ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 26 Μαρτίου 2024
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Χειρουργικής Δρα Μίμη Κοέν
Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 14ης Μαρτίου 2024, εξέλεξε τον Δρα Μίμη Κοέν, Καθηγητή Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις των ΗΠΑ, ως αντεπιστέλλον μέλος της, εξ Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στην «Ιατρική-Χειρουργική», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Ο Δρ. Κοέν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και αποφοίτησε το 1970 από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα το 1977. Υπηρέτησε ως Επίκουρος/έφεδρος σημαιοφόρος ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του ως Γενικός Χειρουργός στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταιείου Νοσοκομείου το 1976. Το 1977 μετοίκησε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ολοκλήρωσε την υποχρεωτική του εκπαίδευση στη Γενική Χειρουργική υπό τον καθηγητή Lloyd Nyhus στο University of Illinois (Chicago). Eν συνεχεία επελέγη ως Εκπαιδευόμενος στο πρόγραμμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο υπό τον καθηγητή Richard Schultz. Το 1982 μετά το πέρας αυτής της εκπαίδευσης, συνέχισε με μετεκπαίδευση στη Χειρουργική Αποκατάσταση της Κεφαλής και του Τραχήλου στο περίφημο αντικαρκινικό κέντρο, Roswell Park Memorial Institute, στο Buffalo της Νέας Υόρκης. Επέστρεψε στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις το 1983 όπου διαδοχικά ανήλθε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Από το 1989 και μέχρι το 2019 ήταν Καθηγητής και Διευθυντής Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Παράλληλα, αναδιοργάνωσε το κέντρο Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και διετέλεσε διευθυντής του από το 2010 μέχρι το 2019. Άσκησε την Χειρουργική του ειδικότητα ως Διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, στο Cook County Δημόσιο Νοσοκομείο και στο Sinai Hospital and Medical Center της ίδιας πόλης.
Το κλινικό του έργο είναι πλούσιο και περιλαμβάνει πολλά θέματα της πλαστικής χειρουργικής με προεξάρχοντα αντικείμενα, εκτός της γενικής αποκατάστασης, την αντιμετώπιση παιδιών με συγγενείς κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, τη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος, τραύματα και κατάγματα του προσώπου, body contouring μετά από επεμβάσεις απώλειας βάρους και αισθητική χειρουργική. Με την εκτεταμένη του εμπειρία περιέγραψε πρωτοποριακά πρωτόκολλα χειρουργικών επεμβάσεων που παρουσιάστηκαν σε πολλές δημοσιεύσεις και σε βιβλία καθιστώντας τα παγκοσμίως αποδεκτά.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, ως διευθυντής του εκπαιδευτικού προγράμματος για την εκπαίδευση πλαστικών χειρουργών στο ανωτέρω Πανεπιστήμιο, εκπαίδευσε στην Πλαστική Χειρουργική, μαζί με τους συνεργάτες του, πάνω από 100 ειδικευόμενους από την Αμερική καθώς και μεγάλο αριθμό από διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσά τους και περισσότερους από 10 από την Ελλάδα. Παράλληλα με το κλινικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό του έργο, ο Δρ. Κοέν έχει επιδείξει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο το οποίο έχει παρουσιάσει σε πάνω από 170 δημοσιεύσεις, αλλά και σε σπουδαία συγγράμματα όπως το τρίτομο: Mastery of Plastic and Reconstructive Surgery, 1994, και το δίτομο Unfavorable results in Plastic Surgery: Avoidance and treatment, 2018. Έχει h-index 29 και 2.250 βιβλιογραφικές παραπομπές. Έχει λάβει πολλαπλά βραβεία και διακρίσεις, όπως από το Πανεπιστήμιό του για διακεκριμένες υπηρεσίες στο Department of Surgery 2006, 2015, best surgeon Department of Surgery, 2016, το Man of the year award, 2020 and Life time award American Society of Maxillo-facial Surgeons 2022. Στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως επίτιμος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (2016) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2019) όπου είναι και επισκέπτης καθηγητής (2022-).
Έχει διακριθεί επίσης για το εκτεταμένο φιλανθρωπικό του έργο (όπως-μεταξύ άλλων- για τη δημιουργία του «Face the Future Foundation» στο Σικάγο για τη μακροχρόνια θεραπεία απόρων) καθώς και για την ενεργό του συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν την ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας.