Εκλογή του καθηγητή και δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο του «Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου»

 H Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 9ης Φεβρουαρίου 2017 τον κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, καθηγητή και δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο του «Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου» στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε το 1960.

Aπό το 1993 έχει επιδείξει λαμπρή πορεία σε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρωτοβάθμιος καθηγητής του διεθνούς δικαίου από το 2001 έως το 2011, οπότε η θητεία του ανεστάλη με την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι από το 2011 Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), συνδυάζει τη δικαστική ιδιότητα με ευρύτατο επιστημονικό ερευνητικό έργο. Aποκλειστική κατοικία και διαμονή, ως εκ της ρητής προβλέψεως Ευρωπαϊκής Συμβάσεως και του Καταστατικού του Δικαστηρίου, έχει στο Στρασβούργο.

Διετέλεσε ανεξάρτητος εμπειρογνώμων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μέλος της Επιτροπής για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (2002-2009) και μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Από το 1997 έως το 2009 στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπήρξε μέλος και Πρόεδρος Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετείχε του Δικτύου Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων.

Είναι μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Διετέλεσε επίσης Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι μέλος και εισηγητής του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας του Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Έχει διδάξει σε δεκαπέντε ξένα μεγάλα Πανεπιστήμια.

Συμμετέχει σε τρεις διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες και στη συντακτική επιτροπή έξι διεθνών περιοδικών. 
Από την έναρξη της θητείας του στο ΕΔΔΑ μετέχει στο Α΄ Τμήμα του. Υπήρξε ως τώρα εισηγητής σε περίπου 450 υποθέσεις, ελληνικές και μη και μετέχει  στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης (ΤΕΣ). Έχει ορισθεί πρόεδρος ή μέλος συντακτικών επιτροπών του ΤΕΣ, καθώς και μέλος της πενταμελούς επιτροπής, η οποία επιλέγει τις υποθέσεις που καλείται να κρίνει το τελευταίο.

Το 2015 εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας εργασίας για την Οργάνωση του Δικαστηρίου και το 2016 πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για τις μεθόδους εργασίας του Δικαστηρίου.

Έχει διατυπώσει διαφωνούσες ή συμφωνούσες απόψεις σε περίπου 20 αποφάσεις, με έμφαση σε ζητήματα δημοσίου διεθνούς δικαίου, όπως οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων του ΟΗΕ στην

προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η ανάγκη συστημικής εναρμονίσεως  και αποφυγής κατακερματισμού (fragmentation) της διεθνούς έννομης τάξεως οι μέθοδοι ερμηνείας των διεθνών συμβάσεων και ειδικότερα τα όρια της «εξελικτικής ερμηνείας», η σημασία των προπαρασκευαστικών εργασιών, κλπ.

Έχει συγγράψει πολυάριθμες μελέτες στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, μεταξύ των οποίων και τις ακόλουθες δύο:

Les réactions décentralisées à l’illicite : des contre-mesures à la légitime défense, Παρίσι, LGDJ, 1990 (πρόλογος Ευρωδικαστή Ν. Βαλτικού), (532 σελ.).

Είναι  μια από τις βασικές μελέτες του, η οποία πραγματεύεται το πρόβλημα των αντιμέτρων στο διεθνές δίκαιο και συνεχώς αναφέρεται ως απαραίτητη στην παγκόσμια βιβλιογραφία περί της διεθνούς ευθύνης του κράτους. Το πρόβλημα των αντιμέτρων έτυχε αμφισβητούμενης κωδικοποιήσεως από την Επιτροπή του Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών και ο κ. Σισιλιάνος επισημαίνει τις αδυναμίες αλλά και την αναγκαιότητα του εγχειρήματος.

L’ONU et la démocratisation de l’État : systèmes régionaux et ordre juridique universel, Παρίσι, Pedone, 2000 (πρόλογος B. Boutros Ghali, πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ), (321 σελ.).

Το βιβλίο έχει ως αντικείμενο την προσπάθεια εκδημοκρατισμού των κρατών με την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Προλογίζεται από τον   B. Boutros Ghali, πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

 

 

Ημερομηνία: 
10/02/2017
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου