Ανακοινώσεις

Απεβίωσε ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς

Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2018 ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937.  Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στην Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg.  Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και, ακολούθως, μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972.  Το 1972-1973 παρακολούθησε σχετικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Pratique des Hautes Études, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία την διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε από το 1973 μέχρι το 2015.  Το 1992 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης ως το 2005. To 2016 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Αρχαιολογίας – Μουσειολογίας.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή, 27 Απριλίου, ώρα 2 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Παρουσίαση 6ου τόμου του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής (δε-διάλεκτος), Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, ώρα 17.30

To Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών οργανώνει την παρουσίαση του νέου, έκτου, τόμου του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής, της τε κοινώς ομιλουμένης και των ιδιωμάτων (ΙΛΝΕ), που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016, στα πλαίσια μιας ημερίδας για την ελληνική λεξικογραφία.

Ιόνιο Κράτος, 1814-1864. Θεσμοί και κοινωνική διάρθρωση. Νέα έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Κατερίνα Μπρέγιαννη, Ιόνιο Κράτος, 1814-1864. Θεσμοί και κοινωνική διάρθρωση.

Νέα έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα, 2017, 292 σελίδες, ΙSBN :  978-960-404-333-0.

«Μια περίπλοκη χειρονομία: ο Αχιλλέας, ο Πρίαμος και η τελευταία ραψωδία της Ιλιάδας», Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Την Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ., στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κυρίου Filippomaria Pontani, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ca' Foscari της Βενετίας με θέμα: Μια περίπλοκη χειρονομία: ο Αχιλλέας, ο Πρίαμος και η τελευταία ραψωδία της Ιλιάδας.

«The collapse of civilizations: What breakthroughs in science reveal about the past with lessons for the future»: Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Malcolm Hewitt Wiener, Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους  κ. Malcolm Hewitt Wiener, μέλους της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Malcolm Hewitt Wiener με θέμα:   «The collapse of civilizations: What breakthroughs in science reveal about the past with lessons for the future».

3.007η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, ώρα 11.00

Αναγγελία του θανάτου των αντεπιστελλόντων μελών Άνθιμου Χριστοφορίδη και Αντωνίου-Αιμιλίου Ταχιάου.

"Religion in the Polis or Polis Religion?": Υποδοχή του ξένου εταίρου κ. Robert Parker, Καθηγητού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών την Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του ξένου εταίρου της κ. Robert Parker, Καθηγητού Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Robert Parker με θέμα: Religion in the Polis or Polis Religion?

Διακήρυξη Συνοπτικού Διαγωνισμού ανάδειξης Αναδόχου για την εκτύπωση του τόμου 93 (2018) των Πρακτικών της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Συνοπτικό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής, με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές σε ευρώ, για την ανάδειξη Αναδόχου για την εκτύπωση των Πρακτικών της Ακαδημίας Αθηνών του έτους 2018, τόμος 93 (τεύχη Α΄, Β΄ και Γ΄), σύμφωνα με τους ειδικούς όρους, που περιγράφονται στα επισυναπτόμενα αρχεία.

Προκήρυξη διαγωνισμών για την χορήγηση δώδεκα (12) υποτροφιών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ακαδημία Αθηνών έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για τη χορήγηση δώδεκα (12) υποτροφιών, από τα έσοδα των Κληροδοτημάτων της, στους κλάδους: Θεωρητική Φυσική, Επιστήμες του Περιβάλλοντος, Μεταλλειολογία - Εξαγωγική Μεταλλουργία, Λυρικό Τραγούδι, Κλασική Κιθάρα, Πιάνο, Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Κλασική Αρχαιολογία - Ιστορία της Βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο, Παπυρολογία, Οικονομικές Επιστήμες, Διεθνές Δίκαιο, Αστικό Δίκαιο.

3.005η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, ώρα 11.00

«Περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος τον 21ο αιώνα εντός της εν εξελίξει υπερθέρμανσης της Μεσογείου», από τον ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφίων στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Δημοσίευση νομισματικού υλικού από τον Ραμνούντα» (κωδ. 200/892).

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίας σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Δημοσίευση νομισματικού υλικού από τον Ραμνούντα» (κωδ.  200/892) και επιστημονικό υπεύθυνο τον Ακαδημαϊκό κ. Β. Χ. Πετράκο, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ανάθεση του έργου στην κα Ευαγγελία Γεωργίου.

Aπονομή του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Αντώνιος Ν. Κουνάδης απένειμε το Αριστείο των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών στον κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Βασίλειος Πετράκος ανέγνωσε προηγουμένως την Έκθεση απονομής του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών:

Homer and Traditional Poetics (O Όμηρος και η παραδοσιακή ποιητική), Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, ώρα 5.00 μ.μ.

Την Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ., στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία της κυρίας Margalit Finkelberg, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στην αγγλική γλώσσα με θέμα: Homer and Traditional Poetics (O Όμηρος και η παραδοσιακή ποιητική).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης για ανοικοδόμηση οικοπέδου με το σύστημα της αντιπαροχής

Η Ακαδημία έχει την αποκλειστική κυριότητα  ενός οικοπέδου επιφανείας 203,63 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αφροδίτης αριθ.28 στον Πειραιά (κληροδότημα ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΑΤΡΑΓΚΑ).   

Σύμφωνα με την από 27.02.2018 Πράξη της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών αρχίζει η διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης για ανοικοδόμηση του ως άνω αναφερόμενου οικοπέδου με το σύστημα της αντιπαροχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ. 4084/2008 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών.    Ειδικότεροι όροι:

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ 2018-ΩΡΑ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

 

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 7 μ.μ.

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 7 μ.μ., θα  μιλήσει ο Ακαδημαϊκός κ. Μιχαήλ Σταθόπουλος με θέμα: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Συντάγματα του Ρήγα Φεραίου και της Επανάστασης υπό το φως των σύγχρονων αντιλήψεων». Κατά τη διάρκεια της ίδιας Συνεδρίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Αθηνών, θα απονεμηθεί το Αριστείο των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών από τον Γενικό Γραμματέα κ. Βασίλειο Πετράκο και θα προκηρυχθεί το Αριστείο των Καλών Τεχνών.

3.003η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, ώρα 11.00

«Η Οπτική Μέθοδος των Καυστικών- Νεώτερες εξελίξεις», από τον ακαδημαϊκό κ. Εμμανουήλ Γδούτο 

Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κτηρίων της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές σε ευρώ, για την ανάδειξη Αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κτηρίων της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές-ειδικούς όρους, όπως περιγράφονται στα επισυναπτόμενα αρχεία.

"Νέες προσεγγίσεις στο Φλαβιανό έπος: ενδοκειμενικότητα και διακειμενικότητα στην Αχιλληίδα του Στατίου.", Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ.

Την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ., στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Ευάγγελου Καρακάση, Αναπληρωτή Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: Νέες προσεγγίσεις στο Φλαβιανό έπος: ενδοκειμενικότητα και διακειμενικότητα στην Αχιλληίδα του Στατίου.

«Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνος», υποδοχή του νέου Ακαδημαϊκού κ. Μανόλη Κορρέ, Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ.

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του  νέου Ακαδημαϊκού κ. Μανόλη Κορρέ, Ομότιμου Καθηγητού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων σύναψης 1 σύμβασης μίσθωσης έργου (ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ)

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων σύναψης 1 σύμβασης μίσθωσης έργου στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ» της πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη μίας συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου για την ανάθεση έργου (Κβαντικά Δυναμικά Συστήματα - Χάος και μέτρα σύμπλεξης)

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ σύμφωνα με απόφαση της από 19ης Δεκεμβρίου 2017 Συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Κβαντικά Δυναμικά Συστήματα - Χάος και μέτρα σύμπλεξης» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Γ. Κοντόπουλο, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι: 

Μία (1) θέση με συγκεκριμένο αντικείμενο.

Υδραυλική Θραύση Σχιστολίθων για Εξόρυξη Φυσικού Αερίου ή Πετρελαίου. Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

 

Υδραυλική Θραύση Σχιστολίθων για Εξόρυξη Φυσικού Αερίου ή Πετρελαίου

Hydraulic Fracturing of Shale for Gas or Oil Extraction

 

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του ξένου εταίρου κ. Zdeněk Bažant, Καθηγητού Μηχανικής και Γεωυλικών του Πανεπιστημίου Northwestern.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για την Πράξη «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ» (κωδ. 5002738)

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του υποέργου 2 «Δράσεις της Ακαδημίας Αθηνών» της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία» (κωδ. 5002738) με επιστημονική υπεύθυνη την κα Μαρία Σπηλιωτοπούλου, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών η ανάθεση του έργου σύμφωνα με τη επισυναπτόμενη ανακοίνωση.

Ημερίδα: "Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό Δίκαιο: Τομές, συνέχειες και προεκτάσεις στη σύγχρονη νομική πραγματικότητα", Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, ώρα 6 μ.μ.

Το Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στην Ημερίδα που διοργανώνει με την επιστημονική συνεργασία της κυρίας Ελευθερίας Παπαγιάννη, Καθηγήτριας Ιστορίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό Δίκαιο: Τομές, συνέχειες και προεκτάσεις στη σύγχρονη νομική πραγματικότητα.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε εποχή κρίσης: μια προσέγγιση διεθνούς δικαίου», από το αντεπιστέλλον μέλος κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Λίνου – Αλέξανδρου Σισιλιάνου, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Λίνου – Αλέξανδρου Σισιλιάνου με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε εποχή κρίσης: μια προσέγγιση διεθνούς δικαίου».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη μίας συμβάσεως Ιδιωτικού Δίκαιου για την ανάθεση έργου (Ορθή Επανάληψη)

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ σύμφωνα με την από 19.12.2017 απόφαση της Επιτροπής Ερευνών της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Δημοσίευση νομισματικού υλικού από τον Ραμνούντα» που χρηματοδοτείται από το κληροδότημα Γ. Θ. Φωτεινού (Απόφαση Συγκλήτου 11ης Δεκεμβρίου 2017), με επιστημονικό υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειο Χ. Πετράκο, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι: 

Μία (1) θέση κύριου ερευνητή με το συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο. 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ξένο εταίρο της τον καθηγητή κ. Peter John Barnes στον κλάδο της Ιατρικής

Ο κ. Peter Barnes είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο συχνά αναφερόμενος κλινικός ερευνητής στην Ευρώπη στην έδρα της Ιατρικής έρευνας στην Πνευμονολογία. Δημιούργησε ένα από τα πιο παραγωγικά εργαστήρια στην πνευμονολογική έρευνα στον κόσμο. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του αναδιαμόρφωσαν την αντίληψη και τη θεραπεία των κυριότερων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ξένο εταίρο της τον ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Gottingen κ. Klaus Fittschen

Ο κ. Klaus Fittschen, ομότιμος σήμερα καθηγητής του Πανεπιστημίου του Göttingen, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αρχαιολόγους εκείνους που σφράγισαν με το επιστημονικό έργο και την στιβαρή παρουσία τους καθοριστικά τα τελευταία πενήντα χρόνια την έρευνα της Κλασικής Aρχαιολογίας.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Malcolm Hewitt Wiener στον κλάδο της Ελληνικής Προϊστορικής Αρχαιολογίας

Ο κ. Wiener γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1935 στο Tsingtao της ΒΑ Kίνας και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Harvard (1957) στις κλασικὲς σπουδὲς και της Nομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard (1963). Υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ, μέλος και διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR), ενός μη κομματικού οργανισμού που στοχεύει στην βελτίωση της κατανόησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών υποθέσεων μέσω της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Στο διάστημα αυτό δημοσίευσε πολλά έργα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.

Ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 7.00 μ.μ.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η καθηγήτρια της βυζαντινής τέχνης του Πανεπιστημίου Harvard, έδρα Dumbarton Oaks, κυρία Ιόλη Καλαβρέζου.

Θέμα: «Ο συμβολισμός του φωτός στη βυζαντινή πολιτική ιδεολογία»

2.997η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 11.00

«Θερμοδυναμική και Κατάλυση της Σύνθεσης της Μάζας», από τον ακαδημαϊκό κ. Κωνσταντίνο Βαγενά

«Θεωρητική και πειραματική μηχανική: Επιστημονική πορεία 50 ετών»: Υποδοχή του ακαδημαϊκού κ. Εμμ. Γδούτου, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Εμμανουήλ Γδούτου, Καθηγητού της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος N.Κουνάδης θα προσφωνήσει το νέο μέλος και θα παρουσιάσει το επιστημονικό του έργο. Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Εμμανουήλ Γδούτου, με θέμα: «Θεωρητική και πειραματική μηχανική: Επιστημονική πορεία 50 ετών».

Σεμινάριο Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Κολλούθου Ελένης Αρπαγή και Τριφιοδώρου Ιλίου άλωσις: ένα prequel και ένα sequel από την Ύστερη Αρχαιότητα

Την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ., στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Ορέστη Καραβά, Επίκουρου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα: Κολλούθου Ελένης Αρπαγή και Τριφιοδώρου Ιλίου άλωσις: ένα prequel και ένα sequel από την Ύστερη Αρχαιότητα.

Πληροφορίες για το Σεμινάριο στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας: http://www.academyofathens.gr/el/research/centers/greeklatin/seminar

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη δυο συμβάσεων Ιδιωτικού Δίκαιου για την ανάθεση έργου

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ σύμφωνα με απόφαση της από 19-12-2017 Πράξης της Επιτροπής Ερευνών της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αναλυτικά Πρότερα του Αριστοτέλους, Μετάφραση και Φιλοσοφικός Σχολιασμός» (κωδ. 200/887) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι:

Δύο (2) θέσεις συνεργατών με συγκεκριμένο αντικείμενο 

Ο ταχύπους Αχιλλεύς και η θεμελίωση της διαφωνίας (Swift-footed Achilles and the founding of dissent), Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, 17.00

Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 17:00, στο πλαίσιο του μηνιαίου Σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ομιλία του κ. Elton Barker, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασσικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (The Open University)  της Μεγάλης Βρετανίας στην αγγλική γλώσσα με θέμα: Swift-footed Achilles and the founding of dissent (Ο ταχύπους Αχιλλεύς και η θεμελίωση της διαφωνίας).

Εγκατάσταση των νέων Αρχών της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.

Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2018 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Προέδρου του νέου έτους κ. Αντωνίου Ν.Κουνάδη και του Αντιπροέδρου κ. Στεφάνου Δ.Ήμελλου.  Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Λουκάς Παπαδήμος θα μιλήσει με θέμα: «Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2017».

     Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου Προέδρου κ. Αντωνίου Ν. Κουνάδη με θέμα:  «Λικνιζόμενοι λόγω σεισμού πολυσπονδυλωτοί κίονες φέροντες βαρέα σώματα.  Ένα ευρηματικό ευσταθές δομικό σύστημα αρχαίας τεχνολογίας».

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου στην Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2017:  "Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, Προκλήσεις και Προοπτικές"

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων σύναψης 9 συμβάσεων μίσθωσης έργου (ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ)

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων σύναψης 9 συμβάσεων μίσθωσης έργου στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «Δράσεις της Ακαδημίας Αθηνών» της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία»

Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου «παροχής τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών» (ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ)

Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου «παροχής τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών» στο πλαίσιο του υποέργου 2 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ» της πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία», του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης.

Απόφαση υλοποίησης με ίδια μέσα της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ»

Απόφαση υλοποίησης με ίδια μέσα του Υποέργου 2 «Δράσεις της Ακαδημίας Αθηνών» της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5002738.

Eπισυνάπτεται το κείμενο της απόφασης.

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6.00 μ.μ.

Η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών κατά την οποία απονέμονται τα βραβεία της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6 μ.μ.  Η Συνεδρία θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Λουκά Παπαδήμου, με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, προκλήσεις και προοπτικές». 

Ο κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018

Ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018, κατά την σημερινή Συνεδρία της Ολομέλειας. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο κ. Αντώνιος Κουνάδης. Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Αντιπροέδρου.

2.992α Συνεδρία της Ολομελείας, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 11.00

«Φώτης Καφάτος (1940-2017). Το ίχνος του στην ευρωπαϊκή παιδεία και επιστημονική έρευνα», από τον ακαδημαϊκό  κ. Γεώργιο Κόλλια

«Η απόλυτη ανθρώπινη σκέψη»: Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, 12 Δεκεμβρίου 2017

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Δάσιου, Ομότιμου Καθηγητού Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σεμινάριο Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας 7 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία της κ. Αικατερίνης – Νίνας Καρβούνη, Λέκτορος Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: Κόιντος Σμυρναίος: οι Μεθ΄ Όμηρον λόγοι, τα ομηρικά έπη, και ο τρωικός μυθολογικός κύκλος.

Επιστημονική εκδήλωση "Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη"

Επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017, στην Ακαδημία Αθηνών με ομιλίες του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμου και των Ακαδημαϊκών κ.κ. Χρήστου Ζερεφού, Λουκά Χριστοφόρου και Δημήτριου Θάνου.

Εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών η κυρία Λυδία Καβράκη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Rice

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες την καθηγήτρια κυρία Λυδία Καβράκη ως αντεπιστέλλον μέλος της, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού,  στον κλάδο της «Επιστήμης των Υπολογιστών –Εμβιομηχανικής».

Διακήρυξη Συνοπτικού Διαγωνισμού για την Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές σε ευρώ, για την ανάδειξη Αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.

«Μεγάλοι σεισμοί και παλιρροιακά κύματα στην Ελλάδα»: Υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, Καθηγητού Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης.