Εκλογή του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη ως Τακτικού Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο των Γεωλογικών Επιστημών

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 17ης Μαρτίου 2016 τον κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως τακτικό μέλος της στον κλάδο των Γεωλογικών Επιστημών στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
     Ο κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. 
Το επιστημονικό πεδίο του περιλαμβάνει έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαίτερα στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη. 

Εκπόνησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια από όπου έλαβε το 1986 το διδακτορικό του δίπλωμα (Civil Engineering). Το 1997 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το 2004 στο Πoλυτεχνείο Κρήτης. Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (2011-2013). Ο κ. Συνολάκης ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ, το οποίο χρησιμοποιείται επιχειρησιακά από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ - National Oceanic and Atmospheric Administration) για την έγκαιρη πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων στον Ειρηνικό, Ινδικό και Ατλαντικό Ωκεανό και στην Καραϊβική. Είναι ο πρώτος επιστήμονας που εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μακρών κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και από σεισμούς. Ακόμη, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα. 

Τα αποτελέσματα των ερευνών του κ. Συνολάκη έχουν παρουσιαστεί σε 25 επιστημονικές και εκπαιδευτικές ταινίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η έρευνά του για την καταστροφή της Μινωικής Κρήτης από παλιρροϊκό κύμα. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι το άρθρο του στα Philosophical Transactions of the Royal Society, που περιέχει επισκόπηση των γεωφυσικών φαινομένων πριν και κατά τη διάρκεια του πυρηνικού ατυχήματος στη Fukushima, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 περισσότερο αναγνωσθέντων άρθρων του έγκριτου αυτού περιοδικού υψηλής επιρροής.
 
Ο κ. Συνολάκης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής (μεταξύ αυτών στο Science, στο Nature και στα Philosophical Transactions της Royal Society), έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και έχει επιβλέψει 9 διδακτορικές διατριβές. Έχει βραβευθεί με το βραβείο Mofatt-Nichol για Ακτομηχανική της Αμερικάνικης Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (2015), από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γεωεπιστημών (European Geosciences Union) με το βραβείο Soloviev για φυσικές καταστροφές (2014), το Πολιτειακό βραβείο για την συμβολή του στην πολιτική προστασία της Καλιφόρνιας (2001) και από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων στις ΗΠΑ (1988). 

Ο νέος Ακαδημαϊκός έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του. Ο γενικός δείκτης επιρροής του είναι υψηλός και έχει αρκετές χιλιάδες ετεροαναφορών στο έργο του: 3700 αναφορές, h-index 38 στο ΙSI, 8000 αναφορές, h-index 50, I10-index 100 στο Google-Scholar. Είχε την επιμέλεια έκδοσης έξι βιβλίων, και έχει πραγματοποιήσει πενήντα τρεις δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων ή κεφάλαια βιβλίων με διαδικασία κρίσης και εκατόν ενενήντα επτά δημοσιεύσεις περιλήψεων σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων.  Έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε τριάντα μία ερευνητικές αποστολές πεδίου για την μελέτη των επιπτώσεων σεισμών και τσουνάμι σε είκοσι χώρες.  Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο κ. Συνολάκης ίδρυσε το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ το 1995 στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων.

Ημερομηνία: 
18/03/2016
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου