Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου  2024

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 21ης Φεβρουαρίου  2024, εξέλεξε τον Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα, ως αντεπιστέλλον μέλος της, εξ Ελλήνων επιστημόνων του εσωτερικού, στην προκηρυχθείσα έδρα της «Χειρουργικής Ογκολογίας», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Sapienza Universita di Roma από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό Άριστα μετ’ επαίνου το 1980. Υπηρέτησε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως κελευστής ιατρός (1981-1983) και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ιατρικό προσωπικό του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, όπου πραγματοποίησε μέρος της ειδικότητας του στη Χειρουργική. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα το 1988, εργαζόμενος στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Εκπαιδεύτηκε επίσης στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Instituto di Tumori» στο Μιλάνο (1985-1986) στις συντηρητικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού (από τον Umberto Veronesi), στις περιοχικές χημειοθεραπείες των άκρων και στη χειρουργική των σαρκωμάτων. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής του ειδικότητας, συμπλήρωσε το πειραματικό μέρος της διδακτορικής του διατριβής με αντικείμενο τη χειρουργική του παγκρέατος. Εισήχθη από τους πρώτους επιτυχόντες, μετά από εξετάσεις, στο Πανεπιστήμιο Sapienza και έλαβε την ειδικότητά του με έμφαση στη Χειρουργική Ογκολογία. Το 1989 εξελέγη Λέκτορας στον Τομέα Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Royal Infirmary της Γλασκώβης (1989-1991). Το 1995 εκπαιδεύτηκε για 6 μήνες στο Rochester της Νέας Υόρκης με την ομάδα χειρουργικής ήπατος του Seymour Schwartz.

Μετά την επιστροφή του στην Κρήτη, επικεντρώθηκε στη Χειρουργική Ογκολογία και διηύθυνε την ομώνυμη Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης (2011-2021). Συνετέλεσε σε περισσότερες από 4000 μείζονες επεμβάσεις χειρουργικής ογκολογίας αλλά και του ειδικού αντικειμένου αντιμετώπισης των καρκίνων των άκρων. Υπηρέτησε ως Καθηγητής σε διαδοχικές Ακαδημαϊκές βαθμίδες και εξελέγη Καθηγητής Πρώτης Βαθμίδας το 2009. Η πορεία του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνοδεύτηκε από την ανάληψη ακαδημαϊκών και διοικητικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένων της θέσης του Διευθυντή Χειρουργικού Τομέα, του Προέδρου - Κοσμητεύοντος της Ιατρικής Σχολής για δύο θητείες (2007-2011) και του Διευθυντή Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας για τρεις θητείες. Το έτος 2016 εξελέγη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανεγέρθηκαν περισσότερες από 3.000 φοιτητικές κατοικίες και ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο εντός της Πανεπιστημιούπολης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 διορίσθηκε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θέση την οποία κατείχε για τρία (3) χρόνια ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (όπως ονομάζεται σήμερα), θέση την οποία κατέχει μέχρι τώρα.

Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε περισσότερες από 170 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, με δείκτη h-index 36 και περισσότερες από 4000 citations. Έχει διατελέσει μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής περιοδικών σχετιζόμενων με τη Χειρουργική Ογκολογία ενώ στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται-ανάμεσα σε άλλα-το βιβλίο “Regional Oncotherapies”.

Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα, έχει ενεργή συμμετοχή σε οργανισμούς του επιστημονικού πεδίου της Ογκολογίας. Εξελέγη, μεταξύ άλλων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργικής Ογκολογίας (ESSO) για δύο θητείες (2011-2015) και είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας, του Αμερικανικού Κολλεγίου των Χειρουργών, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής για την ειδικότητα της Ευρωπαϊκής Χειρουργικής Ογκολογίας.

 

Ημερομηνία: 
23/02/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου