Εκλογή του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας (Department of Civil and Environmental Engineering), κ. George Tchobanoglous, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε, κατά την Ιδιαιτέρα Συνεδρία της, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας (Department of Civil and Environmental Engineering), κ. George Tchobanoglous, ως αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του κ. George Tchobanoglous.

O καθηγητής George Tchobanoglous γεννήθηκε το 1935 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με καταγωγή από το Σουφλί του Έβρου. Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξή του ήταν η υποτροφία που πήρε ως απόφοιτος του Λυκείου του Patterson, για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο University of the Pacific. Στο τέλος των σπουδών του (1958), και ενώ παρακολουθούσε  το ετήσιο συνέδριο του California Water Pollution Control Association στο Stockton, ο Καθηγητής Percy McGauhey τον ενεθάρρυνε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Υγειονομική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley. Μετά πήγε στο Πανεπιστήμιο Stanford απ’ όπου απεφοίτησε με το διδακτορικό του δίπλωμα  το 1969.

Υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Davis των ΗΠΑ στο διάστημα 1970-1994. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν  την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίησή τους, την επαναχρησιμοποίηση νερού για άμεση χρήση, την ποιότητα νερών καθώς και τη διαχείριση και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στην συγγραφή περισσότερων από 575 επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων 23 διδακτικών εγχειριδίων, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από φοιτητές σε περισσότερα από 225 Πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ αυτών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα βιβλία του είναι γνωστά για τη γεφύρωση του χάσματος της πράξης με τη θεωρία, των απαιτήσεων του μελετητή-κατασκευαστή μηχανικού και του ακαδημαϊκού μηχανικού. Ταυτόχρονα ο  G. Tchobanoglous έχει πραγματοποιήσει πάνω από 560 ομιλίες παγκοσμίως στα αντικείμενα αυτά, με συμμετοχή σε περισσότερα από 300 συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής. Αρκετά από αυτά τα διεθνή συνέδρια έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι επίτιμος καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών και μηχανικών περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Davis, και συνεχίζει να εκτελεί χρέη συμβούλου σε περισσότερες  από 150 δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενασχόλησή  του με το θέμα της επαναχρησιμοποίησης του νερού ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960, με τη διδακτορική του διατριβή, στο Πανεπιστήμιο του Stanford το 1968, που είχε ως θέμα «Η διήθηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για την επαναχρησιμοποίησή τους». Ακολούθησε πλήθος συγγραμμάτων με θέματα “Reclamation of Wastewater in the United States”, “Water for Tomorrow”, “The Indirect Cycle of Water Reuse”. Το βιβλίο “Wastewater Engineering: Treatment and Resource Recovery” (Metcalf&Eddy), ήδη στην 5η έκδοσή του (2014), μεταφρασμένο και στα ελληνικά, πρωτοκυκλοφόρησε το 1971, πριν ακόμα και από το Clean Water Act (CWA) που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό EPA το 1972. Αυτό το βιβλίο απετέλεσε ένα από τα πρώτα συγγράμματα που συνέβαλαν στη μόρφωση των φοιτητών και επιμόρφωση των ειδικών σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Παρόμοια και η 1η έκδοση τού “Solid Wastes - Engineering Principles and Management Issues” (McGraw-Hill) του 1977 ήταν πρωτοποριακή, γιατί εισήγαγε τις βασικές αρχές της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

Είναι  ένας από τους βασικούς συγγραφείς των Οδηγιών για την απολύμανση του πόσιμου και επαναχρησιμοποιημένου νερού με υπεριώδη ακτινοβολία, τις οποίες εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ το 2000, και έλαβε μέρος στη συνέχεια και στις νεότερες εκδόσεις του 2003 και 2012. Άλλοι τίτλοι βιβλίων στα οποία συμμετείχε: “Water Reuse: Issues, Technologies, and Applications” (2007), “The Opportunities and Economics of Direct Potable Reuse” (2014). Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν το 2015 που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που προετοίμασε το κείμενο για το “Framework for Direct Potable Reuse”, ενώ το 2016 απετέλεσε έναν από τους κύριους ερευνητές στην έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ “Potable Reuse Research Compilation: Synthesis of Findings”.

Ο Dr. G. Tchobanoglous διετέλεσε μέλος και πρόεδρος διάφορων επιστημονικών οργανισμών των ΗΠΑ, και έχει παραλάβει πολλά βραβεία και μετάλλια για την ακαδημαϊκή προσφορά του. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP), το 2003 παρέλαβε τον τιμητικό τίτλο Clarke Prize από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ, ενώ το 2004 έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Προσφοράς για την Έρευνα και την Εκπαίδευση  στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων, από το Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας Απορριμμάτων-Ενέργειας, και συγχρόνως έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Το 2007 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Frederick George Pohland, από την Αμερικάνικη Ακαδημία Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΑΑΕΕ) και την  Ένωση Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP). Από το 2011 είναι επίτιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τίτλος που απoνεμήθηκε για πρώτη φορά. Το 2016, έλαβε το Βραβείο Simon W. Freese Περιβαλλοντικής Μηχανικής από την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ (ASCE). Το 2017 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ημερομηνία: 
31/05/2019
Διεύθυνση: 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, Σόλωνος 84, Τ.Κ.106 80 Αθήνα, Πληροφορίες: I. Σκαρέντζος, Ε. Καμηλάρη, Τηλ.: 210.3664705, 210.3664771, 6932.67.00.67, mail: typos@αcademyofathens.gr, vkamhlarh@academyofathens.gr
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου