Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης για ανοικοδόμηση οικοπέδου με το σύστημα της αντιπαροχής

Η Ακαδημία έχει την αποκλειστική κυριότητα  ενός οικοπέδου επιφανείας 203,63 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αφροδίτης αριθ.28 στον Πειραιά (κληροδότημα ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΑΤΡΑΓΚΑ).  

Σύμφωνα με την από 27.02.2018 Πράξη της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών αρχίζει η διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης για ανοικοδόμηση του ως άνω αναφερόμενου οικοπέδου με το σύστημα της αντιπαροχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ. 4084/2008 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018-ΩΡΑ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για υποβολή προσφορών για μακροχρόνια μίσθωση διαμερίσματος για χρήση κατοικίας

Το ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΝΗΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 4 και 58 του νόμου 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», δέχεται προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση με δεκαετή διάρκεια για χρήση κατοικίας ενός διαμερίσματος επιφανείας  144 τ.μ. που βρίσκεται στον τρίτο όροφο της κείμενης στην Αθήνα και επί της οδού Υψηλάντου αριθ. 43 πολυκατοικίας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης.

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: ΤΡΙΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2018-ΩΡΑ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Προκήρυξη 6 θέσεων Ερευνητών Β' βαθμίδας του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών

Προκήρυξη για την πλήρωση έξι θέσεων ερευνητικού προσωπικού Β’ βαθμίδας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η Προκήρυξη έχει αναρτηθεί και στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ στη διαδρομή:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/7ΑΛΟ46Ψ8ΝΣ-ΥΓ8.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και το έντυπο υποβολής υποψηφιότητας.

Λήξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018.

 

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντωνίου Κουνάδη για τον εκλιπόντα ακαδημαϊκό Γρηγόριο Σκαλκέα

Αγ. Διονύσιος 29/8/2018
(Εξόδιος ακολουθία Γρηγορίου Σκαλκέα Καθηγητού Ομ., Ακαδημαϊκού, Προέδρου ΙΙΒΕΑΑ)

100 Χρόνια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: «Από την επιτόπια έρευνα στο αρχείο: τα λαογραφικά και εθνολογικά αρχεία ως πόλοι έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού», Διεθνές συνέδριο, 14-16 Σεπτεμβρίου 2018

To Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών οργανώνει Διεθνές Συνέδριο με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του (1918-2018) με θέμα:

«Du terrain à l’archive : les archives de folklore et d’ethnologie en tant que pôles de recherche, d’éducation et de culture» - «Από την επιτόπια έρευνα στο αρχείο: τα λαογραφικά και εθνολογικά αρχεία ως πόλοι έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού», XXXI Συνέδριο του Δικτύου FER-EURETHNO του Συμβουλίου της Ευρώπης, 1ο Συνέδριο της Γαλλόφωνης Ομάδας Εργασίας της Société Internationale d’Ethnologie et de Folklore (SIEF)

Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, 14-16 Σεπτεμβρίου 2018 (Έναρξη: Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00).

Στο Συνέδριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Λαογραφικού Αρχείου (τώρα Κέντρου Λαογραφίας) της Ακαδημίας Αθηνών, θα επιχειρηθεί συγκριτική και κριτική προσέγγιση των μεθόδων και των πρακτικών συλλογής του λαογραφικού υλικού και των επιτοπίων εθνογραφικών-εθνολογικών ερευνών στον ευρωπαϊκό χώρο από τον 19ο αιώνα έως τις ημέρες μας, όπως και των πρακτικών αρχειοθέτησης του συναφούς υλικού (που έχει αποθησαυριστεί σε χειρόγραφα, φωτογραφίες, ηχογραφήματα, κινηματογραφικές ταινίες, αντικείμενα).

Ανακοίνωση εκμίσθωσης ενός διαμερίσματος του πρώτου ορόφου της διατηρητέας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου αριθ. 37 (Αθήνα), συνολικής επιφανείας 73,00 τ.μ. (κληροδότημα Βασ. Κουρεμένου)

Η Ακαδημία Αθηνών ως διαχειρίστρια του κληροδοτήματος Βασιλείου Κουρεμένου,  γνωστοποιεί ότι διακηρύσσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση με χρήση κατοικίας ενός διαμερίσματος του πρώτου ορόφου, επιφανείας 73,00 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται  στην επί της οδού Διον. Αρεοπαγίτου αριθ.37 διατηρητέα πολυκατοικία (κληροδότημα Βασ. Κουρεμένου).

Το μίσθωμα ορίζεται στα εξακόσια πενήντα ευρώ (650,00€) μηνιαίως. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι τριετής. Το μίσθωμα που θα επιτευχθεί θα ισχύει για δύο χρόνια ενώ για τον τρίτο χρόνο θα αναπροσαρμοσθεί με βάση τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (απλή 12μηνη μεταβολή) που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και σε περίπτωση αρνητικής τιμής θα παραμένει σταθερό.

Οι προσφορές, γραπτές και σφραγισμένες, θα κατατίθενται στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28, Αθήνα, Τ.Κ. 10679, υπεύθυνοι: Γιώργος Μικρός και Γιώργος Μαρίνος, τηλέφωνα 2103664703 και 2103664780). Ώρες παραλαβής των προσφορών : 09.00 – 12.00 καθημερινά και επί 20ήμερο από την ανάρτηση της παρούσας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (www.gspp.gr). Επίσης, στα παραπάνω τηλέφωνα, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για πληροφορίες.

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Απεβίωσε ο Ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας

Απεβίωσε στις 25 Αυγούστου o Ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας.  Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, ώρα 12, μεσημέρι, από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, επί της οδού Σκουφά, Κολωνάκι.  Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

Ανακοίνωση: Πρόταση της Συγκλήτου για την πλήρωση της θέσεως του Νομικού Συμβούλου της Ακαδημίας Αθηνών

 

Κατόπιν της υπ' αριθ. 126558/15.6.2017 Προκηρύξεως ,  ανακοινώνεται η πρόταση της Συγκλήτου για την πλήρωση της θέσεως του Νομικού Συμβούλου της Ακαδημίας Αθηνών.

Επισυνάπτεται το σχετικό απόσπασμα.

 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για το ερευνητικό πρόγραμμα «ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΔΩΝΗ, ΘΩΜΑ ΑΚΥΪΝΑΤΟΥ, ΣΟΥΜΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΘΕΙΣΑ» (κωδ. 200/897)

 

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίας σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος «Δημητρίου Κυδώνη, Θωμά Ακυϊνάτου, Σούμμα Θεολογική εξελληνισθείσα» (κωδ. 200/897), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε, από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ανάθεση του έργου στον υποψήφιο, κ. Ι. Σπυράλατο.

Επισυνάπτεται η επίσημη ανακοίνωση.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για το ερευνητικό πρόγραμμα «ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ» (κωδ. 200/896)

 

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίας σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος «Λεξικόν του Πρόκλου» (κωδ. 200/896) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε, από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ανάθεση του έργου στην υποψήφια, κα Selene I. S. Brumana.

Επισυνάπτεται η επίσημη ανακοίνωση.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη μίας συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου για την ανάθεση έργου

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών σύμφωνα με απόφαση της από 29ης Ιουνίου 2018 Συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη και Αξιολόγηση νέου Τριδιάστατου Αλγόριθμου Ανακατασκευή Ιατρικής Εικόνας PET» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ερευνητή κ. Γ. Καστή, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι: Μία (1) θέση με συγκεκριμένο αντικείμενο. 

Αντικείμενο ενασχόλησης: 

α) Μετατροπή ενός αναλυτικού αλγόριθμου ανακατασκευή ιατρικής εικόνας PET σε κώδικα Matlab και C++, 

β) Αξιολόγηση του αλγόριθμου σε σύγκριση με άλλους αλγόριθμους.

Anton Bierl, "Οι ταφικοί αγώνες στην Ιλιάδα (ραψωδία Ψ) σαν mise en abyme", Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, 6.00 μ.μ.

Την Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ., στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κυρίου Anton Bierl, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Βασιλείας με θέμα:

The Funeral Games in Iliad 23 asa mise en abyme: Agonistic Excess and Its Ritual Resolution in Hero Cult 

(Οι ταφικοί αγώνες στην Ιλιάδα (ραψωδία Ψ) σαν mise en abyme)

Σημασίες και Όψεις της Σιωπής στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00

Την Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών Επιστημονική Ημερίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας με θέμα:  Σημασίες και Όψεις της Σιωπής στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία / Meanings of Silence in Ancient Greek Literature

Justice and Revenge in the Odyssey (Δικαιοσύνη και Εκδίκηση στην Οδύσσεια), Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ.

Την Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ., στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κυρίου Egbert Bakker, Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale με θέμα:  Justice and Revenge in the Odyssey (Δικαιοσύνη και Εκδίκηση στην Οδύσσεια).

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως ξένο εταίρο τον Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Franco Montanari

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα ως ξένο εταίρο της, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, τον Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Franco Montanari.

O κ. Franco Montanari, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Genova γεννήθηκε το 1950. Έχει να επιδείξει εντυπωσιακή επιστημονική δραστηριότητα τα 9 χρόνια που μεσολάβησαν από την εκλογή του ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών το 2009.

3.016η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, ώρα 11.00

Επιστημονική ανακοίνωση:  «Μυθολογικά “παράδοξα” ή η δήθεν λύση του προβλήματος του αρχαίου μύθου του Αλφειού και της Αρέθουσας»

από τον ακαδημαϊκό κ. Στέφανο Ήμελλο

«Μυθολογικά “παράδοξα” ή η δήθεν λύση του προβλήματος του αρχαίου μύθου του Αλφειού και της Αρέθουσας», από τον ακαδημαϊκό κ. Στέφανο Ήμελλο, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, ώρα 11.00

Κατά τη διάρκεια Δημόσιας Συνεδρίας της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018, ώρα 11.00, ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος θα προβεί σε επιστημονική ανακοίνωση με θέμα «Μυθολογικά “παράδοξα” ή η δήθεν λύση του προβλήματος του αρχαίου μύθου του Αλφειού και της Αρέθουσας».

Τρίτο Διεθνές Συμπόσιο για τον Θωμά Ακινάτη, 7 – 9 Ιουνίου 2018

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνουν από κοινού το Τρίτο Διεθνές Συμπόσιο για τον Θωμά Ακινάτη7 – 9 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελετητών από όλο τον κόσμο. Το Συμπόσιο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Dr. Fran ORourke, Επίτιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου (University College Dublin).

3.014η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, ώρα 11.00

1.  Αναγγελία του θανάτου του αντεπιστέλλοντος μέλους Ιωάννου Παπαπαναγιώτου

2. «Γραφή και αλφάβητο», από τον κ. Νικόλαο Κονομή

3.013η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, ώρα 11.00

«Παράγοντες επηρεασμού και μηχανισμοί δημιουργίας καινοτομίας: Μία συστημική θεώρηση με βάση την εμπειρία του τομέα μεταφορών», επιστημονική ανακοίνωση από το αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας κ. Γιώργο Γιαννόπουλο.

«Γραφή και αλφάβητο»: Επιστημονική ανακοίνωση Ακαδημαϊκού κ. Νικόλαου Κονομή, Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018, ώρα 11.00.

Κατά τη διάρκεια Δημόσιας Συνεδρίας της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018, ώρα 11.00, ο Ακαδημαϊκός κ. Νικόλαος Κονομής θα προβεί σε επιστημονική ανακοίνωση με θέμα «Γραφή και αλφάβητο» (διάρκεια ομιλίας 30΄).

Διάλεξη του κ. David Sedley: "Xenocrates and the invention of Platonism: an iconographic approach", Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, 5-7μμ.

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας, σας προσκαλεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, 5-7μμ, στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28, Αθήνα) στη διάλεξη του κ. David Sedley, Επίτιμου Καθηγητή Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με τίτλο:

Xenocrates and the invention of Platonism: an iconographic approach.

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Μηχανικής κ. Ισαάκ Δανιήλ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα αντεπιστέλλον μέλος της στην Τάξη των Θετικών Επιστημών τον Καθηγητή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern των Η.Π.Α. κ. Ισαάκ Δανιήλ.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας κ. Philip England εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη των Θετικών Επιστημών

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Εταίρο της Royal Society κ. Philip England.

"Πόλεις αρχαίες, μεσαιωνικές, σύγχρονες: από τη σκοπιά της οικονομικής επιστήμης". Yποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γιάννη Ιωαννίδη, Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ.

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους  κ. Γιάννη Ιωαννίδη, Καθηγητού Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Γιάννη Ιωαννίδη με θέμα: «Πόλεις αρχαίες, μεσαιωνικές, σύγχρονες: από τη σκοπιά της οικονομικής επιστήμης».

«Παράγοντες επηρεασμού και μηχανισμοί δημιουργίας καινοτομίας: Μία συστημική θεώρηση με βάση την εμπειρία του τομέα μεταφορών». Επιστημονική ανακοίνωση του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γιώργου Γιαννόπουλου, Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, ώρα 11.00

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, ώρα 11.00, το αντεπιστέλλον μέλος  κ. Γιώργος Γιαννόπουλος θα μιλήσει με θέμα  «Παράγοντες επηρεασμού και μηχανισμοί δημιουργίας καινοτομίας: Μία συστημική θεώρηση με βάση την εμπειρία του τομέα μεταφορών»

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» εξελέγη ο Καθηγητής κύριος Αλέξανδρος Νεχαμάς

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα τακτικό μέλος της τον Καθηγητή κύριο Αλέξανδρο Νεχαμά στην έδρα «Ιστορία της Φιλοσοφίας».

«Motion (Κίνηση)»: ομιλία του Gregory Hutchinson, Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ.

Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ., στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κυρίου Gregory Hutchinson, Καθηγητή Regius Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα: Motion (Κίνηση)

«Δημοτικά τραγούδια Ευρυτανίας. Συλλογή Σπύρ. Δ. Περιστέρη 1959, 1962», Τετάρτη 23 Μαΐου, ώρα 19.00.

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Πανευρυτανική Ένωση σας καλούν στην παρουσίαση της έκδοσης Δημοτικά τραγούδια Ευρυτανίας. Συλλογή Σπύρ. Δ. Περιστέρη 1959, 1962 (Σειρά: Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού, αρ. 13, Αθήνα 2018) Τετάρτη, 23 Μαΐου, ώρα 19.00

«Hans Daalder: Ένας σημαντικός Ευρωπαίος πολιτικός επιστήμονας», επιστημονική ανακοίνωση από τον Ακαδημαϊκό κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο, Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, ώρα 11.00

Κατά τη διάρκεια Δημόσιας Συνεδρίας της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών ο Ακαδημαϊκός κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος θα προβεί σε επιστημονική ανακοίνωση με θέμα «Hans Daalder: Ένας σημαντικός Ευρωπαίος πολιτικός επιστήμονας» την Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, ώρα 11.00.

3.012η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ώρα 11.00

«Hans Daalder: Ένας σημαντικός Ευρωπαίος πολιτικός επιστήμονας», από τον ακαδημαϊκό κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο

Επιστημονική ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Βαγενά με τίτλο: "Thermodynamics and Catalysis of the Generation of Mass"

 

 Επιστημονική ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Βαγενά με τίτλο: "Thermodynamics and Catalysis of the Generation of Mass"

"Τι είναι δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους", παρουσίαση του βιβλίου του ακαδημαϊκού κ. Απόστολου Γεωργιάδη,Τετάρτη, 16 Μαΐου και ώρα 19.00

Την Τετάρτη, 16 Μαΐου και ώρα 19.00 στην Ακαδημία Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Ακαδημαϊκού κ. Απόστολου Σ. Γεωργιάδη «Τι είναι δίκαιο;  Η νομική επιστήμη για όλους», έκδοση Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Διακήρυξη Συνοπτικού Διαγωνισμού ανάδειξης Αναδόχου προμήθειας ελληνικών & ξενόγλωσσων μονογραφιών (βιβλίων) & εντύπων περιοδικών εκδόσεων για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών έτους 2018

Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά ανά τίτλο, αποκλειστικά βάσει τιμής, με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές σε ευρώ, για την ανάδειξη Αναδόχου παροχής προμήθειας ελληνικών & ξενόγλωσσων μονογραφιών (βιβλίων) & εντύπων περιοδικών εκδόσεων για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών έτους 2018, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους, που περιγράφονται στην παρούσα.

Προκήρυξη διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση αποθηκευτικού χώρου για την κάλυψη των αποθηκευτικών αναγκών των υπηρεσιών της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών επαναπροκηρύσσει τη διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση αποθηκευτικού χώρου για την κάλυψη των αποθηκευτικών αναγκών των υπηρεσιών της, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 π.μ. στο Γραφείο του Τμήματος Προμηθειών της Ακαδημίας επί της οδού Σόλωνος 84 (2ος όροφος) με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές, για τη μίσθωση αποθηκευτικού χώρου, επί πενταετία, επιφάνειας 850τ.μ. – 1.000τ.μ.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για το ερευνητικό πρόγραμμα «Αναλυτικά Πρότερα του Αριστοτέλους. Μετάφραση και Φιλοσοφικός Σχολιασμός» (κωδ. 200/887)

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη δύο συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Αναλυτικά Πρότερα του Αριστοτέλους. Μετάφραση και Φιλοσοφικός Σχολιασμός» (κωδ. 200/887), με επιστημονικό υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Ευάγγελο Μουτσόπουλο, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ανάθεση του έργου στους υποψήφιους συνεργάτες: κα Δάφνη Αργύρη και κ. Αθανάσιο Γκατζάρα.

Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων μέχρι και την 10η Μαΐου 2018.

«Η αγορά εργασίας στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης»: υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη, Τρίτη, 8 Μαΐου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ.

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 8 Μαΐου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη, κατόχου Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητού της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ν. Κουνάδης θα προσφωνήσει το νέο μέλος και ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Παπαδήμος θα παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο του.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για το ερευνητικό πρόγραμμα «ΚΒΑΝΤΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ – ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΥΜΠΛΕΞΗΣ» (κωδ. 200/890)

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίας σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος: «Κβαντικά Δυναμικά Συστήματα – Χάος και μέτρα σύμπλεξης, (κωδ. 200/890), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ακαδημαϊκό κ. Γ. Κοντόπουλο, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ανάθεση του έργου στην υποψήφια κα Rocio Isabel Paez.

Επισυνάπτεται η επίσημη απόφαση.

«Ο Βίος και το Έργο του Άγγελου Δεληβορριά», Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, ώρα 11.00’

Ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος θα μιλήσει, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίας της Ολομέλειας της Ακαδημίας, για τον Βίο και το Έργο του Άγγελου Δεληβορριά, την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, ώρα 11.00’ – Είσοδος ελεύθερη.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη μίας συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου για την ανάθεση έργου (ΠΔΕ 2018)

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών σύμφωνα με απόφαση της από 8.2.2018 συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών της Ακαδημἰας Αθηνών, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Δημητρίου Κυδώνη, Θωμά Ακυϊνάτου, Σούμμα Θεολογική εξελληνισθείσα» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι:

Μία (1) θέση συνεργάτη με συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη μίας συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου για την ανάθεση έργου (κωδ. 200/896)

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών σύμφωνα με απόφαση της από 8.2.2018 Συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών της Ακαδημἰας Αθηνών, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Λεξικόν του Πρόκλου Β΄ τόμος» (κωδ. 200/896) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι:

Μία (1) θέση συνεργάτη με συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για την πράξη «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ» (κωδ. 5002738)

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίας σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του υποέργου 2 «Δράσεις της Ακαδημίας Αθηνών» της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία», (κωδ.

Απεβίωσε ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς

Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2018 ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937.  Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στην Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg.  Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και, ακολούθως, μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972.  Το 1972-1973 παρακολούθησε σχετικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Pratique des Hautes Études, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία την διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε από το 1973 μέχρι το 2015.  Το 1992 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης ως το 2005. To 2016 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Αρχαιολογίας – Μουσειολογίας.

Παρουσίαση 6ου τόμου του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής (δε-διάλεκτος), Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, ώρα 17.30

To Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών οργανώνει την παρουσίαση του νέου, έκτου, τόμου του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής, της τε κοινώς ομιλουμένης και των ιδιωμάτων (ΙΛΝΕ), που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016, στα πλαίσια μιας ημερίδας για την ελληνική λεξικογραφία.