Ανακοινώσεις

E.g., 22/01/2018
E.g., 22/01/2018

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη δυο συμβάσεων Ιδιωτικού Δίκαιου για την ανάθεση έργου

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ σύμφωνα με απόφαση της από 19-12-2017 Πράξης της Επιτροπής Ερευνών της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αναλυτικά Πρότερα του Αριστοτέλους, Μετάφραση και Φιλοσοφικός Σχολιασμός» (κωδ. 200/887) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι:

Δύο (2) θέσεις συνεργατών με συγκεκριμένο αντικείμενο 

Ο ταχύπους Αχιλλεύς και η θεμελίωση της διαφωνίας (Swift-footed Achilles and the founding of dissent), Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, 17.00

Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 17:00, στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Elton Barker, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασσικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (The Open University)  της Μεγάλης Βρετανίας στην αγγλική γλώσσα με θέμα: Swift-footed Achilles and the founding of dissent (Ο ταχύπους Αχιλλεύς και η θεμελίωση της διαφωνίας).

Εγκατάσταση των νέων Αρχών της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.

Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2018 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Προέδρου του νέου έτους κ. Αντωνίου Ν.Κουνάδη και του Αντιπροέδρου κ. Στεφάνου Δ.Ήμελλου.  Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Λουκάς Παπαδήμος θα μιλήσει με θέμα: «Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2017».

     Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου Προέδρου κ. Αντωνίου Ν. Κουνάδη με θέμα:  «Λικνιζόμενοι λόγω σεισμού πολυσπονδυλωτοί κίονες φέροντες βαρέα σώματα.  Ένα ευρηματικό ευσταθές δομικό σύστημα αρχαίας τεχνολογίας».

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου στην Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017:  "Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, Προκλήσεις και Προοπτικές"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ, ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 53,95 Τ.Μ., ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 189 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Α. ΜΑΝΟΥΣΗ)

Η Ακαδημία Αθηνών ως διαχειρίστρια του κληροδοτήματος Αντωνίου ΜΑΝΟΥΣΗ γνωστοποιεί ότι διακηρύσσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση με χρήση κατοικίας ενός διαμερίσματος του 4ου ορόφου, με δύο κύρια δωμάτια, χολ, λουτρό, κουζίνα και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, συνολικής επιφανείας 53,95 τ.μ.,  το οποίο βρίσκεται επί της οδού Πραξιτέλους 189 στον Πειραιά.

Το μίσθωμα ορίζεται στα διακόσια ευρώ (200,00€) μηνιαίως. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι τριετής. Το μίσθωμα που θα επιτευχθεί θα ισχύει για δύο χρόνια ενώ για τον τρίτο χρόνο θα αναπροσαρμοσθεί  ..............

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ, ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 654,46 Τ.Μ., ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΣΩΤ. ΜΑΤΡΑΓΚΑ).

Η Ακαδημία Αθηνών ως διαχειρίστρια του κληροδοτήματος Σωτηρίου ΜΑΤΡΑΓΚΑ γνωστοποιεί ότι διακηρύσσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση ενός οικοπέδου, συνολικής επιφανείας 654,46 τ.μ.,  το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφ. Μαραθώνος και Καραϊσκάκη στην Παλλήνη Αττικής.

Το μίσθωμα ορίζεται στα τετρακόσια ευρώ (400,00€) μηνιαίως. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι τριετής. Το μίσθωμα που θα επιτευχθεί  θα ισχύει για δύο χρόνια ενώ για τον τρίτο χρόνο θα αναπροσαρμοσθεί ............

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 73,82 Τ.Μ. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΡΙΘ.1 ΚΑΙ ΑΙΟΛΟΥ ΑΡΙΘ.97. (ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ-ΝΟΥΑΡΟΥ).

Η Ακαδημία Αθηνών, με έδρα την Αθήνα, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό  της, επαναπροκηρύσσει πλειοδοτική δημοπρασία με κλειστές προσφορές για την εκποίηση μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας (γραφείο) που βρίσκεται στην πόλη της Αθήνας (στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου αριθ.1 και Αιόλου αριθ.97) και αποτελεί κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης, της  διαθέτιδος  Ευθυμίας (Μιμίκας) χήρας Γεωργίου Μιχαηλίδου-Νουάρου, το γένος Χαρίλαου Τσέκου, σύμφωνα με την κάτωθι περιγραφή και τους ειδικότερους όρους, όπως αυτοί καθορίσθηκαν με την από 03-10-2017 Απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών και την υπ’αριθμ. 5311/2015 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών:

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων σύναψης 9 συμβάσεων μίσθωσης έργου (ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ)

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων σύναψης 9 συμβάσεων μίσθωσης έργου στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «Δράσεις της Ακαδημίας Αθηνών» της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία»

Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου «παροχής τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών» (ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ)

Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου «παροχής τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών» στο πλαίσιο του υποέργου 2 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ» της πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία», του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης.

Απόφαση υλοποίησης με ίδια μέσα της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ»

Απόφαση υλοποίησης με ίδια μέσα του Υποέργου 2 «Δράσεις της Ακαδημίας Αθηνών» της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5002738.

Eπισυνάπτεται το κείμενο της απόφασης.

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6.00 μ.μ.

Η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών κατά την οποία απονέμονται τα βραβεία της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6 μ.μ.  Η Συνεδρία θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Λουκά Παπαδήμου, με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, προκλήσεις και προοπτικές». 

Ο κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018

Ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018, κατά την σημερινή Συνεδρία της Ολομέλειας. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο κ. Αντώνιος Κουνάδης. Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Αντιπροέδρου.

2.992α Συνεδρία της Ολομελείας, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 11.00

«Φώτης Καφάτος (1940-2017). Το ίχνος του στην ευρωπαϊκή παιδεία και επιστημονική έρευνα», από τον ακαδημαϊκό  κ. Γεώργιο Κόλλια

«Η απόλυτη ανθρώπινη σκέψη»: Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, 12 Δεκεμβρίου 2017

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, Ομότιμου Καθηγητού Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σεμινάριο Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας 7 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία της κ. Αικατερίνης – Νίνας Καρβούνη, Λέκτορος Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: Κόιντος Σμυρναίος: οι Μεθ΄ Όμηρον λόγοι, τα ομηρικά έπη, και ο τρωικός μυθολογικός κύκλος.

Επιστημονική εκδήλωση "Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη"

Επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017, στην Ακαδημία Αθηνών με ομιλίες του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμου και των Ακαδημαϊκών κ.κ. Χρήστου Ζερεφού, Λουκά Χριστοφόρου και Δημήτριου Θάνου.

Εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών η κυρία Λυδία Καβράκη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Rice

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες την καθηγήτρια κυρία Λυδία Καβράκη ως αντεπιστέλλον μέλος της, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού,  στον κλάδο της «Επιστήμης των Υπολογιστών –Εμβιομηχανικής».

Διακήρυξη Συνοπτικού Διαγωνισμού για την Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές σε ευρώ, για την ανάδειξη Αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.

«Μεγάλοι σεισμοί και παλιρροιακά κύματα στην Ελλάδα»: Υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, Καθηγητού Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

 

2.988η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, ώρα 11.30

Επιστημονική ανακοίνωση: «Η περίφημη εικασία Riemann», από τον ακαδημαϊκό κ. Αθανάσιο Φωκά.

Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας το 2030 με ορίζοντα το 2050

Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας το 2030 με ορίζοντα το 2050.  Στην συνάντηση αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΔΕΔΔΗΕ, του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, της  Flow Energy, της Medgas & More Services LTD, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Επιστήμης στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο  Τεχνολογίας  της Ζυρίχης, ο Ανώτερος Εμπειρογνώμονας για τη Μεταρρύθμιση του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας του US/TRB (US National Academies), ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, o πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.Σκοπός της Ομάδας Εργασίας ήταν.....

Προκήρυξη διενέργειας δημοσίου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση αποθηκευτικού χώρου για την κάλυψη των αποθηκευτικών αναγκών των υπηρεσιών της Ακαδημίας Αθηνών

 

Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει τη διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση αποθηκευτικού χώρου για την κάλυψη των αποθηκευτικών αναγκών των υπηρεσιών της, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 10.00 π.μ. στο Γραφείο του Τμήματος Προμηθειών της Ακαδημίας επί της οδού Σόλωνος 84 (2ος όροφος) με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές, για τη μίσθωση επί πενταετία αποθηκευτικού χώρου, επιφάνειας 850τ.μ. – 1.000 τ.μ.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείνενο της προκήρυξης

Υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

«Αυτοάνοσα νοσήματα: επιστημονικό ταξίδι 45 ετών»

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, Καθηγητού Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ζωή δοσμένη με σύμβαση. Homo factor. Παρένθετη μητέρα

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του αντεπιστέλλοντος μέλους της κ. Λάμπρου Κοτσίρη, με θέμα Ζωή δοσμένη με σύμβαση.  Homo factor. Παρένθετη μητέρα.

Επιτόπιες έρευνες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:00, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Επιστημονική Ημερίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: Επιτόπιες έρευνες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κατά τα έτη 2011-2015.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα «Κλεάνθους αποσπάσματα. Μετάφραση και φιλοσοφικός σχολιασμός»

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη δύο συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Κλεάνθους αποσπάσματα. Μετάφραση και φιλοσοφικός σχολιασμός» (κωδ. 200/878), με επιστημονικό υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Ευάγγελο Μουτσόπουλο, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ανάθεση του έργου στους υποψηφίους: κα Δάφνη Αργύρη και κ. Αθανάσιο Γκατζάρα.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα «Μελέτη μηχανικής και ηλεκτρομηχανικής συμπεριφοράς νανοσύνθετων υλικών σκυροδέματος».

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη δύο συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο:  «Μελέτη μηχανικής και ηλεκτρομηχανικής συμπεριφοράς νανοσύνθετων υλικών σκυροδέματος» (κωδ. 200/877), με επιστημονικούς υπευθύνους τους ακαδημαϊκούς κ.κ. Εμμανουήλ Γδούτο και Αντώνιο Κουνάδη, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ανάθεση του έργου στους υποψηφίους: κ. Παναγιώτη Δανογλίδη και κα Μαρία Φαλάρα.

Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Hazim J. Safi, Καθηγητού Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Πανεπιστημίου του Τέξας, 7 Νοεμβρίου 2017

«Σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις στην αορτή: Από το παρελθόν στο μέλλον»
«Complex aortic repair: Lessons from the past and outlook for the future»

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Hazim JSafi, Καθηγητού Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Σεμινάριο Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας 2 Νοεμβρίου 2017

Την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:00, στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Μιχαήλ Πασχάλη, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Οι σχέσεις του ρωμαϊκού έπους με το ελληνικό έπος της ύστερης αρχαιότητας: πέρα από τη φιλολογική διαμάχη.

"Η Μνήμη είναι πάντα χρέος". Ομιλία του Γενικού Γραμματέως κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Βασίλειος Πετράκος με θέμα "Η Μνήμη είναι πάντα χρέος". Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 μ.μ.

2.981η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 11.00

Επιστημονική ανακοίνωση των κ.κ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου και συνεργατών με θέμα "Αστρονομικές χρονολογήσεις του τέλους του Τρωικού Πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα", από τον  ακαδημαϊκό κ. Αντώνιο Κουνάδη.

2.980η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ώρα 11.30

1. Αναγγελία του θανάτου του Sir Peter Hall.

2. Αναγγελία της δημοσίευσης των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία κυρώθηκε η εκλογή των ακολούθων νέων μελών της Ακαδημίας:

Ομιλία του Καθ. κ. Χρ. Τσάγγαλη με θέμα "Το ησιόδειο έπος ειδολογικά και ερμηνευτικά ζητήματα", Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17:00

Την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17:00, στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Χρήστου Τσαγγάλη, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα Το ησιόδειο έπος: ειδολογικά και ερμηνευτικά ζητήματα.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη μίας σύμβασης ιδιωτικού δικαίου για την ανάθεση έργου

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ σύμφωνα με την από 11.5.2017 απόφαση της Επιτροπής Ερευνών της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Περί ψυχής κατά Πλάτωνα και Αριστοτέλη» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (κωδ. 200/844) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με επιστημονικό υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι: