή του Διεθνούς Βραβείου Lord Byron, για το έτος 2021, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 και ώρα 17.30.

Τα Βραβεία απένειμε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η υποδοχή της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε από τον Πρόεδρο, ακαδημαϊκό κύριο Λουκά Χριστοφόρου και τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκό κύριο Χρήστο Ζερεφό.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), Κωνσταντίνος Βελέντζας, παρουσίασε το έργο της Εταιρείας και ανακοίνωσε τα βραβεία. Η τελετή απονομής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, συνδιοργανώθηκε με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.

Την Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος και οι Πρέσβεις των τιμωμένων χωρών, ήτοι ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο επιτετραμμένος Αναπληρωτής Eπικεφαλής της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Croizer, και ο Πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Olaf Andreas Kjelsen. Παρευρέθηκε επίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΦ, Φώτης Παπαθανασίου.

Το Βραβείο απονέμεται από το 2021 ετησίως σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Έxει σχεδιασθεί με στόχο να προβάλει διεθνώς τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και τον διαρκή φιλελληνισμό ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

 

Για το έτος 2021 ανακοινώθηκαν οι ακόλουθοι βραβευόμενοι:

Α. Ο πρώην Γερουσιαστής και Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry

Ο διακεκριμένος αυτός πολιτικός είναι απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, είτε ως μέλος της Γερουσίας είτε ως Υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ενεργά την Ελλάδα τόσο στις περιφερειακές συγκρούσεις της, όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Β. o Γάλλος πρώην Υπουργός Jack Lang

Είναι διακεκριμένος πολιτικός της Γαλλίας. Έχει διατελέσει κατά διαστήματα υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας από το 1981 έως το 2002 και εθνικός εκπρόσωπος της Γαλλίας σε πολλά διεθνή fora. Παραμένει διαχρονικά φιλέλληνας.

Γ. ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Ελβετούς επιχειρηματίες και είναι απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemοnt/Eynard, φίλων του Ιωάννη Καποδίστρια, γνωστός φιλέλληνας μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι για τη διοργάνωση της Τελετής τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του covid-19, τα οποία έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

 

Η μαγνητοσκοπημένη Συνεδρία είναι διαθέσιμη από το κανάλι της Ακαδημίας Αθηνών στο YouTube

Με ελληνική μετάφραση.

 

 

 

Στην Αγγλική γλώσσα, χωρίς ελληνική μετάφραση.