Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας την Καθηγήτρια κ. Paola Maria Minucci

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2023

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της

στον κλάδο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

 την Καθηγήτρια κ. Paola Maria Minucci

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 23ης Νοεμβρίου 2023, εξέλεξε τη Νεοελληνίστρια κ. Paola Maria Minucci ως αντεπιστέλλον μέλος της B’ Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, στον κλάδο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

 

 

Η Paola Maria Minucci γεννήθηκε το 1948 στο Grosseto της Τοσκάνης. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία των καθηγητών Γ. Σαββίδη, Π. Μουλλά και Δ. Μαρωνίτη. Από το 1981 διετέλεσε καθηγήτρια Νεοελληνικής γλώσσας   και Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza, από όπου αφυπηρέτησε το 2018.

Συνέγραψε μονογραφίες, κριτικά άρθρα και δοκίμια για τη νεοελληνική λογοτεχνία, συγκρίνοντας τη νεοελληνική ποίηση του 20ού αιώνα με την ιταλική. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μετάφραση στα ιταλικά νεοελληνικών λογοτεχνικών έργων, κυρίως ποιητικών συλλογών των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών του 20ού αιώνα (όπως Καβάφη, Ελύτη, Δημουλά, Πατρίκιου, Αναγνωστάκη, Βασιλικού, Γκανά), αλλά και πεζογράφων (όπως Βασιλικού, Βαλτινού, Ταχτσή), παρουσιάζοντας συχνά για πρώτη φορά το έργο των Ελλήνων λογοτεχνών στο ιταλικό κοινό. Μετέφρασε επίσης διαλόγους των κινηματογραφικών έργων του Θ. Αγγελόπουλου, καθώς και στίχους τραγουδιών του Δ. Σαββόπουλου. Μετέφρασε ακόμη στα ελληνικά έργα του Giuseppe Ungaretti. Ίδρυσε τη σειρά της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας «Saggi di Greco Moderno- Filologia, Letteratura, Traduzione», εκδόσεις Bulzoni. Στη σειρά αυτή κυκλοφόρησαν έργα του Κάλβου και του Σολωμού, καθώς και του Θ. Βαλτινού του Μ. Πιερή και του M. Vitti.

 

Mε τη διδασκαλία της, το σημαντικό μεταφραστικό έργο της και την πολυετή συνεχή δραστηριότητά της, ως πολιτισμικού συνδέσμου μεταξύ των δύο χωρών, συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση του νεοελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία.

Το έργο της έχει λάβει σημαντική αναγνώριση. Το 2006 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας με το κρατικό βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα για το βιβλίο της: Οδυσσέας Ελύτης, La materia leggera. Pittura e purezza nellarte contemporanea, Donzelli Editore, Roma 2005. Το 2007 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας για το σύνολο του έργου της. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2018 αφιερώθηκε προς τιμήν της, διεθνές συνέδριο με θέμα «Η νεοελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή υπόθεση». Τέλος, το 2023, με προεδρικό διάταγμα, τής απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια.

 

Ημερομηνία: 
14/12/2023
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου