Φιλοξενία Ημερίδας στην Ακαδημία Αθηνών: "Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ", Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 26/3/2024

Ημερίδα: "Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ"

Διακεκριμένοι Ομιλητές συμμετέχουν στις εργασίες της Ημερίδας

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ερνστ Τσίλλερ το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών (ΠΠΠ), διοργανώνει Ημερίδα με θέμα  «Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ», η οποία θα διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου 2024 στην Ακαδημία Αθηνών, με την οργανωτική υποστήριξη των εταιρειών "Synedra Events" και «Δράσεις Έκφρασης».

Η Ημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του  Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και τη θεσμική υποστήριξη του  και Goethe-Institut Griechenland | Athen.

Χορηγοί Επικοινωνίας της Ημερίδας είναι οι Εφημερίδες «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», «Griechenland Zeitung”, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ και το portal www.pelop.gr.

Την Ημερίδα θα τιμήσουν με τη παρουσία τους, απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Andreas Kindl, o Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Εκ μέρους των διοργανωτών την Ημερίδα θα προλογίσει ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης, Ιδρυτής του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών (ΠΠΠ) και Εκδότης της Εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Διακεκριμένοι ομιλητές θα προσεγγίσουν τη προσωπικότητα και το έργο του Ερνστ Τσίλλερ, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις στις οποίες κληροδότησε μοναδικά κτήρια  και διαμόρφωσε το αστικό τοπίο με ευρωπαϊκά και καινοτόμα δεδομένα. Εκτός από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Ελένη Φεσσά – Εμμανουήλ,, Παναγιώτης Τουρνικιώτη, οι οποίοι συμμετέχουν και ως ομιλητές, στις εργασίες της Ημερίδας, ομιλίες θα απευθύνουν οι κάτωθι :

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Δρ, Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια, της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα τη παρουσία του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ στην Ηλεία και η Δρ. Ελένη Ράπτη, η οποία θα παρουσιάσει τη Πολιτιστική  Διαδρομή των αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων του Τσίλλερ στο κέντρο της Αθήνας.

Η  Δρ. Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην ομιλία της, θα αναφερθεί και θα παρουσιάσει αδημοσίευτο αρχειακό υλικό από την αλληλογραφία, τις συνεννοήσεις και τους υπολογισμούς του Τσίλλερ με την ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της επίσημης ανάληψης του έργου της κατασκευής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το 1889.

Επίσης στην Ημερίδα συμμετέχουν ο καθ. Μανώλης Κορρές, παρουσιάζοντας το έργο του σρχαιολάτρη Τσίλλερ  μεταξύ Δωρικού, Ιωνικού και Κορινθιακού Ρυθμού, ο Δρ. Ιωάννης Καψωμενάκης, Ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υλική πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης στην αποκατάσταση και αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων στην Ελλάδα, θα αναφερθεί ο κ. Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Επ. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Δρ. Θεμιστοκλής Μπιλής, θα παρουσιάσει ως συνεργάτης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου τη  τέχνη του Τσίλλερ στο κτήριο στο οποίο στεγάζεται ενώ ο Δρ. Δημήτρης Φιλιππίδης, με την  ομιλία του, θα διερευνήσει τις επισυνάψεις του Τσίλλερ σε τρεις ημερομηνίες της σταδιοδρομίας του, πριν και μετά τον θάνατό του, στον 20ο αιώνα (επέκταση οικοδομικού τετραγώνου Αρσάκειου, πώληση του σπιτιού του στον τραπεζίτη Λοβέρδο, και έκθεση σχεδίων του στην Αίθουσα Στρατηγοπούλου). Αντίστοιχα, σε αυτές τις συμπτώσεις ο Τσίλλερ συναντάται όπως θα επισημάνει ο Δρ. Δημήτρης Φιλιππίδης με τους αρχιτέκτονες Λ. Καυταντζόγλου, Α. Ζάχο και Β. Κασσάνδρα.

Τέλος η αρχιτέκτονας Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου θα αναφερθεί στο αποτύπωμα του Ερνστ Τσίλλερ στη Πάτρα και το Σπυρίδωνα Τζέζο και ο κ. Βασίλης Δωροβίνης, δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας  και ιστορικός, ο οποίος έχει  βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών,  για τη συμβολή του στη διάσωση του ιστορικού περιβάλλοντος της χώρας μας και ειδικότερα της γενέτειράς του Αργολίδας, θα παρουσιάσει το έργο του Τσίλλερ στη Πελοπόννησο ευρύτερα και τον συνεργάτη του Τσίλλερ Πάνο Καραθανασόπουλο.

Για περισσότερες πληροφορίες: info@synedra.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : Panama Shipping Agency & Services

ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : Lamda Development

 

 

Ημερομηνία: 
29/03/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου