Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2022


Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ακαδημία Αθηνών για την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2022, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) έχει θεσπίσει το Βραβείο αυτό, το οποίο απονέμεται ετησίως από το 2021, σε τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες από τον διεθνή πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, με θεμελιώδη κοινωνική προσφορά μέσω της σταδιοδρομίας και της δράσης τους, βασισμένες και εμπνευσμένες από τις κλασικές αξίες του Ελληνισμού.

Συνοδεύεται από ασημένιο μετάλλιο, δίπλωμα και 10.000 $ τα οποία καταβάλλει η ΕΕΦ σε ίδρυμα ή οργανισμό της επιλογής του βραβευόμενου. 

Τα βραβεία Lord Byron για το 2022 απένειμε ο Πρέσβης και Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κος Βασίλειος Παπαδόπουλος στους εξής:

  • Jean Claude Juncker, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Λουξεμβούργο),
  • Klaus P. Regling, Chief Executive Officer του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (Γερμανία),
  • Jack Lew, πρώην Secretary of the Treasury (ΗΠΑ).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ρεγκάκος και  ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Τους βραβευόμενους για το 2022 παρουσίασε ο Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο.

Τους βραβευόμενους προσφώνησαν οι κ.κ. Υπουργοί: Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το βραβείο Lord Byron έχει σχεδιασθεί με στόχο να προβάλλει διεθνώς τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και τον φιλελληνισμό ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το 2021 τα βραβεία έλαβαν:

  • ο π. Γερουσιαστής και Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry (απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης),
  • ο Γάλλος πρώην Υπουργός Jack Lang,
  • ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet (απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemοnt / Eynard, φίλων και συνεργατών του Ι. Καποδίστρια). 

Η μαγνητοσκοπημένη Συνεδρία είναι διαθέσιμη από το κανάλι της Ακαδημίας Αθηνών στο YouTube σε Ελληνική μετάφραση.