Επικυρώθηκε η εκλογή της Καθηγήτριας Υδρολογίας Γεωργίας (Γίας) Δεστούνη ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2024

Επικυρώθηκε η εκλογή της Καθηγήτριας Υδρολογίας Γεωργίας (Γίας) Δεστούνη

ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

 

Georgia (Gia) Destouni

 

Επικυρώθηκε, μέσω δημοσίευσης Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η εκλογή της κ. Γεωργίας Δεστούνη, Καθηγήτριας Υδρολογίας και Υδάτινων Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών εξ Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στην προκηρυχθείσα έδρα της «Υδρολογίας», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ακαδημίας της 12ης Οκτωβρίου 2023.

 Η κα Δεστούνη σπούδασε στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης (KTH), όπου το 1987 έλαβε το δίπλωμα (MSc) Πολιτικού Μηχανικού από την ομώνυμη σχολή του Ινστιτούτου. Το 1991 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην Υδραυλική Μηχανική από την ίδια σχολή ενώ το 1993 απέκτησε τον σουηδικό μεταδιδακτορικό τίτλο Docent (που αντιστοιχεί στον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας). Σήμερα, είναι Καθηγήτρια Υδρολογίας και Υδάτινων Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και προσκεκλημένη καθηγήτρια στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (KTH) στη Στοκχόλμη.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κας Δεστούνη περιλαμβάνουν το υδροκλίμα, τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια των υδάτινων πόρων, τη διάχυτη ρύπανση του νερού στο περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις και μεταβολές των υδάτινων πόρων με την κλιματική αλλαγή και τις διάφορες εξελίξεις στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Μηχανικών Επιστημών, της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών, και υπότροφος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) και του Stellenbosch Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στη Νότια Αφρική. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Henry Darcy της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, το Μεγάλο Βραβείο Sigge Thernwall της Σουηδίας για την έρευνά της στον τομέα της βιωσιμότητας, και τo Μετάλλιο του Βασιλιά της Σουηδίας για «εξαιρετική συμβολή στην έρευνα για το νερό και το κλίμα». Οι διάφορες ηγετικές θέσεις και επιτροπές εμπιστοσύνης της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις θέσεις της ως αρχισυντάκτριας του περιοδικού Water Resources Research της AGU, μέλους του Συμβουλίου Επιτρόπων του WWF Σουηδίας, Προέδρου του Τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Γενικής Γραμματέως του Σουηδικού Συμβουλίου Έρευνας Formas και Αντιπροέδρου της Διεθνούς Ένωσης Υδρολογικών Επιστημών (IAHS).

 

Ημερομηνία: 
08/03/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου