Εκλογή του καθηγητή της Ιατρικής κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου ως Τακτικού Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιατρικές Επιστήμες - Ανοσολογία»

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 16ης Φεβρουαρίου 2017 τον καθηγητή Ιατρικής κ. Χαράλαμπο Μουτσόπουλο ως τακτικό μέλος της στην έδρα «Ιατρικές Επιστήμες - Ανοσολογία» στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Ακαδημαϊκού:

Ο κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος θεωρείται ένας από τους άριστους κλινικούς ιατρούς, διεθνώς, και η γνώμη του για διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα στα αυτοάνοσα νοσήματα ζητείται από συναδέλφους του σε όλο τον κόσμο.

 

O κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος γεννήθηκε το 1944. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968. Από το 1965 μέχρι και το 1971 ήταν συνεργάτης στο εργαστήριο της Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Έρευνα της επιβραδυνομένης υπερευαισθησίας έναντι της P. tularensis επί ελληνικού πληθυσμού».

Μετέβη στις ΗΠΑ το 1972, όπου σε έγκριτα κέντρα της Ουάσιγκτον και του Αγίου Φραγκίσκου ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία και την Ανοσολογία-Αυτοάνοσα Νοσήματα. Από το 1976-1978 συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ανοσολογία-Αυτοάνοσα, Νοσήματα στα Εθνικά Ινστιτούτα Yγείας Αμερικής (NIH), Bethesda, Maryland, ΗΠΑ και το 1978 ορίστηκε Υπεύθυνος Ερευνητικής Ομάδος.

Από το 1976 μέχρι το 1980 υπηρέτησε ως Επιμελητής στο Veterans Administration Hospital, Washington DC, ΗΠΑ, καθώς και ως Κλινικός Λέκτορας και στη συνέχεια Κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας στον Τομέα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown, Washington DC, ΗΠΑ.

 

Το 1980 εκλέγεται καθηγητής Παθολογίας στη νεοσυσταθείσα Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, όπου αναλαμβάνει τη συγκρότηση εκ του μηδενός της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, ενώ παράλληλα εργάζεται, υποστηριζόμενος από το Fogarty International Center, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, μέχρι το 1985 στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Georgetown, και ως Ειδικός Σύμβουλος, στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής (NIH), Bethesda, Maryland, ΗΠΑ.

 

Στα Ιωάννινα αναπτύσσει εξ υπαρχής τον Τομέα Παθολογίας με όλες τις ειδικότητες σε κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο και οργανώνει το Ανοσολογικό Εργαστήριο και το Κέντρο Αναφοράς για το AIDS Βορειoδυτικής Ελλάδος, τα οποία διευθύνει μέχρι το 1993. Από το 1980-1993 είναι Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την ειδικότητα της Παθολογίας και της Ρευματολογίας στη ΒΔ Ελλάδα. Από το 1987-1991 είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» και του Γενικού Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Από το 1989 μέχρι το 1990 υπηρέτησε ως Καθηγητής Aνοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Bρέστης, στη Γαλλία.

 

Το 1989 επελέγη μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) για τα Ρευματικά Νοσήματα. Από το 1985-1991 και από το 1994-2004 διετέλεσε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας.

Το 1993 εκλέγεται Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2011 διετέλεσε Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» και του Εργαστηρίου της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1996 έως το 1999 Διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Από το 1995-1997 ήταν Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Ιατρικής Ειδικότητας Παθολογίας και από το 1995-2011 της ειδικότητας της Ρευματολογίας Αθηνών.

Από το 1995-2004 διορίζεται Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Α.Φλέμινγκ» και από το 1995-2009 Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Από το 1995-1998 διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής Aνωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου IKA και από το 1996-1998 Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την κατάρτιση Λίστας Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

 

Το 1998 ορίστηκε Μέλος της Επιτροπής «Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Από 1999-2000 υπηρετεί ως Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Από το 2001-2002 διατελεί Πρόεδρος Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (Τ.Ε.Σ.) για τον Τομέα Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Από το 2011-2013 διατελεί Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

 

Ο κ. Χ. Μουτσόπουλος έχει τιμηθεί για το επιστημονικό και διδακτικό του έργο με σημαντικές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις.

Σε όλα τα χρόνια που υπηρέτησε δίδασκε τους φοιτητές και τους ιατρούς επί της κλίνης του ασθενούς, με βάση τους κανόνες της αποδεικτικής και τεκμηριωμένης ιατρικής γνώσης. Όπου υπηρέτησε, ανέπτυξε και εφάρμοσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που ανέδειξε το αντικείμενο της Ανοσολογίας, από ένα τμήμα της Μικροβιολογίας, σε ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας, σύμφυτο με την παθοφυσιολογία και την κλινική έκφραση των νοσηρών καταστάσεων, τόσο στην προπτυχιακή, όσο και στη μεταπτυχιακή και συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση. Χαρακτηριστική ήταν η συνεργασία του με τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων και η πρόκληση για κοινή γνωσιακή ανάπτυξη και απομυθοποίηση της πολυπλοκότητας της ανοσολογίας.

 

Στην υπερ-τριακονταετή υπηρεσία του στην Ελλάδα δίδαξε εκατοντάδες νεαρούς ιατρούς και επόπτευσε την έρευνα δεκάδων μεταπτυχιακών φοιτητών, για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής. Εκτός των ιατρών, δεκάδες βιολόγοι και βιοχημικοί μυήθηκαν στην Ανοσολογία και έκαναν τη διδακτορική τους διατριβή μαζί του. Περισσότεροι από τριάντα μαθητές του στελεχώνουν ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και νοσοκομειακές μονάδες σε διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Παράλληλα, είναι ένας από τους κύριους οργανωτές του Προγράμματος Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) Βιοχημείας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κύριος διδάσκων της Ανοσολογίας και Ανοσοχημείας στο πρόγραμμα αυτό.

Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλές Ιατρικές Σχολές της Βόρειας, της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Εγγύς (Ισραήλ, Τουρκία) και της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κίνα), της Αυστραλίας. Έχει οργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια σχετικά με την ειδικότητά του και ήταν κύριος ομιλητής επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων σχετικά με τη Ρευματολογία, την Παθολογία και την Ανοσολογία σε όλο τον κόσμο.

Συνέγραψε και επιμελήθηκε την έκδοση 15 ιατρικών συγγραμμάτων και κατόπιν προσκλήσεως συνέγραψε 75 κεφάλαια σε κορυφαία βιβλία αναφοράς, όπως στα: Clinical and Basic Immunology, Harisson’s Principles of Internal Medicine, Rheumatology, Oxford Textbook of Rheumatology, Autoimmune Diseases, Virus and Autoimmunity και πολλά άλλα.

Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και κριτής δεκάδων περιοδικών Ρευματολογίας, Εσωτερικής Παθολογίας και Ανοσολογίας.

Εκτός από το ενδογενές ενδιαφέρον του για την παιδεία των επιστημόνων, πιστεύει ότι ο καλά ενημερωμένος ασθενής αφενός συμβάλλει ο ίδιος καθοριστικά στη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, αφετέρου αναγκάζει και τον γιατρό να είναι καλύτερος. Με τον παραπάνω στόχο έχει οργανώσει σχετικές ημερίδες και έχει εκδώσει σχετικά έντυπα όπως η "Εγκυκλοπαίδεια των Αυτοανόσων Νοσημάτων".

 

Το ερευνητικό έργο του συνοψίζεται σε 396 πρωτότυπα άρθρα, 98 ανασκοπήσεις και άρθρα σύνταξης, 27 ενδιαφέροντα περιστατικά, σε αγγλόφωνα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και 66 σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, Μνημονεύεται, από άλλους επιστήμονες, περισσότερο από 23.000 φορές και έχει δείκτη απήχησης h 70 (ISI) ή 34.500 φορές και δείκτη απήχησης 91 (Scholar Google).

O νέος ακαδημαϊκός έχει καταξιωθεί διεθνώς για την ερευνητική του συμβολή στην κριτικά ενδελεχή περιγραφή της έκφρασης των αυτοανόσων νοσημάτων και στην κατανόηση της παθογένεσής τους, τροποποιώντας ριζικά την οπτική γωνία θεώρησής της. Θεωρείται ως ο κύριος συντελεστής της ανάπτυξης του τομέα της ανοσολογίας και της αυτοανοσίας στην Ελλάδα, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην κλινική πρακτική.

Θα πρέπει με έμφαση να τονισθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του σημαντικού έργου του έχει επιτελεσθεί στην Ελλάδα. Το αντίξοο τοπικό περιβάλλον δεν τον απέτρεψε στο να επιμείνει και να επιτύχει τους στόχους του. Η Ελλάδα μπήκε δυναμικά στον διεθνή χάρτη της μελέτης της αυτοανοσίας και παράλληλα δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον που προτρέπει νέους επιστήμονες να κρατηθεί αυτή η θέση. Το γεγονός αυτό προσδίδει στο έργο του ιδιαίτερο βάρος και τον καθιστά μία από τις μείζονες ιατρικές προσωπικότητες της χώρας.

Ο κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με το ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό του έργο στην Ελλάδα, και την προσφορά του στη χώρα μας, συγκαταλέγεται αβίαστα στους πρωτοπόρους στο αντικείμενο της Ανοσολογίας με ηγετικά προσόντα, διεθνή ακτινοβολία και καταξίωση.

 

Ημερομηνία: 
16/02/2017
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου