Δυο λόγια για το διαθεματικό Σεμινάριο Ιστορίας Δικαίου (Εναρκτήριο Καλωσόρισμα και Χαιρετισμός Λυδίας Παπαρρήγα)

Δυο λόγια για το διαθεματικό Σεμινάριο Ιστορίας Δικαίου Εναρκτήριο Καλωσόρισμα Λυδίας Παπαρρήγα (Διευθύντριας Ερευνών, Διευθύνουσας Κ.Ε.Ι.Ε.Δ. Ακαδημίας Αθηνών) στο Πρώτο Σεμινάριο της 23.05.2023

Το Σεμινάριο Ιστορίας του Δικαίου που φιλοξενείται από φέτος στην όμορφη Ανατολική Αίθουσα του Κεντρικού Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών είναι ένας παλαιός θεσμός. Χρονολογείται ήδη από το έτος 1989-1990 περίπου, όταν δύο εκλεκτοί Καθηγητές και επιφανείς ιστορικοί του δικαίου με διεθνή προβολή και εμβληματικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο, -σήμερα Ομότιμοι Καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών,- ο Σπύρος Τρωιάνος και η Ιουλία Βελισσαροπούλου-Καράκωστα, εγκαινίασαν το Σεμινάριο αυτό.

Σήμερα για πρώτη φορά στην πορεία του, το Σεμινάριο αυτό συνδιοργανώνεται από την Ακαδημία Αθηνών (δια του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου) και την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου, με τη συνδιοργανωτική συμμετοχή των εκλεκτών Συναδέλφων Καθηγητριών και Καθηγητών των Νομικών Σχολών της χώρας που θεραπεύουν το Αντικείμενο της Ιστορίας του Δικαίου και, συγκεκριμένα, της Νομικής Σχολής Αθηνών (Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου), της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Τομέας Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου) και της Νομικής Σχολής Κομοτηνής (Τομέας Ιδιωτικού Δικαίου), επομένως, συνδιοργανώνεται ουσιαστικά-επιστημονικά από τους πέντε κορυφαίους επιστημονικούς Φορείς της χώρας που θεραπεύουν, μεταξύ άλλων, την επιστήμη της Ιστορίας του Δικαίου.

Σκοπός του Σεμιναρίου της Ιστορίας του Δικαίου είναι η διάχυση των πορισμάτων της έρευνας των Ιστορικών του Δικαίου και Επιστημόνων συγγενών Κλάδων, στα Μέλη της Ελληνικής Επιστημονικής Κοινότητας και στους σπουδαστές. Επομένως, ταυτόχρονα προωθείται η έρευνα αυτή καθεαυτή και καθίσταται ευρύτερα αντιληπτό ότι η ιστορία του δικαίου δεν εξαντλείται στην μελέτη απηρχαιωμένων νομικών κανόνων και θεσμών που δεν έχουν πλέον απήχηση στη σύγχρονη πραγματικότητα, νομική και ιστορική.

Αντιθέτως, εξετάζουμε πρωτίστως τη δυναμική των θεσμών και τη διαχρονική τους επενέργεια στον νομικό, κοινωνικό και οικονομικό βίο. Μέσα από αυτή την επιστημονική διαδικασία ανακύπτουν τελικά συγκλίσεις ή αποκλίσεις ανάμεσα σε ποικίλα πολιτειακά μορφώματα και λαούς, ενώ στους νεώτερους χρόνους αναδεικνύεται η εθνική συνείδηση ή ταυτότητα.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η τεχνολογία και η ευγενική μέριμνα του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας Αθηνών, με την υποστήριξη του Αυτοτελούς Γραφείου Μηχανογραφήσεως και Πληροφορικής της Ακαδημίας Αθηνών, υποστηρίζουν σημαντικές δυνατότητες που ενισχύουν τεχνικά και ουσιαστικά το Σεμινάριο και επιτρέπουν (είτε μέσω live streaming είτε και μέσω σύνδεσης με zoom) τη Συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιστημόνων τόσο με φυσική παρουσία όσο και από απόσταση.